ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX opende vanmorgen lager en ik veronderstelde op dat moment dat dit de start was van een daling in de richting van de onderkant van de vlag b-c. Dat bleek het niet te zijn. De index steeg en sloot de dag uiteindelijk 0,3 % boven het slot van gisteren. De graadmeter bleef hierdoor in de buurt van lijn c en dat wil zeggen dat een uitbraak naar boven mogelijk is gebleven. Zou die zich voordoen dan zou dat de vlag ongeldig maken, wat uiteraard een verbetering van het beeld zou zijn. Hiervoor is een slotstand boven het patroon nodig. Zolang de AEX binnen de vlag staat is dat patroon echter geldig en moeten we rekening houden met de mogelijkheid dat de beursindex alsnog een daling inzet. Gebruikelijk bij de vlag is immers een uitbraak naar beneden.

  • Lijn c vinden we morgen ter hoogte van de top van gisteren, die lag rond 494. Wordt die top doorbroken dan hebben we meerdere potentiŽle weerstandsniveaus die als mogelijke doelen kunnen worden gezien. Het gaat dan achtereenvolgens om het 50% Fibonacci niveau van de daling  530 - 472,2 rond 501,1, de stippellijn rond 506,2 of het 61,8% niveau rond 507,9. Bij elk van deze drie kan in theorie een top worden ontwikkeld.

  • Een daling onder het laagste punt 492,2 van vandaag zou in tegenstelling hiermee inhouden dat de AEX alsnog naar de onderkant van de vlag b-c gaat, met als mogelijke volgende ontwikkeling een uitbraak naar beneden.

  • De middellijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek vormde steun, vanuit deze grafiek beoordeeld moeten we daarom uit gaan van een vervolg naar boven. Dat moeten we namelijk doen zolang de beursindex boven deze lijn noteert.

  • Onze aandelenmarkt heeft zich niet alleen niets aangetrokken van de daling onder de bodem van dinsdagmiddag, maar leek dat zelfs als een stimulans te ervaren om te kopen. Dit kan goed resulteren in een doorbraak door 494 en een gang naar 501,1 of wellicht hoger. Het toont immers vertrouwen.

  • Een daling onder de stippellijn rond 492,5 en de bodem rond 492,2 van vanmorgen zou de vorming en afronding van een hoofd en schouders patroon met koersdoel 486 geven. De AEX zou in ieder geval naar 489 gaan, het eerstvolgend potentieel steunniveau, om vervolgens wellicht verder dalen en naar beneden uit de vlag in de daggrafiek te breken.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt toonde vandaag vertrouwen, want een negatieve start werd omgezet in een positief einde van de beursdag. De mogelijkheid is aanwezig dat morgen opnieuw geprobeerd gaat worden een uitbraak naar boven uit de vlag b-c in de daggrafiek te bewerkstelligen. De bovenkant van het patroon vinden we morgen ter hoogte van de top rond 494 van vandaag, Wordt die top blijvend, dus zonder terugkeer eronder, doorbroken dan zijn er drie mogelijke koersdoelen. Dat zijn de grenzen 501,1, 506,2 of 507,9, bij elk van deze niveaus kan dan in principe een top ontstaan. De vlag zou bij zo'n doorbraak ongeldig worden. Een daling onder 492,2 daarentegen zou betekenen dat de AEX alsnog in de richting van de onderkant van de vlag b-c in de daggrafiek beweegt, waarbij zich ook een uitbraak naar beneden voor kan doen. Deze daling onder 492,2 zou in de kwartiergrafiek namelijk de afronding van een hoofd en schouders patroon met koersdoel 486 geven. De index zou dan in ieder geval naar 489 gaan, een potentieel steunniveau, en wellicht ook verder dalen.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de Dow Jones heeft zich geleidelijk een patroon ontplooid waarop normaliter een vervolg naar beneden zal volgen. Daarom is dit de grafiek waar we vanavond tot slot naar kijken.

  • Het patroon dat langzaam tot ontplooiing is gekomen in de daggrafiek van de Dow Jones is een stijgende wig. De wig is nog niet afgerond, het patroon is pas afgemaakt indien een uitbraak naar beneden heeft plaatsgevonden. Na die uitbraak komt het van een voortzetting naar beneden. Op dit moment is de uitbraak naar beneden er nog niet, wat wil zeggen dat ook een uitbraak naar boven nog mogelijk is. Die ontwikkeling zou de wig ongeldig  maken en de dreiging van een daling die uit gaat van het patroon wegnemen. Zolang we geen uitbraak hebben in deze grafiek let ik zowel op het koersverloop ten opzichte van de bovenkant van het patroon als op de onderkant ervan, want dan mogen we nog niets uitsluiten. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 10 jan 2019, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 jan 09.15u: Een gap naar beneden bij opening

10 jan 10.00u: Steun gevonden bij bodem 492,5

10 jan 11.00u: Gap van vanochtend is gesloten

10 jan 12.00u: Op en neer rond bovenkant gap

10 jan 14.00u: Vlag ontwikkeld tussen de middag

10 jan 15.00u: Weerstand rond slot van gisteren

10 jan 16.00u: AEX is afgelopen 45 min gedaald

10 jan 17.00u: Beursindex staat zowaar op winst

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven