ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het niveau waar de AEX vandaag na een nieuwe stevige stijging is gesloten is een belangrijke grens. Het is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9. Wordt bij een correctie op een daling een 61,8% niveau blijvend doorbroken dan houdt dat meestal in dat de voorgaande daling geheel wordt gecorrigeerd. Het zou hier theoretisch op een terugkeer naar 576,9 kunnen uitlopen. We zouden onderweg nog wel enkele potentiŽle barriŤres hebben die een terugkeer naar 576,9 in de weg zouden kunnen staan, maar dat neemt niet weg dat een stijging boven 536,9 (mits daarna niet meer teruggedraaid) een erg sterke ontwikkeling zou zijn. De andere kant van de medaille is dat een 61,8% niveau het beginpunt kan zijn van een nieuwe beweging omlaag. Ontstaat hier morgen dus een top dan kan dat in theorie  inhouden dat we de stijging van de beursindex hebben gehad. De overgebleven dagen van deze beursweek worden dus belangrijke dagen.

  • De kans is aanwezig dat we ons in een overdrijvingfase bevinden. Onder de laatste rij candles ziet u lijn l. Deze lijn heeft een stijgingspercentage van ongeveer drie procent per week. Laat u dit eens op u inwerken. De vraag is hoelang een lijn als deze in stand kan blijven. Daar komt bij dat de aandelenindex vanaf de bodem van 27 december jongstleden al met 13,6% is gestegen, dat is al erg veel in zo'n korte periode.

  • Er staat echter ook een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 550,8 in de grafiek. Uitsluiten mogen we een vervolg naar boven dus zeker niet. Dat niveau 550,8 of de stippellijn rond 554,3 zouden de mogelijke doelen worden als de markt ervoor zou kiezen om de winst nog verder te vergroten middels een doorbraak van dit Fibonacci niveau. Dat moet dan wel een permanente doorbraak zijn.

  • Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands moeten we na vandaag toch wat serieuzer rekening houden met een daling. De AEX sloot namelijk voor de tweede dag achter elkaar boven de banden. Een enkele keer gebeurt dat een derde keer, maar vaak volgt na een tweede slot boven de banden een daling waarmee de index terugkeert binnen de indicator.

  • In de uurgrafiek ziet u dat de aandelenmarkt vandaag elke vorm van terughoudendheid heeft laten varen. Tot dusverre zagen we binnen het patroon van hogere toppen en hogere bodems steeds op- en neergaande bewegingen. Vandaag en gisteren ging de AEX echter alleen nog maar omhoog. Het ondersteunt de gedachte dat we met een overdrijvingfase te maken hebben.

  • Het slot van gisteren lag vlak onder het Fibonacci niveau 536,9. Dit wil zeggen dat de eerste candle morgenochtend ons meteen een beeld kan geven van de koersontwikkeling ten opzichte van dat potentiŽle weerstandsniveau.

Resumerend: 

Bij een nieuwe stevige stijging is de AEX vandaag aangekomen bij het 61,8% niveau van de daling 572,9 - 472,2 in de daggrafiek rond 536,9. Wordt dit niveau doorbroken dan volgt een stijging naar het koersdoel 550,8 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek of de stippellijn rond 554,3 in die grafiek. Het is in dat geval vereist dat de AEX boven 536,9 blijft. Ik acht de kans echter aanwezig dat de markt zich in een overdrijvingfase bevindt. Vandaag kwam bovendien een tweede slot boven de Bollinger Bands tot stand en dat vergroot de kans op een daling. De beursindex moet op een zeker moment namelijk weer binnen de banden sluiten. Verder is het 61,8% niveau 536,9 een grens waar in theorie een top tot ontwikkeling kan komen. Een daling vanaf dit punt is al met al voorstelbaar. Het slot van vandaag lag vlak onder 536,6. Op dit moment is alles dus nog open en is het wachten op de koersontwikkeling ten opzichte van dat niveau.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over een uitbraak naar boven uit een vlag in de daggrafiek van de DAX. De uitbraak wees op een vervolg naar boven. De candle van vandaag maakt echter dat we daar een vraagteken bij moeten zetten.

  • De candle vormt met zijn voorganger een patroon dat bekend staat onder de naam bearish harami. Het is een potentieel toppatroon, dat bevestigd wordt als top indien morgen een daling volgt. Het is bijzonder dat zo'n candle ontstaat op de dag na een uitbraak, want het zet de veronderstelde voortzetting naar boven meteen op losse schroeven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 6 feb 2019, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 feb 09.15u: Weer positief begin van de handel

6 feb 10.00u: Net onder weerstand omgedraaid

6 feb 11.00u: AEX afgelopen uur weer naar boven

6 feb 12.00u: Weerstandsgrens 534,2 bereikt 

6 feb 14.00u: Top doorbroken, meteen steun

6 feb 15.00u: Beursindex nog steeds omhoog

6 feb 16.00u: Daling VS, maar AEX naar boven

6 feb 17.00u: Index staat bij Fibonacci niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven