ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de hammer van gisteren volgde vandaag een groene candle, waarmee die hammer een bodem werd. Wil de markt een vervolg naar boven realiseren dan dient zij te zorgen voor een doorbraak door de top van vorige week donderdag rond 554,3. De AEX gaat dan naar het 50% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 533,9 rond 555,4 of, bij een doorbraak door het 50% niveau die niet teruggedraaid wordt, naar het 61,8% niveau rond 560,5. 

  • Mocht de beursgraadmeter opnieuw dalen en onder de bodem rond 546,1 belanden dan zou dat na de stijging van vandaag vanzelfsprekend een negatieve ontwikkeling zijn.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands krult naar boven. Komt het dus van een stijging dan geeft dat extra ruimte naar boven. De lijn is een potentiële weerstandslijn, waar eventueel een top kan ontstaan. De ontwikkeling is positief zolang we boven de middellijn koersen, een lijn waar we momenteel een stuk boven staan.

  • We hadden vandaag wederom te maken met weerstand rond 553,5, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 565,6 - 533,9. Met die barrière zullen we eerst definitief moeten afrekenen alvorens de top van vorige week donderdag rond 554,3 kan worden aangevallen. Bovenin de grafiek ziet u de magenta stippellijn rond 555,4 al, het 50% niveau uit de daggrafiek waar we naar toe zouden gaan ingeval van een doorbraak door 554,3.

  • In de kwartiergrafiek is een naar beneden gerichte vlag in wording te zien, een teken dat in onze markt gespeculeerd wordt op een vervolg naar boven. Ter afronding dient een uitbraak naar boven te worden gerealiseerd.
  • Een uitbraak naar beneden uit de vlag zou dat patroon van zijn bruikbaarheid ontdoen. We gaan dan een correctie in op de stijging van de afgelopen dagen.

Resumerend: 

De hammer van gisteren in de daggrafiek is met een groene candle bevestigd als bodem. Worden nu achtereenvolgens de grenzen 553,5 en 554,3 doorbroken dan gaat de AEX naar het 50% niveau in de daggrafiek rond 555,4 of wellicht hoger. Een ander mogelijk doel zou het 61,8% niveau rond 560,5 zijn, onder voorwaarde dat de index door 554,4 breekt en daar niet meer onder terugkeert. In de kwartiergrafiek is een vlag in ontwikkeling en dat is een teken dat beleggers al speculeren op een voortzetting naar boven. Een uitbraak naar boven is noodzakelijk voor de afronding ervan en voor de voortzetting naar boven is zoals gememoreerd een doorbraak door 553,5 en 554,3 nodig. Breekt de index naar beneden uit de vlag dan verliest dat patroon zijn bruikbaarheid. De beursgraadmeter gaat dan een correctie in op de stijging van de afgelopen dagen. Onder 546,1 mag de AEX zoals ik bij de daggrafiek vaststelde niet meer geraken, want dat zou een negatieve ontwikkeling zijn.

En dan nog dit...

Er kwamen vandaag positieve berichten uit Italië, de Italiaanse regering zou bereid zijn het overheidstekort minder op te laten lopen dan eerder deze week werd aangekondigd. Het zorgde voor een stijging van de beursindex van Milaan, zij het een beperkte stijging van 0,84%.

  • U ziet rond 20.240 drie bodems in de daggrafiek van de FTSE/MIB, de Italiaanse beursindex. Het hoeft geen betoog dat een eventuele toekomstige daling onder drie voorgaande bodems een slechte zaak zou zijn, dat kun je ook zonder technische analyse bedenken. Betrek ik mijn vakgebied er echter bij dan stel ik vast dat een daling onder 20.240 de afronding van een hoofd en schouders patroon zou inhouden. Het zou in dit geval een voortzettingspatroon zijn. De ontwikkeling van het patroon kan maar op één manier worden voorkomen, dat is met een stijging boven de top net onder 21.690 van vorige week maandag. De komende tijd moet blijken of de Italiaanse markt de kracht en het vertrouwen heeft om dit voor elkaar te brengen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 3 okt 2018, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 okt 09.15u: Stijging AEX na berichten uit Italië

3 okt 10.00u: Uitbraak werd een valse beweging

3 okt 11.00u: Stijgingspoging het afgelopen uur

3 okt 12.00u: AEX naar beneden uit het patroon

3 okt 14.00u: Markt realiseerde lunchpauzestijging

3 okt 15.00u: Een fractie boven de barrière 553,5

3 okt 16.00u: Steun bij doorbroken niveau 552,5

3 okt 17.00u: AEX gekocht na daling onder niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven