ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De analyse wordt vandaag wat langer dan gebruikelijk op vrijdagavond. Het was vandaag namelijk de laatste beursdag van augustus en ik voeg daarom de maandgrafiek toe aan de pagina. Vorige maand zagen we een inverted hammer en dat patroon gaf een mogelijke top aan. Deze maand volgde een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De candle van vorige maand is als het ware geŽlimineerd. In september moet blijken of deze nieuwe candle bekrachtigd wordt als bodem.

  • Deze week gaf de markt met een stijging van drie procent aan vertrouwen te hebben in een goed toekomstig verloop. De lange groene candle weerspiegelt optimisme.

  • Gisteren werd in de daggrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond met lijn l als neklijn. Het geeft een koersdoel van ongeveer 575,5. Mijn ervaringen met hoofd en schouders patronen met schuine neklijnen zijn echter niet onverdeeld goed. Ik ga er voorzichtig mee om en richt me eerst op de potentiŽle weerstandsniveaus waar we op de weg naar 575,5 nog mee te maken hebben. Dit zijn de stippellijn rond 562,8, het 61,8% niveau rond 564,3 en de stippellijn rond 565. Op deze grenzen richt ik me, bij elk van de niveaus aan de hand van het verloop nagaand of ik eventueel uit kan gaan van een vervolg naar de volgende grens. Zou 565 doorbroken worden dan richt ik me pas op 575,5. Zo heb ik wat veiligheid ingebouwd.

  • In het kader van die veiligheid volg ik komende week ook of er wellicht een vlag tot ontwikkeling komt. Dit zou gebeuren in het geval er een lijn te tekenen zou zijn parallel of bijna parallel aan lijn k.

  • De hele candle van vandaag staat buiten de Bollinger Bands. Hoewel de AEX een dag of drie boven de banden kan blijven moeten we vanaf de eerste dag al rekening houden met een eventuele terugkeer binnen de indicator. Hoewel we geen garantie hebben dat de index aanstaande maandag al daalt tot onder de bovenste lijn van de banden dienen we die mogelijkheid al wel in te calculeren. 

  • De laatste candle in de uurgrafiek laat als hammer zien dat men in de markt per saldo uit gaat van een vervolg naar boven. Het is immers een potentiŽle bodem. Dit vervolg wordt ingevuld bij een doorbraak door de top rond 559,5.

  • Aan het eind van de dag vond de AEX steun bij het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 552,3 - 559,5 rond 556,7. Ook dit geeft aan dat in de markt wordt verondersteld dat de beursgraadmeter volgende week verder oploopt.
  • Zou de laat gevormde bodem rond 556,6 doorbroken worden dan geeft deze grafiek aan dat eventueel steun gevonden worden rond 555,9 (50%) of 555 (61,8%). Bij de bodem rond 552,3 zou vervolgens steun kunnen liggen indien 565 doorbroken zou worden.

Resumerend: 

Op de inverted hammer van vorige maand volgde deze maand een hammer. Dit is een potentiŽle bodem, in september moet blijken of het daadwerkelijk een bodem wordt. In de weekgrafiek is een candle neergezet die optimisme aangeeft en in de daggrafiek staat een omgekeerd hoofd en schouders patroon met 575,5 als koersdoel. Als laatste candle in de uurgrafiek is bovendien een hammer gerealiseerd en in de kwartiergrafiek een bodem bij een 38,2% niveau. De conclusie is dat men in de markt uit gaat van een voortzetting naar boven. Die komt werkelijk tot stand indien de top rond 559,5 doorbroken wordt. Mogelijke doelen zijn dan de grenzen 562,8, 564,3 of 565 in de daggrafiek. Voor de veiligheid volg ik overigens nog wel of zich eventueel een vlag voordoet in de daggrafiek. De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands laat ons zien dat we een daling maandag niet zonder meer mogen uitsluiten. Een terugkeer binnen de banden is namelijk mogelijk. Komt de AEX onder 556,6 dan daalt de index inderdaad. Enkele niveaus waar in dat geval in theorie een bodem kan ontstaan zijn 555,9, 555 of 552,3. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 30 aug 2019, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 aug 09.15u: De top van gisteren is doorbroken

30 aug 10.00u: Niets staat AEX tot nu toe in de weg

30 aug 11.00u: Groene candles na daling onder lijn

30 aug 12.00u: Beleggers houden hun posities vast

Vrijdag 30 aug 2019: Wat is me opgevallen?

30 aug 14.00u: Een kleine rechthoek in ontwikkeling

30 aug 15.00u: De markt kijkt uit naar een uitbraak

30 aug 16.00u: Naar onderkant rechthoek gegaan

30 aug 17.00u: Nog steeds geen besluit in A'dam

Agenda van maandag 26 aug t/m vrijdag 30 aug 2019

 

Naar boven