ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • Amsterdam heeft een uitstekend eerste kwartaal achter de rug. De daling van het laatste kwartaal van vorig jaar werd teruggedraaid en dat is natuurlijk een uitstekende prestatie. Er staat een afgetekende bodem bij het 50% Fibonacci niveau in deze grafiek. Beleggers zien geen bedreigingen en anticipeerden op een vervolg naar boven. Qua weerstand hebben we in deze grafiek te maken met de oude top uit 2007 rond 564 en de top van vorig jaar rond 576,9. Op die grenzen zal ik de focus leggen indien daadwerkelijk een voortzetting naar boven tot stand komt.

 • In de maandgrafiek zien we dat de beursindex deze maand het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 552,2 heeft bereikt. Het 61,8% niveau waarover ik vorige maand schreef werd doorbroken en dat heb ik daarom verwijderd uit de grafiek. De AEX kan naar 564, 576,9 of eventueel naar lijn e, op voorwaarde dat het 76,4% niveau rond 552,2 blijvend doorbroken wordt. Dat is tot nog toe evenwel niet gebeurd, wat wil zeggen dat hier nog een kleine kans is op topvorming. Het wordt komende maand dus allereerst letten op het koersverloop ten opzichte van dat niveau 552,2.

 • De candle van deze week geeft een potentiŽle bodem weer, het is namelijk een piercing line. Wat onze markt betreft stijgen we volgende week dus verder en wordt de aanval geopend op het 76,4% niveau 552,2 waar vorige week een top ontstond. Volgende week moet blijken of men dit waarmaakt of hier toch nog anders over gaat denken. De candle van deze week was in ieder geval heel sterk.

 • De derde door premier May verloren Brexit stemming in het Britse Lagerhuis heeft in ieder geval geen verandering gebracht in de positieve stemming onder beleggers. De AEX steeg vandaag met 0,95%. De kans op een harde Brexit is fors toegenomen, maar beleggers zien dat klaarblijkelijk anders. Ik ben zo'n tien uur per dag of meer met de beurs bezig, het is mijn vak. Ik heb echter nooit zo weinig begrepen van de houding van beleggers als nu. Als een risico van deze orde (we praten over vele miljarden) niet meer wordt ingeprijsd bevindt de beurs zich op een heel gevaarlijk pad.

 • De stijging van vandaag bracht de beursindex bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 555,5 - 472,2 rond 549,1. Het is een potentieel weerstandsniveau, een grens waar een top tot ontwikkeling kan komen. Daar zal ik dus op letten.

 • Wordt het doorbroken dan kunnen we door naar het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 552,2 waarover ik bij de maandgrafiek schreef, of eventueel hoger uiteraard. 

 • De stemming is positief zolang de AEX in deze grafiek boven lijn a koerst.

 • In de daggrafiek met Bollinger Bands heeft de beweging naar boven ruimte tot de bovenste lijn van de indicator. In deze indicator staat niets een vervolg omhoog in de weg.

 • De AEX sloot praktisch op het hoogste punt van de dag en vlak onder het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 555,5 - 472,2 rond 549,1. We zullen komende maandag snel weten of het al dan niet doorbroken wordt en dat mee kunnen nemen in onze bespiegelingen. In theorie kan een 61,8% niveau het beginpunt zijn van een nieuwe beweging omlaag, dat is de relevantie van de grens.

 • Een eventuele daling onder de bodems rond 546,2 en 546,1 zou een teken zijn van korte termijn topvorming. Een daling naar de stippellijn rond 543,3 zou de voor de hand liggende vervolgstap zijn.
 • Een mogelijke harde Brexit doet beleggers niets. Op de stemming van vanmiddag volgde ťťn lange rode candle en toen was het al gedaan met de daling. De AEX werd vervolgens tot het laatste moment van de dag gekocht en sloot ook nog eens bijna op het hoogste punt van de dag. Beleggers gaan met het risico dat verbonden zit aan de Britse situatie en masse anders om  dan ik gedaan zou hebben en dan ik voor mogelijk hield. Laten we het er maar op houden dat ik te voorzichtig van inborst ben .

Resumerend: 

Amsterdam heeft een uitstekend kwartaal achter de rug. Er ontstond een bodem bij het 50% Fibonacci niveau in de kwartaalgrafiek en de daling van het vierde kwartaal van vorig jaar werd geheel teruggedraaid. Beleggers anticiperen zonder reserves op een vervolg naar boven. In de maandgrafiek bereikte de AEX het 76,4% niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 552,2. Dit niveau werd niet blijvend doorbroken, wat wil zeggen dat hier nog een kleine kans is op topvorming. Wordt het niveau echter blijvend doorbroken dan gaat de AEX naar 564, 576,9 of misschien zelfs wel naar lijn e in de kwartaal- en maandgrafiek. De candle in de weekgrafiek geeft als piercing line zo'n stijging aan. Wat onze markt betreft stijgen we volgende week verder en wordt de aanval geopend op het 76,4% niveau. Daarvoor moet in de daggrafiek nog wel het 61,8% niveau rond 549,1 doorbroken worden dat vandaag vrijwel werd bereikt. De kans hierop is groot zolang we boven lijn a in die grafiek koersen. Er is echter een kans op topvorming bij de grens, zoals dat altijd het geval is bij een 61,8% niveau. In de daggrafiek met Bollinger Bands staat in ieder geval niets een voortzetting omhoog in de weg. Uit de uurgrafiek blijkt dat we net onder het 61,8% niveau 549,1 zijn geŽindigd en dus snel zullen weten of we doorgaan naar 552,2 of wellicht hoger, of een top neerzetten bij deze grens 549,1. Het laatste zou gebeuren bij een daling onder 546,1. Dat zou namelijk de vorming van een korte termijn top inhouden en voor mij een daling naar 543,3 waarschijnlijk maken.

En dan nog dit...

Vertrouwen in de toekomst is er niet alleen in Amsterdam, maar in alle markten. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld werd in de daggrafiek van de S&P een voortzettingspatroon afgerond.

 • De vlag die de laatste twee weken geleidelijk ontstond is afgemaakt met een uitbraak naar boven. Zet deze ontwikkeling door dan kan dat resulteren in een aanval op en eventueel een doorbraak van een oud steunniveau rond 2.864 waaronder vorige week een top ontstond. Het ziet er op dit moment dus goed uit in deze grafiek. Het enige minpunt dat ik zie is de kleine candle die vandaag tot nog toe is ontwikkeld. Dat is geen teken van grote kooplust en dat is niet wat je hoort te zien na een uitbraak, voor wat het waard is. De Amerikaanse markt heeft te maken met weerstand ter hoogte van de top van afgelopen dinsdag rond 2.830 in deze S&P500 en zal daar nog mee moeten afrekenen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 29 mrt 2019, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 mrt 09.15u: Geraffineerde zet, doorbraak 546,9

29 mrt 10.00u: Poging mislukt, AEX is teruggevallen

29 mrt 11.00u: Nieuwe poging, weer boven 546,9

29 mrt 12.00u: Streven naar vervolg naar boven

29 mrt 14.00u: Merkwaardige volgorde van candles

29 mrt 15.00u: Hammer is bevestigd, AEX omhoog

29 mrt 16.00u: Daling na derde afwijzing Brexit deal

29 mrt 17.00u: Gedrag beleggers verbazingwekkend

 

Agenda van maandag 25 mrt t/m vrijdag 29 mrt 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven