ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het venijn zat vandaag in het laatste half uur van de handelsdag. Tijdens de lunchpauze waren beleggers nog zelfverzekerd genoeg. Kopers brachten de AEX gebruik makend van het in deze uren wat lagere volume in het gap dat gisteren ontstond. Vervolgens kwam in de middag echter de klad in het koersverloop, met als finale een doorbraak door het laagste punt 509,4 van gisteren. In de slotanalyse van gisterenavond stelde ik vast dat 506,2 het eerstvolgend potentieel steunniveau is. De conclusie is gerechtvaardigd dat we onderweg zijn naar dat niveau.   

  • In de Bollinger Bands is nog ruimte naar beneden, want de onderste lijn van de indicator is nog niet bereikt. Deze lijn van de indicator zal een eventueel vervolg naar 506,2 dus niet in de weg staan.

  • Het doorbroken niveau 509,4 kan morgen in theorie als weerstandsniveau functioneren, mocht de markt een stijging realiseren.

  • De markt had er aan het einde van de handelsdag geen vertrouwen in dat de realisatie van een stijging morgen mogelijk is. We sloten namelijk vrijwel op het laagste punt van de dag. Dat zegt overigens niet alles. Koersontwikkelingen elders en nieuwsberichten spelen morgen een grotere rol.

Resumerend: 

De stemming was vandaag aanvankelijk goed en kopers gebruikten de lunchpauze om de AEX in het gap van gisteren te brengen. Vervolgens sloeg de stemming in de middag echter om. In het laatste half uur werd de bodem van gisteren ook nog eens doorbroken. We mogen op grond hiervan uit gaan van een vervolg naa het eerstvolgend potentieel steunniveau 506,2. Mocht de graadmeter morgen ondanks het gebrek aan vertrouwen dat beleggers aan het slot etaleerden toch stijgen, dan is het doorbroken niveau 509,4 het eerste potentiŽle weerstandsniveau.

En dan nog dit...

Er werd zowel gisteren als vandaag hard gevochten tegen de vorming van een toppatroon in de Dow Jones. Tot dusverre is het kopers op Wallstreet gelukt om de afronding daarvan te voorkomen.

  • Het patroon dat zou worden afgemaakt bij een slotstand onder de stippellijn rond 25.000 is een hoofd en schouders patroon. Ik heb de mogelijke schouders en hoofd aangegeven met blauwe stippen. De afronding van deze formatie zou een daling naar de stippellijn rond 24.000 aannemelijk maken. Er zijn echter al heel lang geen hoofd en schouders patronen meer ontstaan op de Amerikaanse markten. Op momenten dat de rechterschouder van zo'n patroon afgerond leek te worden volgde namelijk iedere keer opnieuw een plotselinge stijging. Die stijging was dan vrij heftig, veroorzaakt door de short squeeze die door de onverwachte ontwikkeling optrad onder beleggers die op een daling speculeerden. Het heeft dus mijn aandacht. Ik let normaliter sowieso al voortdurend op de eventuele afronding van patronen, omdat dat situaties geeft waarin iets gezegd kan worden over de vervolgbeweging. Aan afgeronde patronen kun je immers een koersdoel en een stoploss niveau koppelen. Op dit potentiŽle patroon let ik evenwel in het bijzonder, juist gezien het gegeven dat we dit toppatroon al zo lang niet meer hebben gezien op Wallstreet. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 24 okt 2018, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 okt 09.15u: Groene candle bij begin beursdag

24 okt 10.00u: AEX nog tussen 509,4 en 514,4

24 okt 11.00u: Verkoopdruk, AEX nadert bodems

24 okt 12.00u: Beursindex ging toch weer omhoog

DSM: Uit kanaal en omgekeerde driehoek gebroken

24 okt 14.00u: Kopers benutten de lunchpauze

24 okt 15.00u: Korte termijn top in de AEX index

24 okt 16.00u: Lunchpauzewinst is bijna weg

24 okt 17.00u: Negatieve ontwikkeling op de beurs

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven