ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze aandelenmarkt heeft me op de eerste werkdag na mijn vakantie verrast met een daling van 2,4%. Het maakte van deze eerste dag meteen een boeiende beursdag. Ik kreeg niet de tijd om rustig op gang te komen . In de daggrafiek van de AEX index werd een hoofd en schouders patroon met koersdoel 528 afgerond, patroon en doel blijven geldig zolang de beursgraadmeter onder de neklijn rond 550,4 sluit. Laten we het koersverloop ten opzichte van die grens goed controleren, ťťn opmerking van Trump en we staan er immers weer boven. Vooralsnog daalt de index echter en kunnen we ons richten op de ontwikkeling ten opzichte van de potentiŽle steunniveaus die ik voorafgaand aan mijn vakantie noemde. Het gaat om 544,7 (50% Fibonacci niveau), 540,7, 538,1 (61,8%), 533,6 en 529,9 (76,4%). Het ligt technisch gezien voor de hand dat de AEX naar 544,7 of lager gaat en ik volg van potentieel steunniveau tot potentieel steunniveau of de graadmeter daadwerkelijk naar het doel 528 loopt of ergens erboven een bodem maakt en toch weer opveert.

  • De candle van vandaag bracht de AEX onder de Bollinger Bands en dat wil zeggen dat we er morgen goed aan doen meteen al rekening te houden met een stijging. Een van de komende dagen moet de index theoretisch namelijk terugkeren binnen de banden en dat zou morgen al kunnen zijn. Het kan echter ook een dag of drie duren, we kunnen er dus niet van op aan. Het is altijd ongewis wanneer een graadmeter terugkeert binnen de indicator.

  • Vertrouwen op herstel was er in het geheel niet. Soms zie je aan het einde van een negatieve handelsdag nog wel eens een opleving, veroorzaakt door partijen die een gokje wagen op een herstel. Het ontbrak vandaag aan dergelijke marktpartijen.

  • De AEX daalde tot het laatste moment van de handelsdag, het vertrouwen was geheel weg. Dat wil overigens niets zeggen voor de vervolgbeweging, de voorspellende waarde van koersbewegingen aan het einde van de handelsdag is laag. Koersontwikkelingen elders en eventueel nieuws zijn van grotere waarde. Dat neemt niet weg dat het huidige beeld slecht is.

Resumerend: 

De stippellijn rond 550,4 is doorbroken, waarmee in de daggrafiek een hoofd en schouders patroon met koersdoel 528 is afgemaakt. Het patroon en het doel zijn geldig zolang de AEX index onder 550,4 sluit. PotentiŽle steunniveaus zijn de grenzen 544,7, 540,7, 538,1, 533,6 en 529,9 die ik voorafgaand aan mijn vakantie noemde. Ik volg het koersverloop van grens tot grens, steeds bepalend of het van een vervolg naar het volgende niveau of van de vorming van een bodem komt. Technisch gezien zou de beursindex naar 544,7 of lager moeten gaan. Het kan gezien de stand onder de Bollinger Bands echter ook zo zijn dat de markt morgen al voor een herstel met een terugkeer binnen de banden zorgt. In dat geval is het zaak de koersontwikkeling ten opzichte van 550.4 te volgen, om te zien of het vandaag gevormde hoofd en schouders patroon geldig blijft.

En dan nog dit...

De situatie in de daggrafiek van de S&P500 dwingt me om voorzichtig om te gaan met de grote daling van vandaag en daar nog geen al te grote conclusie uit te trekken. Het patroon van hogere bodems in deze grafiek is namelijk nog steeds intact.

  • Naar aanleiding van het beeld in deze daggrafiek van de S&P500 wil ik de daling van vandaag relativeren. Zolang de S&P500 boven de bodem net boven 2675 sluit is het patroon van hogere bodems, waarvan de bodem in februari van dit jaar de eerste bodem was, namelijk nog intact en het beeld dus ondanks de daling positief. Er kan bovendien nog steun gevonden worden rond 2710, want daar lagen in mei van dit jaar meerdere bodems. Een negatieve conclusie mogen we dus nog niet trekken, dat zou pas aan de orde zijn bij een slotstand onder 2675. Bij een bodem rond 2710 blijft een positief vervolg mogelijk, wat dan ook positief uit zou pakken voor onze AEX index. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 25 jun 2018, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 jun 09.15u: Vakantie voorbij, weer aan de slag

25 jun 10.00u: AEX nogmaals bij het 50% niveau

25 jun 11.00u: Beursgraadmeter daalt nog steeds

25 jun 12.00u: Aandelenindex bij het 76,4% niveau

25 jun 14.00u: Naar boven uit de wig gebroken

25 jun 15.00u: De AEX nadert belangrijke grenzen

25 jun 16.00u: AEX onder een belangrijk niveau

25 jun 17.00u: Beursindex bij potentieel steunniveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven