ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen vrijdag tekende ik een grijze lijn in de daggrafiek en ik vertelde u dat ik zou gaan kijken of de lijn eventueel weerstand zou vormen. Deze lijn lag vandaag rond 494,6. Bij dat punt blijkt vandaag inderdaad weerstand te hebben gelegen, de lijn blijkt daadwerkelijk als weerstandslijn te hebben gefungeerd. Ik heb de lijn vanavond daarom de gebruikelijke blauwe kleur gegeven, het gaat om lijn c. De lijnen b en c vormen samen in een nieuwe -nog niet afgeronde- vlag. Ik houd op grond hiervan rekening met een voortzetting naar beneden. Van die voortzetting komt het daadwerkelijk indien een uitbraak naar beneden uit de vlag volgt. Zolang er geen uitbraak heeft plaatsgevonden is het ongewis of de daling die dit patroon aangeeft daadwerkelijk gaat volgen, een uitbraak naar boven blijft dan immers mogelijk. Zo'n uitbraak, een stijging boven lijn c, zou deze nieuwe vlag ongeldig maken. De AEX zou naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 496,7 gaan, het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau. Lijn c ligt morgen rond 495,7.

  • De candle van vandaag is een bearish counterattack line en dus een potentieel toppatroon. Bevestiging met een volgende rode candle is nodig voordat we zekerheid hebben dat het een top betreft.

  • De middellijn van de Bollinger Bands, een potentiŽle weerstandslijn, werd vandaag niet doorbroken. Een daling kan op grond hiervan volgen.

  • Onze aandelenmarkt denkt echter helemaal niet aan een daling. In de uurgrafiek is rond 489, boven het afgelopen vrijdag doorbroken niveau 488,4, een bodem ontwikkeld. Het geeft aan dat beleggers een stijging verwachten, het is een voorspel voor een vervolg naar boven.

  • Gaat de AEX morgen inderdaad omhoog dan let ik op de koersontwikkeling ten opzichte van de top rond 494,6 van vandaag. Wordt deze top doorbroken dan moet vervolgens blijken of lijn c in de daggrafiek rond 495,7 eventueel doorbroken wordt.
  • Bij een daling onder 489 let ik allereerst op het koersverloop ten opzichte van de potentiŽle steunniveaus 488,4 en 486,8, ik volg dan of daar wellicht bodemvorming volgt.

Resumerend: 

In de daggrafiek is een potentiŽle top gevormd, een bearish counterattack line, en opnieuw een vlag in ontwikkeling gekomen. Morgen moet duidelijk worden of de potentiŽle top bevestigd wordt. De vlag b-c is af zodra zich een uitbraak naar beneden voordoet, het patroon zegt ons rekening te houden met een voortzetting naar beneden. Het gegeven dat de middellijn van de Bollinger Bands als potentiŽle weerstandslijn daadwerkelijk weerstand vormde zegt hetzelfde. Onze markt denkt gezien de bodem bij 489 evenwel aan een vervolg naar boven. Gaat de AEX inderdaad omhoog dan zal ik kijken of de top van vandaag 494,6 doorbroken wordt en eventueel lijn c rond 495,7 in de daggrafiek. Een doorbraak door lijn c zou de nieuwe vlag b-c ongeldig maken en de index naar het 61,8% niveau rond 496,7 of eventueel hoger doen gaan. Bij een daling onder 489 bewegen we daarentegen naar beneden binnen de vlag. De eerste steunniveaus zijn dan te vinden rond 488,4 en 486,8.

En dan nog dit...

Het is een belangrijke week voor de Nasdaq, deze week wordt namelijk de neklijn van een in december afgerond toppatroon getest.

  • De neklijn van het toppatroon, een hoofd en schouders patroon, is de stippellijn rond 6.830. Wordt de lijn blijvend doorbroken dan wordt het patroon ongeldig. Een marge is echter nodig bij zo'n lijn, ik stel voor het verloop ten opzicht van de grens 6.930 als criterium te gebruiken in plaats van de ontwikkeling ten opzichte van de neklijn. Het gaat bij 6.930 om het hoogste punt van de lange rode candle waarmee het patroon in december werd afgemaakt. Het is goed wat ruimte te nemen. Je ziet bij neklijnen namelijk vaak tijdelijke doorbraken, doorbraken die vervolgens teruggedraaid worden. Om 18.30 uur stond de Nasdaq iets boven de neklijn, er wordt dus een serieuze poging gedaan om het hoofd en schouders patroon ongeldig te maken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 7 jan 2019, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 jan 09.15u: Hogere opening eerste volle week 2019

7 jan 10.00u: Gedaald, met verloop in vorm van vlag

7 jan 11.00u: Vlag kwartiergrafiek werd ongeldig

7 jan 12.00u: Een kleine vlag in de kwartiergrafiek

7 jan 14.00u: Zijwaarts verloop gevolgd op de vlag

7 jan 15.00u: AEX verder gedaald, nu bij 50% niveau

7 jan 16.00u: Even onder Fibonacci niveau geweest

7 jan 17.00u: Een stijging in het afgelopen half uur

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven