ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De groene candle van deze week betekent dat we in de weekgrafiek een bodem hebben bij de stippellijn rond 516. Stelt u zich nog niet teveel voor van deze bodem. Het kan vanzelfsprekend de basis zijn voor een nieuwe stijgingsfase. Kijkt u naar het koersverloop dat de AEX in de maanden februari en maart vanaf 516 kende dan ziet u dat het echter ook anders kan lopen. We kregen na twee oplevingen als die van deze week tweemaal rode candles voor onze kiezen. Laten we dus op onze hoede blijven, ook al is het beeld van dit moment uiteraard positief en kan in theorie dus meer goeds volgen.

  • Bij de daggrafiek zijn er twee dingen die me opvallen. Het eerste punt is de candle van vandaag. Dat is een doji en dus een teken van twijfel. De markt zal die twijfel van zich af moeten schudden en richting moeten kiezen. De tweede zaak waar ik uw aandacht voor wil vragen is de vlag die in ontwikkeling is. Dit patroon kondigt een vervolg naar boven aan. Voor de start hiervan is een uitbraak naar boven nodig, daar zal het komende maandag dus van moeten komen. De AEX zou dan naar de top rond 533,4 of hoger gaan. Een uitbraak naar beneden mag zich niet ontwikkelen, dat zou een slechte ontwikkeling zijn.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is zowel ruimte naar boven als beneden, hier kan het dus alle kanten op.

  • Het technische beeld in de uurgrafiek komt niet overeen met dat in de daggrafiek. Hier is namelijk de vlag k-k' afgerond en dat patroon zegt ons dat we een daling krijgen. PotentiŽle steunniveaus zijn de bodem rond 521,9 en het 61,8% Fibonacci niveau rond 520,6, daaronder 516 en de bodem rond 512,9.

  • Een ander negatief punt is dat het vanmiddag afgeronde omgekeerd hoofd en schouders patroon door een terugkeer van de AEX ongeldig is geworden. Dit is niet sterk.
  • Op grond van deze grafiek kan ik twee mogelijke steunniveaus toevoegen aan die in de uurgrafiek, namelijk de Fibonacci grenzen 524,8 en 524,1.
  • Zou de index terugkeren in de vlag k-k' en door de top rond 527,7 breken dan is dat alsnog een positieve ontwikkeling, het zou kansen scheppen voor een vervolg omhoog. Er zou overigens eventueel weerstand kunnen liggen rond 529, waar het niet in deze grafiek getoonde 61,8% Fibonacci niveau van de daling 533,4 - 521,9 ligt.

Resumerend: 

De groene candle in de weekgrafiek schept mogelijkheden, hier kan in theorie een stijging op volgen. De nog niet afgeronde vlag in de daggrafiek geeft hetzelfde aan. Wordt de vlag afgemaakt met een uitbraak naar boven dan zou de beursindex naar de top rond 533,4 of eventueel hoger gaan. Hier staan echter een paar minder goede zaken tegenover. De candle van vandaag in de daggrafiek was een doji en dat is een teken van twijfel. In de uurgrafiek zagen we een met een uitbraak naar beneden afgeronde vlag en dat pleit voor een daling. In de kwartiergrafiek tenslotte werd een eerder vandaag afgerond omgekeerd hoofd en schouders patroon door een daling ongeldig, evenmin een goede ontwikkeling. Het beeld is dus gemengd. Gaat de index aanstaande maandag omlaag dan zijn de potentiŽle steunniveaus 524,8, 524,1, 521,9, 520,6, 516 en 512,9. Ik volg dan van niveau tot niveau of de index al dan niet verder omlaag gaat. Keert de index evenwel terug in de vlag k-k' en wordt de top ond 527,7 uitgenomen dan gaat het om een positieve ontwikkeling. Het zou kansen scheppen voor een vervolg naar 533,4 of eventueel hoger, mits het potentiŽle weerstandsniveau rond 529 dan ook gepasseerd wordt.

En dan nog dit...

Waar we volgende week zeker over zullen horen is de ontwerpbegroting in ItaliŽ. De regering van ItaliŽ heeft van de Europese Commissie tot maandag 12.00 uur de tijd gekregen om deze begroting toe te lichten.

  • De Italiaanse cijfers zijn een bron van ernstige zorg en wijzen op een aanzienlijke afwijking van de EU-begrotingsregels, zo reageerde de commissie op de ontwerpbegroting. Dit komt neer op een afkeuring. De markten zagen dit gisteren al aankomen, wat resulteerde in de afronding van een vlag. Het koersdoel van het patroon vinden we rond 17.500, een slordige acht procent onder de slotstand van vandaag. De reactie van de Italiaanse regering wordt bepalend bij de vraag of de FTSE/MIB volgende week al dan niet naar dat doel 17.500 (of wellicht lager) gaat.  Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 19 okt 2018, 19.36u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 okt 09.15u: Een positieve start aan het Damrak

19 okt 10.00u: Weerstand gevonden bij 50% grens

19 okt 11.00u: Aandelenindex is verder gedaald

19 okt 12.00u: Na een stijgende wig verder gedaald

19 okt 14.00u: Lunchpauzestijging, bekende recept

19 okt 15.00u: Korte termijn top bij 61,8% niveau

19 okt 16.00u: Bodempatroon in de kwartiergrafiek

19 okt 17.00u: Het bodempatroon bleef geldig

 

Agenda van maandag 15 okt t/m vrijdag 19 okt 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven