ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Beleggers in Amsterdam toonden zich vandaag gedreven, de AEX werd namelijk naar een winst van 1,3% gestuwd. Aan het einde van de dag bleef daar een terreinwinst van 0,8% van over, nog altijd een mooi cijfer. De stijging van onze beursgraadmeter vond plaats binnen het stijgend kanaal b-d, de naar boven gerichte trend bleef dus intact. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon onder de stippellijn rond 511,5 bleef eveneens intact. Onze aandelenmarkt stuurt al met al dus nog steeds aan op een voortzetting naar boven. Mogelijke doelen zijn de onder- en bovenkant van een oud gap rond 518,7 en 522,3, alsmede de bovenste lijn van het kanaal (lijn d).

  • Aan de hand van het verloop ten opzichte van lijn b en het laagste punt van gisteren 509.3 kunnen we morgen vaststellen of de stijgende trend in stand blijft. Bij alle standen boven lijn b is de trend in ieder geval behouden. Daar staat tegenover dat een eventuele achtereenvolgende daling onder lijn b en 509,3 een kentering zou inhouden.

  • De trend in de Bollinger Bands is nog steeds sterk. De lijnen van deze indicator stijgen en de AEX staat in de buurt van de bovenste lijn ervan. Het geeft aan dat we een mooie naar boven gerichte trendmatige beweging hebben.

  • Het verloop in de uurgrafiek is eveneens een toonbeeld van kracht. Aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems, de basis van een opwaartse trend, is een hogere top toegevoegd. Het komt er voor de markt nu op aan een hogere bodem neer te zetten, dus een bodem boven die van gisteren rond 509,3. Hoe hoger die bodem ligt, hoe meer kracht dat uitstraalt.

  • Voor het geval de beursindex morgen daalt willen we weten waar potentiŽle steunniveaus te vinden zijn. Om dit te bepalen heb ik Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst. PotentiŽle steun vinden we rond 514,3 (38,2%), 513,4 (50%) of 512,4 (61,8%). Daaronder is de stippellijn rond 511,5 als neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek eveneens een mogelijk steunniveau om rekening mee te houden.

Resumerend: 

Beleggers hadden er vandaag zin in. De AEX werd naar een winst van 1,3% gedreven, waar aan het einde van de dag nog 0,8% van resteerde. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon en het kanaal b-d in de daggrafiek bleven intact, zo ook de stijgende trend. Die trend werd bevestigd door een nieuwe top in het patroon van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek. Zolang de index morgen boven lijn b in de daggrafiek koerst blijft die trend in stand. Bij een voortzetting naar boven zijn 518,7, 522,3 en lijn d in de daggrafiek mogelijke doelen. In het geval van een daling kan er steun liggen rond 514,3, 513,4, 512,4 of 511,5. Een eventuele achtereenvolgende daling onder deze niveaus, lijn b en de laatste bodem rond 509,3 zou in tegenstelling hiermee een kentering inhouden.

En dan nog dit...

Het technische beeld in de kwartiergrafiek van de S&P500 is momenteel zeer interessant. Vooralsnog staat er in deze grafiek een toppatroon dat je niet vaak ziet.

  • De candles van afgelopen vrijdag staan los van de overige candles. Ze vormen door gaps links en rechts als het ware een eiland in de grafiek. Het is een potentieel toppatroon dat vanwege deze afgezonderde ligging van de candles een island reversal pattern oftewel eiland omkeerpatroon wordt genoemd. Het gaat om een potentiŽle top. Het is een patroon dat echter maar zelden in een grafiek blijft staan. Meestal wordt het tweede gap namelijk alsnog gesloten, waarmee het patroon niet meer bestaat. In deze grafiek zou het gesloten zijn indien de S&P500 terugkeert naar het laagste punt van afgelopen vrijdag rond 2.758 of hoger. Kort na de start van de handel werd een poging daartoe gedaan. De index daalde echter al snel, wadoor een flink deel van het gap open bleef. Sinds 17.00 uur wordt er zoals u in de grafiek ziet na de daling die zich voordeed een poging gedaan om de S&P500 toch nog terug te brengen naar boven. Die poging heeft een verloop opgeleverd dat er vooralsnog uit ziet als een vlag. Zou hieruit een daling voortkomen dan is het meest negatieve scenario dat waarin vervolgens een hoofd en schouders patroon wordt afgemaakt in deze grafiek. Dat zou gebeuren bij een daling onder de stippellijn rond 2.627 en de bodem rond 2.624 van gisteren. Wordt de top rond 2.651 die in de derde candle van vandaag tot stand kwam in tegenstelling hiermee evenwel doorbroken dan wordt het gap van gisteren alsnog gesloten en het island reversal pattern ongeldig. Het hoofd en schouders patroon zou vervolgens niet meer kunnen ontstaan zou ook de top rond 2.672 daarna doorbroken worden, wat het meest positieve scenario zou zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 29 jan 2019, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 jan 09.15u: Een stijgende wig in ontwikkeling

29 jan 10.00u: AEX naar boven uit stijgende wig

29 jan 11.00u: Toppen van gisteren doorbroken

29 jan 12.00u: Opvallend verschil AEX en DAX

29 jan 14.00u: Positieve invloed S&P500 futures

29 jan 15.00u: De top van vrijdag is doorbroken

29 jan 16.00u: AEX in zijwaarts koersverloop

29 jan 17.00u: Stijging, gevolgd door rode candles

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven