ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze aandelenindex AEX bereikte deze week de top van januari van dit jaar rond 572,8 en daalde vervolgens. Hierdoor is een tweede top gevormd rond dat niveau. Negatieve gevolgen hoeft dit overigens niet noodzakelijkerwijs te hebben, het wordt pas problematisch in het geval de bodem rond 516 naar beneden doorbroken wordt. De aandelenmarkt heeft nog alle gelegenheid om boven 516 voor een bodem te zorgen, het is aan ons om de komende tijd te checken of zij die gelegenheid ook aangrijpt. Zou de top rond 572,9 van deze week doorbroken worden dan speelt dit helemaal niet meer, want dat zou een voortzetting omhoog inhouden.

  • In de daggrafiek vonden we zowel gisteren als vandaag steun bij het 50% Fibonacci niveau. Hier kan in theorie een bodem ontstaan, de AEX zou volgende week dus al meteen kunnen oplopen.

  • Bij een blijvende daling onder het 50% niveau, dus niet tijdelijk zoals vandaag, wordt het 61,8% niveau rond 558 echter het nieuwe richtpunt. Dat is net als het 50% niveau een potentieel steunniveau waar een bodem tot ontwikkeling kan komen.

  • Omdat de middellijn van de Bollinger Bands voor steun kan zorgen is ook vanuit deze grafiek gezien een stijging mogelijk. Een slot onder de middellijn zou verzwakking aangeven, want dat zou een einde maken aan de stijgende trend in deze indicator.

  • Het laagste punt van de dag vinden we rond 560, bij een daling daaronder zou 558 het doel worden. Dit is het 61,8% niveau dat we in de daggrafiek zagen. Op dit moment echter zoekt de markt de weg omhoog voor de graadmeter.

  • De stijgende wig in de kwartiergrafiek maakt het onzeker of die weg omhoog wordt gevonden. Voor de start daarvan is een uitbraak naar boven nodig, gevolgd door een stijging boven de top rond 565,3 van vandaag. Daarmee zou aangestuurd worden op een vervolg omhoog. Bij een uitbraak naar beneden uit de wig is de kans op een daling onder 560 en een vervolg naar beneden echter het grootst.

Resumerend: 

Deze week werd de top uit januari 572,8 bereikt, maar door een daling die volgde niet doorbroken. Er staat dus een tweede top bij de grens. Negatief zou de ontwikkeling in de weekgrafiek pas worden als hierop een daling onder 516 zou volgen. De markt heeft nog alle gelegenheid om voor een bodem te zorgen boven dit niveau, op dit moment is er dus geen aanleiding tot zorg. Zou de top rond 572,9 doorbroken worden dan is die aanleiding er al helemaal niet meer, want dat zou een voortzetting naar boven aangeven in de weekgrafiek. De steun die gisteren en vandaag aanwezig was bij het 50% niveau en de middellijn van de Bollinger Bands maakt deze voortzetting naar boven mogelijk. Om te beginnen moet hiervoor een uitbraak naar boven uit de stijgende wig in de kwartiergrafiek en een doorbraak door het hoogste punt van vandaag 565,3 tot stand komen. Breekt de AEX daarentegen naar beneden uit de stijgende wig dan is de kans op een daling onder het  laagste punt 560 van vandaag groot. Belanden we daar daadwerkelijk onder dan volgt een daling naar het eerstvolgende potentiŽle steunniveau, het 61,8% Fibonacci niveau rond 558 in de daggrafiek.

En dan nog dit...

De Duitse koersontwikkeling van vandaag maakt dat ik vanavond niet om het bespreken van dat verloop heen kan. We kijken naar de uurgrafiek van de DAX index.

  • Gisterenavond besprak ik het hoofd en schouders patroon dat was gevormd in deze uurgrafiek. Ik vertelde erbij dat de DAX de dag was geŽindigd bij een potentieel steunniveau, de stippellijn rond 12.848. Vandaag heeft dat niveau een rol gespeeld, zij het pas later op de dag. Eerst ging de DAX omhoog en werd het hoofd en schouders patroon door een ruime terugkeer boven de neklijn feitelijk ongeldig. Vervolgens echter zagen we een daling, waarbij de index steun vond net boven het steunniveau 12.848. Het slot lag uiteindelijk in de buurt van de neklijn. Een daling in lijn met het hoofd en schouders patroon is hierdoor nog steeds mogelijk. Een daling onder 12.800 zou het signaal zijn voor een gang naar het koersdoel 12.655 van het patroon of lager. Bij  een stijging boven de stippellijn rond 13.002 echter ontstaat aanstaande maandag een omgekeerd hoofd en schouders patroon en kiest de Duitse markt voor bodemvorming en een stijging. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 25 mei 2018, 18.46u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 mei 09.15u: Markt welgemoed aan dag begonnen

25 mei 10.00u: Weerstand gevonden bij 61,8% niveau

25 mei 11.00u: AEX bleef in de buurt van weerstand

25 mei 12.00u: Index terug bij top van vanmorgen

25 mei 14.00u: Gedaald vanaf het Fibonacci niveau

25 mei 15.00u: AEX door het 61,8% niveau gebroken

25 mei 16.00u: Index gekocht na daling onder bodem

25 mei 17.00u: Onzeker of patroon een rol zal spelen

 

Agenda van maandag 21 mei t/m vrijdag 25 mei 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven