ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het venijn zat deze week in de staart. Dankzij een daling van 0,9% vandaag eindigden we de week slechts 0,15 indexpunt oftewel 0,02% boven het slot van vorige week. De candle van vorige week was een potentiŽle bodem, maar deze geringe winst kunnen we geen bevestiging van die bodem noemen. We gaan een spannende week tegemoet.

  • In de daggrafiek hebben we na vandaag een afgetekende top bij het 38,2% Fibonacci niveau rond 550,7. De vorming van een top bij een 38,2% niveau betekent veelal een hervatting van de dalende trend. Dit 'kwaad' kan in theorie nog bezworen worden door de vorming van een bodem boven die rond 528,7, maar dan zullen beleggers wel aan de bak moeten. Bij de uurgrafiek vertel ik u meer over de potentiŽle steunniveaus waar zo'n hogere bodem eventueel nog tot stand kan komen. Eerst gaan we echter naar de tweede daggrafiek op deze pagina, want die bevat belangrijke informatie.

  • Die belangrijke informatie is dat de middellijn van de Bollinger Bands vandaag intact bleef als weerstandslijn. De AEX is gedaald vanaf die lijn, wat wil zeggen dat de dalende trend van onze beursgraadmeter intact bleef. Deze indicator zegt ons hiermee rekening te houden met een vervolg naar beneden.

  • In de uurgrafiek ziet u dat de AEX is gesloten op de onderkant van het gap van afgelopen maandag. Waar kopende partijen de hele week tegen gestreden hebben gebeurde vandaag dus toch, het gap werd gesloten. Dat zal deze partijen overigens geen pijn doen. Het gaat bij grote beleggers immers vrijwel altijd om partijen waarbinnen de beslissers niet met eigen geld handelen, maar met geld ingelegd door anderen. Het zal hen dus niet raken. Het is voorstelbaar dat zij aanstaande maandag, als het nieuws hen tenminste niet opnieuw in de weg staat, weer gewoon aan het kopen slaan.

  • De AEX sloot op de onderkant van het gap en dat is een potentieel steunniveau. We zouden aanstaande maandag theoretisch meteen een herstelbeweging kunnen krijgen. Ik kijk hierbij overigens alleen naar de grafiek en niet naar het nieuws dat speelt, dat geeft op het moment dat u deze pagina leest misschien een ander beeld.

  • Daalt de index verder dan is het 50% Fibonacci niveau van de stijging 528,7 - 551,1 rond 539,9 een potentieel steunniveau. Daaronder is het gebied gevormd door het 61,8% niveau rond 537,2 en de stippellijn rond 537,7 een gebied waar technisch gezien nog een bodem tot ontwikkeling kan komen. Zou het niveau 537,2 blijvend doorbroken worden dan is de kans op een terugkeer naar de stippellijn rond 529,7 of de bodem rond 528,7 aanzienlijk.

  • Gisteren schreef ik over de omgekeerde rechthoekige driehoek, gevormd door lijn h en de bovenkant van het gap. Dat is een toppatroon geworden. Binnen die driehoek is vandaag echter ook een hoofd en schouders patroon ontwikkeld en afgerond. Het patroon geeft ons een koersdoel van ongeveer 538,4. Laten we aanstaande maandag zeker controleren of de beursindex daadwerkelijk naar dat niveau gaat. Wordt het 50% niveau rond 539,9 doorbroken dan zal dat koersdoel naar ik aanneem vervolgens wel bereikt worden.

  • Ik begon deze analyse met de opmerking dat het venijn deze week in de staart zat. In deze kwartiergrafiek ziet u dat goed. De AEX dook vanaf 17.00 uur na een tweet van president Trump naar beneden. Dat zal een deel van de markt verbijsterd hebben achtergelaten, namelijk het deel dat tussen half drie en kwart voor vijf met hun kooplust bijna de gehele voorgaande daling van de AEX teniet wist te doen. Ze hadden echter buiten Trump gerekend, die het beursverloop wisselvalliger heeft gemaakt dan het lange tijd is geweest.

Resumerend: 

De AEX sloot door een late daling deze week slechts 0,02% boven het slot van vorige week vrijdag. De potentiŽle bodem van vorige week in die weekgrafiek werd niet bevestigd. In de daggrafiek is nu een top bij het 38,2% Fibonacci niveau ontstaan. In de daggrafiek met Bollinger Bands was de middellijn het startpunt van een nieuwe daling. In de uurgrafiek tenslotte ontstond een toppatroon, namelijk een hoofd en schouders patroon. De combinatie van technische factoren voorspelt niet veel goeds, een voortzetting naar beneden is vooralsnog de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Het hoofd en schouders patroon geeft ons een koersdoel van ongeveer 538,4. We gaan naar dat niveau indien de AEX verder daalt en bij het 50% niveau rond 539,9 geen bodem wordt gevormd. Onder 538,4 kan er nog steun zijn rond het gebied 537,2 - 537,7. Een blijvende daling daaronder zou de graadmeter waarschijnlijk terug doen keren naar 529,7 of 528,7. Laten we echter niet zonder meer uit gaan van een neerwaartse ontwikkeling. Het slot van vandaag lag bij de onderkant van het gap van afgelopen maandag. Dat is een niveau waar in theorie steun gevonden kan worden en dus nog een bodem kan ontstaan. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 23 aug 2019, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

23 aug 09.15u: Optimisme voorafgaand aan toespraak

23 aug 10.00u: Wellicht is een lagere top neergezet

23 aug 11.00u: Nog steeds kooplust in de markt

23 aug 12.00u: Dubbele top in kwartiergrafiek AEX

23 aug 14.15u: Omlaag door maatregelen uit China

Vrijdag 23 aug 2019: Wat is me opgevallen?

23 aug 15.00u: Steun vlak boven cruciaal niveau

23 aug 16.00u: Daling AEX is deels teruggedraaid

23 aug 17.00u: Wisselvalliger kan het niet worden

Agenda van maandag 19 aug t/m vrijdag 23 aug 2019

 

Naar boven