ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Als op vrijdag nog gehandeld wordt neem ik op donderdag over het algemeen geen weekgrafiek op in mijn slotanalyse, maar vandaag maak ik een uitzondering. De AEX index brak vandaag met een daling van 1,4% namelijk door lijn j en de bodem uit juni van dit jaar en dat vraagt om zicht op volgende potentiŽle steunniveaus. Die haal ik uit deze weekgrafiek. Het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 516 - 576,9 op 539,23 is zo'n niveau. Het laagste punt 539,37 van vandaag lag daar niet ver boven en het verschil in de weekgrafiek is niet zichtbaar. In theorie kan morgen meteen een stijging volgen. Het daaropvolgend niveau waar eventueel steun gevonden kan worden is 537,8, u ziet een blauwe stippellijn op dat niveau. De bodem rond 534,6 uit november 2017 kan ook nog steun bieden,  maar eenmaal onder die grens zouden we tot 516 geen steun meer vinden in de weekgrafiek. De belangrijke grenzen om mee te nemen zijn dus 539,2, 537,8, 534,6 en 516.

  • Als ik verder ga op het pad van de mogelijke steunniveaus moet ik daar op grond van de daggrafiek het niveau 529,4 aan toevoegen, de onderkant van een gap dat begin april tot stand kwam. Ik weet niet zeker of deze grens een rol gaat spelen, maar voeg het niveau voor alle zekerheid toch maar toe.

  • Morgen is het allereerst zo dat we moeten gaan kijken of er eventueel meteen een bodem tot stand komt, we staan immers dicht bij het niveau 539,2 dat ik noemde.

  • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt dat we er goed aan doen rekening te houden met een herstel. De AEX sloot namelijk net als gisteren onder de banden, dit keer staat de hele candle eronder. Een enkele keer volgt een derde slot onder de banden, maar het is verstandig de mogelijkheid van een herstel nu al mee te nemen in onze overwegingen.

  • In de uurgrafiek ziet u dat de AEX op het laagste punt van de dag sloot, beleggers hielden dus rekening met een vervolg omlaag. Morgenochtend moet blijken of dat terecht was of overdreven.

  • De laatste drie toppen in de grafiek laten zich verbinden door lijn k. Het sentiment is in ieder geval negatief zolang de marktgraadmeter onder deze lijn koerst. Het is ingeval van een herstel immers een potentiŽle weerstandslijn. Ter verbetering van het beeld zal deze lijn doorbroken moeten worden, waarna vervolgens ook het potentiŽle weerstandsniveau 543,9 uitgenomen dient te worden.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag door lijn j en de bodem uit juni rond 543,9, om vlak bij het potentiŽle steunniveau 539,2 te sluiten. In theorie kan dit meteen bodemvorming geven. Dat we de mogelijkheid van een herstel mee moeten nemen zagen we ook in de daggrafiek met Bollinger Bands. Gaat de AEX omhoog dan zal de index achtereenvolgens door lijn k en de stippellijn rond 543,9 in de kwartiergrafiek moeten breken wil het beeld verbeteren. Indien 539,2 naar beneden doorbroken wordt hebben we te maken met drie mogelijke steunniveaus, dat zijn 537,8, 534,6 en 529,4. Bij deze grenzen kan een bodem ontstaan, eenmaal onder 529,4 zou pas rond 516 weer steun gevonden worden.

En dan nog dit...

Opvallend vandaag was dat alle Europese indices naar beneden door junibodems zijn gebroken, met uitzondering van de Franse index.

  • De Franse beursindex CAC40 eindigde de dag op de bodem uit juni. Dit wil zeggen dat in deze index de mogelijkheid van de vorming van een  tweede bodem bij dit niveau rond 5.240 mogelijk is. Dat in de CAC40 geen doorbraak tot stand kwam heeft te maken met de samenstelling van de index en de koersontwikkeling van individuele fondsen. Airbus (+1,24%), Safran (+6,37%) en Vinci (+1,18%) waren de grootste stijgers van zes Franse aandelen die zich onttrokken aan de negatieve stemming en met winst deze beursdag afsloten. De  CAC40 daalde hierdoor slechts met 0,3%. -Ad Nooten- 

 

Geplaatst donderdag 6 sep 2018, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 sep 09.15u: AEX index is door trendlijn gebroken

6 sep 10.00u: Beursindex vlak boven de junibodem

6 sep 11.00u: Ineens is daar kooplust in de markt

6 sep 12.00u: Het gap is op een haar na gesloten

6 sep 14.00u: AEX is opgevangen bij junibodem

6 sep 15.00u: Bereidheid om de AEX op te vangen

6 sep 16.00u: Index is even onder 543,9 geweest

6 sep 17.15u: Junibodem in de AEX is doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven