ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op vrijdag 15 februari jongstleden brak de AEX door het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9. Vandaag is stap twee gezet, door het slot boven 536,9 is nu ook in de maandgrafiek een doorbraak gerealiseerd. Stap drie moet een doorbraak in de kwartaalgrafiek worden. Op vrijdag 29 maart aanstaande dient in dit verband eveneens een slot boven het Fibonacci niveau tot stand te worden gebracht, zodat ook in de kwartaalgrafiek een doorbraak wordt verwezenlijkt. Dat zou de bevestiging zijn van de stap van vandaag. Die stap is overigens een belangrijke stap, want de doorbraak door het 61,8% niveau betekent theoretisch een terugkeer naar de top rond 576,9. Het is daarom van groot belang dat de beursgraadmeter ook in maart boven 536,9 blijft.

  • Het slot boven 536,9 van de maand februari moest vandaag echter nog worden veiliggesteld. De AEX opende namelijk op het niveau, vond daar steun en steeg. Dit is op het randje. Men moet zich in de markt gerealiseerd hebben dat het noodzakelijk was de index meteen op te vangen en naar boven te sturen vanaf de Fibonacci grens. Een slotstand boven 536,9 eind maart is wellicht dus niet zomaar realiseerbaar. Het is iets om te controleren.

  • De candle van vandaag is als engulfing bullish line in ieder geval een potentiŽle bodem. Morgen gaan we zien of de candle bevestigd wordt als bodem.

  • De AEX bleef in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de middellijn van de indicator. De stijgende trend in deze banden bleef hierdoor intact. Dat de bovenste lijn naar beneden komt maakt dat het beeld de afgelopen dagen echter minder sterk is geworden.

  • In de uurgrafiek heb ik Fibonacci lijnen gezet tussen de top rond 544,9 en de bodem rond 536,9. Het 61,8% niveau rond 541,8 is een potentiŽle hindernis, een grens waar eventueel een top kan ontstaan. Aan de andere kant kan de index terug naar de top rond 544 of die rond 544,9 indien het niveau blijvend doorbroken wordt.

  • Blijft de aandelenmarktgraadmeter boven lijn q dan blijft de ontwikkeling positief. Zou de lijn doorbroken worden dan zal ik letten op de koersontwikkeling ten opzichte van het niveau 536,9 waar we vandaag steun vonden. Dat doe ik dan in het kader van de controle of de AEX boven dit niveau blijft waar ik over schreef.

Resumerend: 

Halverwege februari brak de AEX in de weekgrafiek door het 61,8% niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9, dat was stap ťťn. Vandaag is stap twee gezet, er werd in de maandgrafiek een doorbraak verwezenlijkt. Stap drie, een doorbraak in de kwartaalgrafiek, zou op 29 maart aanstaande moeten worden gezet. Voorwaarde is dat de beursindex in maart boven 536,9 blijft, zodat aan het einde van de maand een slot boven dat niveau werkelijkheid wordt. Dit is belangrijk, want het betekent dan in theorie een terugkeer naar 576,9. 
Het maandslot boven 536,9 kwam vandaag echter moeizaam tot stand, daar moest de graadmeter echt een handje voor worden geholpen. Laten we dus controleren of het in maart wel goed loopt. Morgen is het verloop ten opzichte van de potentiŽle hindernis in de uurgrafiek van belang, het 61,8% niveau rond 541,8. Het is een grens waar een top kan ontstaan. Wordt het nochtans blijvend doorbroken dan kan de AEX naar 544 of 544,9. De potentiŽle bodem in de daggrafiek zou dan bevestigd worden. Verder is de ontwikkeling ten aanzien van lijn q in de uur- en kwartiergrafiek relevant. Zou de AEX onder deze lijn belanden dan controleer ik of de graadmeter wel boven het besproken niveau 536,9 blijft.

En dan nog dit...

Vanavond schrijf ik in dit blokje over een beurs waar ik maar zelden over schrijf, namelijk die in Madrid. In de daggrafiek van de Spaanse beursindex IBEX35 kwam namelijk een doorbraak tot stand waarmee een bodempatroon werd afgemaakt.

  • Het gaat om een omgekeerd hoofd en schouders patroon, op grond waarvan een koersdoel van 10.160 is te berekenen. Dat zou een stijging van bijna 10% zijn ten opzichte van de slotstand van vandaag. De Spaanse belegger is dus heel optimistisch gestemd. Het patroon en het doel blijven geldig zolang de IBEX35 zich boven de recente bodem rond 9.140 handhaaft. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 28 feb 2019, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 feb 09.15u: Beursgraadmeter is alsnog gedaald

28 feb 10.00u: Een stijgende wig in ontwikkeling

28 feb 11.00u: Weer stijging na uitbraak uit wig

28 feb 12.00u: Een grote vlag in ontwikkeling

28 feb 14.00u: Beursindex stijgt nog steeds

28 feb 15.00u: AEX bleef in het stijgend kanaal

28 feb 16.00u: Beursindex naar boven uit kanaal

28 feb 17.00u: Weerstand bij Fibonacci niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven