ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week keerde de AEX terug boven de neklijn van het grote hoofd en schouders patroon dat in december was ontstaan. Het patroon was hiermee formeel ongeldig. Omdat zich bij neklijnen nog wel eens tijdelijke doorbraken voordoen besloot ik het nog een week aan te kijken. Deze week boekte de beursindex ten opzichte van vorige week vrijdag een procent winst, dit toppatroon is dus definitief onbruikbaar.

  • Dit wil overigens niet zeggen dat een vervolgdaling uitgesloten is. Dat kan namelijk pas worden gesteld als achtereenvolgens het 50% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 524,5 en het 61,8% niveau van die daling rond 536,9 doorbroken zijn. Tot dat moment is een hervatting van de daling mogelijk. Dat de stap van deze week desalniettemin een goede stap is mag duidelijk zijn, ook als we naar de daggrafiek die volgt kijken.

  • Onder de stippellijn rond 511,5 is een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Dit bodempatroon geeft een koersdoel van ongeveer 550,8, laat ik dat afronden naar 550. Amsterdam toont zich van haar ambitieuze en optimistische kant.

  • Eerst hebben we echter te maken met het kanaal b-d, waarvan de bovenzijde komende maandag rond 519,9 ligt. Bij een vervolg naar boven is er rond 516 (de bovenkant van een oud gap) en 518,7 (onderkant van een oud gap) nog kans op weerstand. Eenmaal voorbij die punten wordt 519,9 het doel.

  • In het geval van een daling zullen we moeten gaan kijken of het bodempatroon geldig blijft. De AEX moet hiervoor dan boven 511,5 blijven. Bij een terugkeer onder dat niveau wordt het de vervolgbeweging afhankelijk van het verloop ten opzichte van de onderkant van het kanaal, dat is lijn b. Deze lijn ligt aanstaande maandag rond 508,6. Zouden zowel 511,5 als 508,6 naar beneden doorbroken worden dan zou dat uiteraard een negatieve ontwikkeling zijn.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands stijgt en de beursindex staat erbij in de buurt. Dit kan in theorie nog wel even aanhouden, al geeft deze indicator geen zekerheid daarover. De indicator staat een vervolg naar boven in ieder geval niet in de weg.

  • Vandaag ontstond tussen 511,5 en 512,6 een gap. De markt zou nog kunnen besluiten dit te sluiten met een terugkeer van de beursindex naar 511,5. Hierbij moet opgemerkt worden dat het om een breakaway gap gaat en dat dus niet met zekerheid te zeggen is of het inderdaad gesloten wordt. Ik houd er desondanks rekening mee, namelijk vanwege het feit dat dit het tweede gap naar boven is dat in korte tijd ontstond. Dat vergroot de kans dat het gesloten wordt.

  • Zowel in de uurgrafiek als in de kwartiergrafiek heb ik de wig j-j' getekend. Bij een uitbraak naar beneden neem ik aan dat het gap van vandaag gesloten wordt met een daling van de AEX naar 511,5 of lager. De graadmeter zou om dit uit te laten komen eerst naar 512,6 moeten gaan en daar naar beneden doorheen moeten breken. Bij een uitbraak naar boven uit de wig gebeurt dat niet, want dat betekent een vervolg naar 516, 518,7 of 519,9, grenzen uit de daggrafiek.

Resumerend: 

Het grote toppatroon uit de weekgrafiek werd deze week definitief ongeldig, nadat het vorige week formeel al ongeldig was geworden. Dit is flinke verbetering van het beeld. Een vervolgdaling blijft echter mogelijk zolang de Fibonacci niveaus rond 524,5 en 536,9 niet doorbroken zijn. In de daggrafiek is een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgemaakt, waarbij een koersdoel van afgerond 550 hoort. Als we op dit patroon af gaan worden beide Fibonacci niveaus in de toekomst dus doorbroken. Ik let evenwel eerst op de koersontwikkeling ten opzichte van het kanaal b-d in de daggrafiek. De bovenkant van dat kanaal vinden we aanstaande maandag rond 519,9. Zou de index stijgen dan kan er eventueel weerstand liggen rond 516 of 518,7. In het geval van een doorbraak door die twee grenzen gaat de graadmeter naar die bovenkant, zoals gezegd in de buurt van 519,9. In de kwartiergrafiek staat een wig. Een uitbraak naar boven zou de besproken stijging naar 516 of hoger geven. Bij een uitbraak naar beneden neem ik aan dat het gap tussen 511,5 en 512,6 gesloten wordt met een daling naar 511,5 of lager. De index zou dan eerst door 512,6 breken. Wordt het gap inderdaad gesloten dan kunnen we volgen of het omgekeerd hoofd en schouders patroon geldig blijft. Daarvoor moet de index in de buurt van 511,5 steun vinden. Zou dat niet gebeuren dan kan er steun gevonden worden bij de onderkant van het kanaal b-d, dat maandag rond 508,6 ligt. Het mag duidelijk zijn dat een eventuele uitbraak naar beneden uit het kanaal een negatieve ontwikkeling zou zijn, zou deze ontwikkeling zich voordoen. Dat is op dit moment niet aan de orde. Uit de afronding van het bodempatroon blijkt dat de markt optimistisch gestemd is en uit gaat van een voortzetting naar boven, iets dat zo blijft zolang het patroon zijn geldigheid behoudt.

En dan nog dit...

Eerder deze week schreef ik over een stijgende wig in de Franse CAC40. Hier had normaliter een daling op moeten volgen, maar de Franse markt besliste vandaag anders.

  • In plaats van een uitbraak naar beneden kwam een uitbraak naar boven tot stand. De stijgende wig werd ongeldig. Hetzelfde gebeurde overigens begin december met een zelfde, maar wat kleinere wig. De CAC40 brak uit naar boven, maar daalde vervolgens alsnog. Of dit nogmaals te gebeuren staat kan ik uiteraard niet zeggen. De uitbraak naar boven is in ieder geval een aanzienlijke verbetering van het beeld, waar de Franse markt volgende week op voort zou moeten kunnen bouwen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 25 jan 2019, 19.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 jan 09.15u: Slim voorbereide doorbraak in AEX

25 jan 10.00u: Het wordt dit uur spannend in A'dam

25 jan 11.00u: AEX nadert bovenkant van het gap

25 jan 12.00u: Index teruggestuurd naar boven

25 jan 14.00u: Vlag en vloertje in de AEX index

25 jan 15.00u: Dubbele top 515 in kwartiergrafiek

25 jan 16.00u: AEX nog boven bodem rond 513,6

25 jan 17.00u: Beleggers zijn zeker van hun zaak

 

Agenda van maandag 21 jan t/m vrijdag 25 jan 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven