ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse markt heeft deze week een belangrijke stap gerealiseerd, zij wist namelijk een slot boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 te verwezenlijken dat rond 536,9 ligt. Een doorbraak door een 61,8% niveau betekent normaliter een terugkeer naar het 100% niveau. Amsterdam loopt hiermee vooruit op een terugkeer naar 576,9. 

  • Hiervoor is vereist dat de AEX het resterende deel van de maand februari boven 536,9 blijft, zodat op 28 februari aanstaande ook in de maandgrafiek een slot boven het niveau werkelijkheid wordt. Daarmee moet de doorbraak in de weekgrafiek van vandaag bevestigd worden. Ik stel deze eis omdat het bij dit 61,8% niveau om een lange termijn Fibonacci niveau gaat, waarvoor de situatie in de maandgrafiek van groot belang is. De beursgraadmeter mag niet meer terugkeren onder 536,9.

  • Het beeld in de daggrafiek is helder. Onze index vond vanmorgen steun bij lijn b en eindigde de dag boven twee recent rond 538,6 gevormde toppen. De stijgende trend bleef behouden. Wordt de top rond 541,3 van vandaag aanstaande maandag doorbroken dan gaat de AEX verder naar lijn d. Deze lijn ligt maandag rond 545,2.

  • Indien de index mocht dalen let ik op de koersontwikkeling ten opzichte van de doorbroken niveaus 538,6 en 536,9. Ter hoogte van beide grenzen kan eventueel steun worden gevonden. Zou de marktgraadmeter onder 536,9 komen dan wordt het koersverloop ten opzichte van lijn b belangrijk. Die lijn kan dan namelijk eventueel opnieuw voor steun zorgen. Lijn b vinden we maandag rond 534,8. Een daling onder dit niveau zou negatief zijn, want dat zou een uitbraak naar beneden uit het kanaal betreffen. Het zal u gezien het koersverloop van vandaag duidelijk zijn dat dit niet de ontwikkeling is die de markt momenteel voor ogen staat, alle ogen zijn naar boven gericht.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staat de AEX in het bovenste deel van de bovenste band. De lijnen van de indicator stijgen verder nog steeds scherp, het beeld is dus sterk.

  • In de uurgrafiek zijn de toppen rond 538,6 vandaag doorbroken. Er gaat dus een nieuwe hogere top toegevoegd worden aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems. Dit patroon geeft aan dat de AEX op steeds hogere niveaus wordt gekocht en op voortdurend hogere niveaus wordt verkocht. Het is een teken van aanhoudend vertrouwen onder beleggers. Het patroon blijft intact zolang de AEX boven de laatste bodem rond 533,1 blijft, het laagste punt van vandaag.

  • Daalt onze aandelenmarktindex maandag dan let ik op het koersverloop ten opzichte van de potentiŽle steunniveaus 538,6 en 536,9, waarbij mijn aandacht met name gericht zal zijn op het laatste niveau. Bij de weekgrafiek stelde ik immers vast dat de index de rest van de maand boven dit niveau moet blijven.
  • Een stijging boven de top rond 541,3 zou een vervolg naar boven aangeven, met lijn d in de daggrafiek rond 545,2 als doel.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt bewerkstelligde deze week een belangrijke stap voor de AEX, namelijk een weekslot boven het 61,8% niveau 536,9 in de weekgrafiek. Het biedt zicht op een terugkeer naar 576,9, onder de strikte voorwaarde dat de index de rest van februari boven 536,9 blijft. Ter bevestiging is namelijk een maandslot boven het niveau noodzakelijk. Daalt de index dan controleer ik of het verloop hieraan beantwoordt. 
De index vond in de daggrafiek steun bij lijn b en eindigde de dag boven de recente toppen rond 538,6. In de uurgrafiek betekende dat een nieuwe stap in het patroon van hogere toppen en hogere bodems. Beide zaken geven aan dat de stijgende trend behouden bleef, het is een aanzet voor een vervolg naar boven. Realiseert de markt dit inderdaad en wordt de top rond 541,3 van vandaag doorbroken dan wordt lijn d in de daggrafiek het doel. Deze lijn staat maandag rond 545,2. 
In het geval de index daalt let ik op het koersverloop ten opzichte van 538,6 en 536,9, twee potentiŽle steunniveaus. Bij een terugkeer onder 536,9 zou ik vervolgens kijken naar de koersontwikkeling ten opzichte van lijn b, die we maandag rond 534,8 vinden. Het is een lijn die voor steun kan zorgen, dat zagen we vandaag. Een eventuele daling onder lijn b zou een uitbraak uit het stijgend kanaal in de daggrafiek inhouden en dus negatief zijn. Aan het patroon van hogere bodems en dus aan de opmars van de beursindex zou echter pas een einde komen bij een daling onder 533,1.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik nogmaals aandacht schenken aan het verloop in de daggrafiek van de DAX, want dat komt nogal onwerkelijk over.

  • Gisteren zagen we een engulfing bearish line en dat was een potentieel toppatroon. Zou hier een rode candle op zijn gevolgd dan zou dat de bevestiging van deze candle hebben gevormd. De DAX opende lager en het zag er op dat moment dus naar uit dat de bevestiging ging volgen. De index vond echter steun bij de onderkant van het gap van afgelopen dinsdag, steeg en sloot de dag af boven de candle van gisteren. Dit is een unieke ontwikkeling. De top is niet alleen afgewend, de Duitse markt stuurt ook meteen aan op een vervolg naar boven. Het is onwerkelijk, want deze volgorde van candles zie je nooit. Beleggers zijn echt supersnel compleet van mening veranderd. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 15 feb 2019, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 feb 09.15u: AEX index bij onderkant van kanaal

15 feb 10.00u: De stijgende trend wordt verdedigd

15 feb 11.00u: Beursindex nog wat verder gestegen

15 feb 12.00u: Enorme gedrevenheid in de markt

15 feb 14.00u: Het koersverloop is indrukwekkend

15 feb 15.00u: Doelgericht steun gecreŽerd bij 538,6

15 feb 16.00u: AEX index is blijven hangen rond 540

15 feb 17.00u: Slot boven 61,8%, belangrijke stap

 

Agenda van maandag 11 feb t/m vrijdag 15 feb 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven