ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het sentiment lijkt gekeerd, na de kleine stijging van 0,4% van vorige week volgde deze week een iets grotere winst van 1,7%. Het is positief, maar zegt overigens niets over het vervolg. Er zijn immers weerstandsniveaus om mee af te rekenen.

  • De candle van vandaag is een inverted hammer die bij zo'n weerstandsniveau staat. De stippellijn rond 550,7 is een mogelijke barriŤre en de inverted hammer is een potentieel toppatroon. Het is aanstaande maandag zaak rekening te houden met een eventuele daling.

  • Het hoogste punt van de candle vinden we rond 551. Zou dat niveau worden gepasseerd dan is de inverted hammer niet meer van belang. De AEX gaat dan naar ik aanneem naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 553,5.

  • De candle van deze dag staat boven de middellijn van de Bollinger Bands en dat maakt een vervolg omhoog mogelijk. Het is namelijk een potentiŽle steunlijn.

  • Tussen 548,2 en 548,8 bleef een gap open. We moeten rekening houden met een daling naar 548,2 of lager waarmee het gap gesloten wordt.

  • Als u me vraagt of ik er zeker van ben dat het gap gesloten wordt moet ik dat ontkennen. De AEX index werd vandaag maar liefst twaalf keer opgevangen in de buurt van 548,8. Het moet gezien de aanhoudende steun bij deze grens een aanzienlijk bedrag zijn dat is besteed aan de verwezenlijking van de  steun bij dit niveau, al kan ik niet becijferen hoeveel. Kopers hebben er in ieder geval heel wat geld in gestoken om te voorkomen dat het gap gesloten werd. Deze kopers zullen de index aanstaande maandag als het even kan niet laten wegzakken, want dat zou deze groep kooplustigen op een aanzienlijk gezamenlijk verlies komen te staan. Ze hebben trouwens nogal een gok genomen, want je weet nooit hoe de stemming komende maandag is.

Resumerend: 

Na de kleine stijging van 0,4% van vorige week realiseerde onze aandelenmarkt deze week 1,7% winst. De AEX kwam aan bij een potentieel weerstandsniveau, de stippellijn rond 550,7 in de daggrafiek. Hier ontstond een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. Het is zaak rekening te houden met een daling. Er lag vandaag ontzettend veel steun rond 548,8, waardoor tussen 548,2 en 548,8 een gap open bleef. Een daling onder 548,8 zou inhouden dat dit gap alsnog gesloten wordt door een terugkeer van de index naar 548,2 of lager. Het hoogste punt van deze beursdag lag rond 551. Wordt dat doorbroken dan heeft de inverted hammer geen betekenis meer als toppatroon, de AEX gaat dan naar het 61,8% niveau rond 553,5 in de daggrafiek.

En dan nog dit...

De plannen van de Britse premier May zijn op een informele top in Salzburg afgewezen door de EU-leiders. De kans op een harde Brexit, een uittreden uit de EU zonder afspraken, is daardoor groter geworden. Hoewel dit erg schadelijk zou zijn voor de Britse economie leidde het nieuws op de Britse beurs tot een winst van 1,7% van de FTSE100 index. Vraagt u me niet wat beleggers bezielde.

  • De FTSE100 brak naar boven uit een vlag en dat zal hebben bijgedragen aan de grootte van de stijging. Ontwikkelt zich namelijk een vlag dan houdt dat in dat vele partijen speculeren op een daling. Komt er dan een stijging dan zijn deze marktpartijen gedwongen te draaien, waarmee zij bijdragen aan de stijging. Het verschijnsel heet een short squeeze. Dit neemt niet weg dat ik me afvraag waar het verstand van Britse beleggers is gebleven. Als er geen akkoord komt betekent dat import- en exportheffingen en de terugkeer van een enorme berg papier- en controlewerk bij de douane aan beide kanten van de Noordzee. Het zou Britse bedrijven veel tijd en geld kosten. Nederland neemt met zijn steun aan de harde lijn van Europa overigens een enorm risico. Wij zijn van de landen in Europa het actiefst in het Verenigd Koninkrijk en lopen dus de grootste schade op bij een harde Brexit. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk komt uit Polen, een land dat naar verhouding nauwelijks handel drijft met het Verenigd Koninkrijk. Polen wordt dus niet bijster geschaad, het is dus gemakkelijk voor Tusk om een harde houding aan te nemen. Ons kabinet zou er in verband met de Nederlandse belangen goed aan doen achter de schermen een bilateraal akkoord voor te bereiden, want van Europa mogen we bij het terugvallen van onze export na een Brexit niets verwachten. Er wordt juist gesproken over een vergroting van de Nederlandse bijdrage aan de EU. Het wordt echt tijd dat we voor onszelf opkomen. Terugkomend op de daggrafiek van de FTSE100, in die grafiek vinden we potentiŽle weerstand rond 7.510 en  7.575. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 21 sep 2018, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 sep 09.15u: Belangrijke stap in eerste kwartier

21 sep 10.00u: AEX staat bij weerstandsniveau

21 sep 11.00u: Index terug bij bovenkant van gap

21 sep 12.00u: Bovenzijde gap goed verdedigd

21 sep 14.00u: Na korte stijging terug bij het gap

21 sep 15.00u: Direct gekocht na daling in gap

21 sep 16.00u: Weer steun op hetzelfde niveau

21 sep 17.00u: Elke keer weer steun bij 548,8

 

Agenda van maandag 17 sep t/m vrijdag 21 sep 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven