ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is een zogenaamde doji en dat is een candle die twijfel uitdrukt. Je ziet dit aan het smalle lichaam, dat bestaat uit de opening en het slot. Die lagen ondanks bewegingen omhoog en omlaag dicht bij elkaar. De markt wist ten opzichte van de opening uiteindelijk geen richting te kiezen. Ten opzichte van gisteren is dat anders, daar werd een lichte winst geboekt en bleef de AEX index net boven lijn b. De stijgende trend bleef intact. Morgen moet er wel wat gebeuren wil de opwaartse trend eveneens intact blijven. Lijn b ligt dan namelijk rond 542. Daar zal de beursgraadmeter boven moeten openen en vervolgens boven moeten blijven. De laatste dagen hebben kopers de beursindex na dalingen onder lijn b steeds weer weten op te vangen, maar daar komt een keer een eind aan. Wordt de top rond 542,2 van vandaag doorbroken dan kan dat een stijging naar lijn d veroorzaken. Die lijn ligt morgen rond 552. Door toppen van 7 en 15 februari heb ik een lichtgrijze lijn getekend. In theorie zou deze voor weerstand kunnen zorgen, daarom let ik bij een stijging op of deze lijn doorbroken wordt. Hij ligt morgen rond 543,6.

  • Wordt het laagste punt 539,1 van vandaag naar beneden doorbroken dan moet blijken of de AEX zoals de voorgaande dagen wordt gered of uiteindelijk toch een correctieve fase in gaat.

  • De Bollinger Bands grafiek laat nog steeds een sterk beeld zien, we gaan snel verder naar de volgende grafiek.

  • Aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems is een hogere top toegevoegd. Ook in deze grafiek is het beeld dus sterk, want een patroon van hogere toppen en hogere bodems is de sterkste vorm van een trendmatige beweging.

  • In de kwartiergrafiek heb ik rond 539,3 een stippellijn getekend. Zou de AEX morgen dalen en achtereenvolgens onder deze stippellijn en de bodem rond 539,1 komen dan ontstaat een hoofd en schouders patroon met als koersdoel 536,4. Wees dan wel attent op eventuele plotse stijgingen. De graadmeter pleegt momenteel namelijk te worden gekocht meteen na dalingen onder voorgaande bodems. Kijkt u maar eens terug naar de laatste update van vanmiddag.
  • Gaat de graadmeter naar boven en wordt de top rond 542,2 doorbroken dan is de mogelijkheid aanwezig dat lijn n in deze kwartiergrafiek opnieuw weerstand vormt.

Resumerend: 

De stijgende trend bleef vandaag intact, maar wel met een doji die aangeeft dat de markt twijfels kende. Het is voor behoud van die trend belangrijk dat de AEX boven lijn b blijft. Deze lijn ligt morgen rond 542 en daar zal de index meteen boven moeten openen. Wordt dan de top rond 542,2 doorbroken dan behelst dat een voortzetting naar boven. Lijn n in de kwartiergrafiek en de lichtgrijze lijn in de daggrafiek rond 543,6 kunnen dan eventueel voor weerstand zorgen. In theorie zou de aandelenmarktgraadmeter dan echter naar lijn d kunnen lopen, morgen rond 552. Doet zich een daling onder 539,3 en 539,1 voor dan ontstaat in de kwartiergrafiek een hoofd en schouders patroon met als koersdoel 536,4. Het is bij die ontwikkeling wel zaak te controleren of de daling naar dat doel inderdaad volgt en u niet te laten verrassen door een eventuele plotse stijging. De markt heeft er momenteel namelijk een handje van om zoals we dat aan het einde van de middag nog maar eens gedemonstreerd zagen met stijgingen te reageren op dalingen onder voorgaande bodems.

En dan nog dit...

Het koersverloop op de aandelenmarkten wordt dit jaar tot dusverre gekenmerkt door technisch minder gebruikelijke ontwikkelingen. Voor een van die ontwikkelingen wil ik vanavond uw aandacht vragen.

  • U ziet de daggrafiek van de S&P500. Deze beursindex is vandaag naar beneden uit een naar boven gerichte wig gebroken. Dit is van oudsher een ontwikkeling waarop een daling zou volgen. Momenteel gedragen markten zich echter nogal afwijkend ten opzichte van het verleden. Op elk teken van een mogelijke daling volgt namelijk in tegenstelling tot wat je zou verwachten een stijging. Wat een verkoopsignaal is wordt in de markten behandeld als een koopsignaal. Dalingen onder trendlijnen, dalingen onder voorgaande bodems, met een uitbraak naar beneden afgeronde toppatronen, dat zijn allemaal situaties waarop in plaats van de gebruikelijke correcties momenteel stijgingen volgen. Op de wig in de grafiek hierboven zou technisch gezien een daling moeten volgen. Tot dusverre heeft men dat in de Amerikaanse markt echter met succes weten te voorkomen. Het is dus de vraag of de daling onder de wig wel negatief uitpakt voor de S&P500. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 21 feb 2019, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 feb 09.15u: Kleine winst voor beursgraadmeter

21 feb 10.00u: Dubbele top gevormd na Duits cijfer

21 feb 11.00u: Kooplust na daling van vorig uur

Unilever: Een nieuwe aanloop naar het 76,4% niveau

21 feb 12.00u: Dubbele top rond 541,3 doorbroken

21 feb 14.00u: AEX index keerde terug onder 541,3

21 feb 15.00u: Door toppen, bij een weerstandslijn

21 feb 16.00u: Wachten op uitbraak uit driehoek

21 feb 17.15u: Direct reactie op afronding driehoek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven