ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week werd in de daggrafiek van de AEX een toppatroon afgerond, namelijk een hoofd en schouders patroon. De beursindex is vandaag niet alleen teruggekeerd boven de neklijn rond 536,9 van het patroon, maar daar ook ruim boven gesloten. Het toppatroon is daardoor ongeldig geworden. Partijen met belang bij een stijging hebben daarmee een belangrijke slag gewonnen.

  • De stippellijn rond 536,9 is behalve neklijn ook het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2. Er is door de doorbraak van vandaag wederom perspectief op de realisatie van een maandslot boven dit niveau. Vorige maand werd het niveau in de week- en de daggrafiek al doorbroken, een slot boven 536,9 op vrijdag 29 maart aanstaande zou een doorbraak in de kwartaalgrafiek geven. Voorwaarde is dat de beursindex het resterende deel van maart boven de grens blijft. Dat controleer ik uiteraard.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands controleer ik of de middellijn al dan niet doorbroken wordt. De AEX bereikte deze lijn vandaag, maar brak er niet op een duidelijke wijze met een slotstand doorheen. In theorie kan dat nog tot de vorming van een top leiden bij deze lijn. Wordt de middellijn daarentegen doorbroken dan wordt een stijging naar de bovenste lijn van de banden waarschijnlijk. Het wordt morgen een belangrijke dag.

  • De uurgrafiek toont kracht. De laatste candle mag dan rood zijn, maar is een hammer die wijst op de aanwezigheid van steun. De kwartiergrafiek hieronder bevestigt dat beeld.

  • In de laatste fase van de handelsdag is een vlag tot ontwikkeling gekomen. Het patroon is nog niet afgerond, maar geeft wel aan dat onze aandelenmarkt aan een vervolg naar boven denkt. Dat is namelijk wat de vorming van het patroon zegt. Het wachten is uiteraard wel op de afronding van dit voortzettingspatroon met een uitbraak naar boven. Een uitbraak naar beneden zou het patroon ongeldig maken. Het laatste zou tevens inhouden dat we met de AEX onder de middellijn van de Bollinger Bands zouden blijven. Dat zou dan weer in een daling kunnen resulteren. De eerste candle wordt morgen dus meteen interessant, want die kan direct iets zeggen over de vervolgbeweging. 

Resumerend: 

Het hoofd en schouders patroon dat vorige week in de daggrafiek ontstond is door een terugkeer boven de neklijn 536,9 ongeldig geworden.  Die neklijn was tevens het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 waar we nu dus weer boven staan. Partijen met belang bij een vervolg naar boven hebben een belangrijke slag gewonnen. Helemaal zijn zij er echter nog niet, want de middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands kan de weg naar boven in principe nog afsluiten. Het is immers een potentiŽle weerstandslijn en er kan zich vanaf deze lijn theoretisch dus nog een daling voordoen. Beleggers maken zich hier geen zorgen over (impliciet ook niet over de Brexit trouwens). In de kwartiergrafiek is in de laatste fase van deze dag namelijk een vlag tot ontwikkeling gekomen. Dit patroon geeft aan dat men denkt aan een vervolg naar boven. Een uitbraak aan de bovenkant zou de afronding van dit voortzettingspatroon betekenen en daarmee ook een voortzetting naar boven. De AEX kan dan naar de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Een uitbraak naar beneden uit de vlag in de kwartiergrafiek zou dat patroon echter ongeldig maken. Dit zou tevens inhouden dat we met de marktgraadmeter onder de middellijn van de Bollinger Bands blijven en dat zou dan weer in een daling kunnen resulteren. Het wordt morgen dus meteen interessant, want de opening en de eerste candle kunnen al meteen iets zeggen over het vervolg.

En dan nog dit...

Vanavond wil ik uw aandacht vragen voor een belangrijke fase in het koersverloop van de S&P500. We gaan daarvoor naar de daggrafiek van die Amerikaanse beursindex.

  • De S&P500 is aangekomen bij de stippellijn rond 2.815. Wordt deze stippellijn met een slotstand doorbroken dan ontstaat een enorm omgekeerd hoofd en schouders patroon in deze grafiek. Het zou een gang naar het weerstandsniveau 2.864 of de hoogste stand ooit rond 2.941 inhouden, waarbij gezien dit patroon ook een doorbraak door beide grenzen mogelijk zou zijn. Het koersdoel van het patroon ligt daar namelijk ver boven en wel rond 3.280. We zouden natuurlijk moeten nagaan of 2.864 en 2.941 in dat geval daadwerkelijk doorbroken worden, maar een slot boven 2.815 zou in ieder geval een belangrijke stap in die richting zijn, nu maar zien of dat slot ook tot stand wordt gebracht. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 13 mrt 2019, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 mrt 09.15u: Direct reactie op daling onder lijn

13 mrt 10.00u: AEX meteen door 536,9 gebracht

13 mrt 11.00u: Top van gisteren niet doorbroken

13 mrt 12.00u: Vlag afgerond met uitbraak omhoog

13 mrt 14.00u: AEX door top van gisteren gebroken

13 mrt 15.00u: Index bij middellijn Bollinger Bands

13 mrt 16.00u: Vlag afgemaakt in kwartiergrafiek

13 mrt 17.00u: Verloop laatste half uur telt nog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven