ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het slot van vandaag lag slechts 0,01% onder het slot van gisteren. De candle van deze dag is daarom rood, maar dat heeft gezien de minieme daling geen belang. De AEX bleef in de buurt van de top die vorige week vrijdag rond 501,2 tot stand kwam, een doorbraak is binnen bereik. Het zou een vervolg naar de stippellijn rond 506,2 waarschijnlijk maken.

  • Bij een daling zou ik letten op het koersverloop ten opzichte van lijn b, de onderkant van de vlag b-d waarop technisch gezien nog steeds een daling zou moeten volgen. De punten waar lijn b doorheen loopt liggen vrij ver terug in de tijd en dat maakt het lastig te bepalen waar lijn b morgen precies ligt. Het zal in de buurt van 495,2 zijn.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is een vervolg naar de bovenlijn mogelijk. Dat is als hij wordt bereikt een potentiŽle weerstandslijn. Indien de AEX zou dalen geldt de middellijn als potentiŽle steunlijn.

  • Binnen de zijwaartse fase in de uurgrafiek is een patroon van hogere bodems te zien. De bodem van vandaag lag ter hoogte van die van gisteren, waardoor dat patroon intact bleef. Onze aandelenmarkt streeft dus naar een voortzetting naar boven, die wordt gerealiseerd indien de top rond 501,2 van de elfde van deze maand blijvend doorbroken wordt.

  • Een daling onder de bodems rond 496,9 van de afgelopen twee beursdagen zou een negatieve ontwikkeling zijn. Ik zou vervolgens letten op het verloop ten opzichte van lijn b in de daggrafiek rond 495,2, benieuwd of we dan de uitbraak naar beneden zouden krijgen waar ik al enige tijd -tot nog toe voor niets- rekening mee houd. 

  • Zolang we boven de stippellijn rond 496,9 koersen is de kans op een doorbraak naar boven echter het grootst, laat dat duidelijk zijn.

  • Het patroon van de laatste dagen is duidelijk, het zijn steeds de uren na de opening van de Amerikaanse markten waarin kopers uiteindelijk de controle krijgen over het koersverloop. Dat houdt het beeld positief, in een situatie waarin we gezien het beeld in de daggrafiek allang een daling hadden moeten hebben.

Resumerend: 

De markt heeft met een bodem ter hoogte van die van gisteren en een slot vlak onder de toppen van gisteren laten zien nog steeds een voortzetting naar boven na te streven. Het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek bleef namelijk in stand. Wordt de top rond 501,2 blijvend doorbroken dan wordt die voorzetting naar boven gerealiseerd. De AEX gaat dan naar ik aanneem naar 506,2. Een eventuele daling onder de bodems rond 496,9 zou een negatiever ontwikkeling zijn. Dat zou in theorie namelijk kunnen resulteren in een uitbraak naar beneden uit de vlag b-d in de daggrafiek. Dat zou het normale verloop zijn bij dit patroon, een verloop waarmee ik daarom al enige tijd rekening houd. De onderkant van de vlag vinden we morgen in de buurt van 495,2. Op het koersverloop ten opzichte van dat niveau zal ik dus letten indien het van een daling onder 496,9 mocht komen.

En dan nog dit...

Wat opvalt is dat zich de afgelopen dagen vreemde ontwikkelingen voordoen ten opzichte van patronen in een aantal grafieken. De koersontwikkeling ten opzichte van de vlag in de daggrafiek van de AEX is daar een voorbeeld van. Het verloop in de daggrafiek van de S&P500 index is opnieuw iets dat niet past bij het patroon dat de afgelopen tijd in die grafiek was gevormd.

  • De opening van vandaag lag onder de stijgende wig d-d', dat patroon werd hiermee afgerond. Tot mijn verbazing volgde echter een stijging en dat is ongebruikelijk bij een stijgende wig. Eerder deze week gebeurde hetzelfde al bij een stijgende wig in de daggrafiek van de Dow Jones. De reden voor al deze ongewone stappen in de diverse markten moet ik u schuldig blijven, ik heb helaas geen idee wat de oorzaak is. Feit is in ieder geval dat markten ondanks de vorming van patronen die een daling aankondigen de weg omhoog zoeken en dat is iets om rekening mee te houden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 17 jan 2019, 18.46u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 jan 09.15u: Negatieve opening beursgraadmeter

17 jan 10.00u: Steun AEX bij bodem van gisteren

17 jan 11.00u: Lagere top in de kwartiergrafiek

BESI: Potentieel bodempatroon in de weekgrafiek

17 jan 12.00u: Elke rode candle wordt gepareerd

17 jan 14.00u: Rode candle zonder reactie kopers

17 jan 15.00u: Nog steeds sprake van verkoopdruk

17 jan 16.00u: Aanval kopers na opening in de VS 

17 jan 17.00u: Kopers zijn momenteel het sterkst

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven