ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • U ziet in de daggrafiek van de AEX een rode candle voor vandaag, de beursgraadmeter daalde met 0,6%. De vorm van de candle maakt het beeld echter minder negatief. Het gaat namelijk om een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. Morgen zal blijken of de hammer bevestigd wordt als bodem, wat het geval is indien een stijging volgt. 

  • Zou de index onder het laagste punt 537,8 van vandaag komen dan heeft de hammer geen betekenis meer als mogelijke bodem. De eerste richtpunten in deze grafiek zijn dan het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9 en de bodem van vorige week dinsdag rond 535,8, want dat zijn potentiële steunniveaus.

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is nog steeds positief, maar wel iets minder sterk als voorheen. De trend is echter naar boven gericht, want de AEX koerst boven de nog altijd stijgende middellijn.

  • In de uurgrafiek ontstond vanmorgen een hoofd en schouders patroon, maar dat is ongeldig geworden door het slot ruim boven de neklijn. Die neklijn was de stippellijn rond 539,3. Verder werd een vlag ontwikkeld, maar ook dat patroon werd ongeldig. We bekijken dat nader in de kwartiergrafiek. 

  • Gisterenmiddag steeg de AEX meteen na een uitbraak uit een stijgende wig, vandaag gebeurde hetzelfde na een uitbraak uit een vlag. In beide gevallen steeg de beursindex direct na de candle waarmee de uitbraak naar beneden tot stand kwam. Eén rode candle en de troepen werden in beide gevallen gemobiliseerd, daar komt het op neer. Patronen worden doelgericht ongeldig gemaakt, door marktpartijen die contrair handelen en dat met genoeg koopkracht doen om een omkeer te bewerkstelligen. Het past in het beeld van de laatste tijd. De beursindex werd al gekocht na dalingen onder voorgaande bodems (zoals vanmorgen weer) en dalingen onder stijgende trendlijnen zoals de lijnen b en p in de daggrafiek. Daar kunnen we dan nu de stijgende wig en de vlag aan toevoegen. Als zich vanuit de technische analyse beoordeeld een daling voor zou moeten doen komt het in plaats daarvan van een stijging. Of het technisch analisten of computeralgoritmen zijn waar we mee te maken hebben weet ik niet, maar op negatieve signalen uit de technische analyse worden gereageerd door middel van aankopen. Voor de duidelijkheid, een uitbraak naar beneden uit een stijgende wig of een vlag is normaliter net als een daling onder een voorgaande bodem een teken om te verkopen, maar dat ligt momenteel door partijen die daar met succes tegenin gaan dus anders.
  • Een uitbraak naar boven uit de vlag waarin we zijn teruggekeerd betekent morgen een verder herstel, een daling onder 537,8 daarentegen alsnog het vervolg naar beneden dat we eigenlijk na de afronding van de vlag hadden moeten zien.

Resumerend: 

De beursgraadmeter daalde met 0,6%, maar dat is door de hammer in de daggrafiek minder negatief dan het lijkt. Dat is namelijk een potentiële bodem. Morgen moet blijken of het inderdaad een bodem wordt, daarvoor is nog bevestiging nodig. Wat de ontwikkeling ook minder negatief maakt is het verloop ten opzichte van een hoofd en schouders patroon dat vanmorgen en een vlag die vanmiddag werden ontwikkeld. Het hoofd en schouders patroon werd ongeldig door een terugkeer van de AEX boven de neklijn. De vlag werd ongeldig doordat zich direct na de uitbraak waarmee het patroon werd afgerond een stijging voordeed en de index terugkeerde binnen het patroon. Het is vergelijkbaar met het verloop van gisteren, direct na de uitbraak in de kwartiergrafiek werd de aandelenmarktgraadmeter naar boven gebracht. Dat verliep minder snel dan gisteren, maar de teneur is duidelijk. Op elk teken uit de technische analyse dat een daling aangeeft reageert de markt momenteel tegengesteld. Of het nu om dalingen onder trendlijnen, dalingen onder voorgaande bodems of uitbraken uit een vlag of een wig gaat, de beursindex wordt als antwoord erop meteen gekocht. Morgen let ik voor nadere aanwijzingen op het verloop ten opzichte van de bovenkant van de ongeldig geworden vlag en de bodem van vandaag. Een uitbraak naar boven uit het patroon betekent een verder herstel, een daling onder 537,8 daarentegen geeft de daling naar 536,9 of lager die we vanmiddag na de afronding van de vlag eigenlijk hadden moeten zien.

En dan nog dit...

In de weekgrafiek van de euro tegen het Britse pond vond gisteren een doorbraak naar beneden plaats. Het is een belangrijke ontwikkeling voor hen die handelen in Britse producten of aandelen, of in het bezit zijn van ponden.

  • De euro brak gisteren door twee bodems die in april van het vorig jaar en januari van dit jaar waren ontstaan, waardoor een daling naar de bodems uit 2016 vooralsnog voor de hand ligt. Een en ander hangt uiteraard af van het verloop van de Brexit onderhandelingen en stemmingen in het Britse parlement. De doorbraak is naar ik aanneem veroorzaakt door het voornemen van Prime Minister Theresa May om de Brexit datum op te schuiven. Zij wil het Britse parlement op 12 maart aanstaande nogmaals laten stemmen over haar huidige Brexit overeenkomst. Wordt die overeenkomst weer weggestemd dan vindt op 13 maart een stemming plaats waarin wordt beslist of het Verenigd Koninkrijk Europa zonder overeenkomst zou moeten verlaten, de zogenaamde no-deal Brexit. Stemt het parlement dan tegen een vertrek zonder overeenkomst dan volgt op 14 maart een stemming waarin May voorstelt de datum van vertrek op te schuiven. Volgt u het nog?!?  -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 27 feb 2019, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 feb 09.15u: Stijging van gisteren teruggedraaid

27 feb 10.00u: Hoofd schouders patroon afgerond

27 feb 11.00u: Neklijn van het patroon is getest

27 feb 12.00u: Tijd om vinger aan pols te houden

27 feb 14.00u: AEX blijven hangen bij de neklijn

OCI: Herstellend, gesteund door beurssentiment

27 feb 15.00u: Toppatroon is nog steeds intact

27 feb 16.00u: Patroon is formeel nu ongeldig

27 feb 17.00u: Vlag af, weer tactiek van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven