ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs was vandaag het toneel voor een nieuwe uitbraakpoging naar boven uit de vlag b-c. Voor de goede orde, een uitbraak naar beneden is gebruikelijk bij dit patroon, daarom heet het een voortzettingspatroon. Het is dan ook ongewoon dat voortdurend wordt getracht een uitbraak naar boven tot stand te brengen. De poging van vandaag slaagde net als die van gisteren niet. De AEX eindigde de dag binnen de vlag, waardoor deze nog steeds geldig is. Normaal gesproken zou de beursgraadmeter de resterende dagen van deze week moeten dalen.

  • Kopers in de markt waren de laatste dagen echter dermate fanatiek in hun pogingen een uitbraak naar boven te bewerkstelligen dat ik niet kan uitsluiten dat zij het morgen nogmaals proberen. Zouden lijn c en de top van vandaag rond 499 doorbroken worden dan gaat de AEX naar het grijze 50% Fibonacci niveau van de daling 530 - 472,2 rond 501,1 (het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau waar een top kan ontstaan) of eventueel hoger.

  • Zoals het er nu voorstaat kan er echter nog een top worden ontwikkeld bij het magenta 61,8% Fibonacci niveau van de daling 511,8 - 472,2 rond 496,7, want dat is niet met een slotstand doorbroken.

  • Positief is het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands. De beursindex staat immers boven de middellijn en dat is een potentiŽle steunlijn. Vanuit deze grafiek beoordeeld is een stijging zeker mogelijk.

  • De situatie in de uurgrafiek leidt eveneens tot de conclusie dat een stijging mogelijk is. Hier is namelijk sprake van een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Zolang dat intact is blijft de huidige opgaande trend intact en moeten we dus uit gaan van een vervolg naar boven. Het patroon zou beŽindigd worden zou zich een daling onder 494,9 voordoen.

  • Een eventuele daling onder 494,9 zou me ertoe brengen om vervolgens bij de stippellijnen rond 493,7 of 492,5 te gaan kijken of daar wellicht steun wordt gevonden.
  • Een stijging boven de stippellijn rond 497,2 echter zou aangeven dat de markt verder werkt aan handhaving van de opgaande trend waar ik bij de uurgrafiek over sprak. Een doorbraak door de top rond 499 zou de beursindex in een volgende fase in het patroon van hogere toppen en hogere bodems brengen, met de stippellijn rond 501,1 waar ik het al over had als logisch volgend doel.

Resumerend: 

Ondanks uitbraakpogingen bleef ook vandaag de vlag b-c in de daggrafiek intact. Het gaat om een voortzettingspatroon waarbij een uitbraak aan de onderkant de normale ontwikkeling zou zijn. Normaal gesproken zou de AEX de resterende beursdagen van deze week dus moeten dalen. In de uurgrafiek staat echter een patroon van hogere toppen en hogere bodems, wat ons dwingt om vooralsnog van een vervolg naar boven uit te gaan. Hieraan zou invulling worden gegeven als achtereenvolgens de grenzen 497,2 en 499 worden uitgenomen. De beursindex zou naar 501,1 (het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau waar een top kan volgen) of eventueel hoger gaan. Een daling onder 494,9 zou echter de start van een daling zijn, waarbij ik in ieder geval rond 493,7 en 492,5 zou gaan kijken of daar eventueel steun wordt gevonden.

En dan nog dit...

Niet alleen de AEX staat bij een Fibonacci niveau waar in theorie een top kan ontstaan, de DAX bijvoorbeeld ook. Ik neem u kort mee naar de daggrafiek van deze Duitse index.

  • De candle van vandaag is een doji die staat bij het 50% niveau in deze grafiek. De doji geeft aan dat de Duitse markt twijfels kent omtrent het vervolg en dat kan eventueel resulteren in topvorming bij dit Fibonacci niveau. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 9 jan 2019, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 jan 09.15u: Uitbraakpoging naar boven uit vlag

9 jan 10.00u: Vasthoudendheid onder kopers groot

9 jan 11.00u: AEX index staat iets boven de vlag

9 jan 12.00u: Vlag en inverted hammer 15min grafiek

9 jan 14.00u: Zijwaarts verloop de afgelopen uren

9 jan 15.00u: Kopers lijken slag te hebben geslagen

9 jan 16.00u: AEX wat gedaald, net boven de vlag

9 jan 17.00u: Beursindex is terug in het patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven