ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze aandelenmarkt realiseerde vandaag een sprong naar boven in de AEX index. De beursgraadmeter steeg een half procent. Het stuk koersgebied tussen 558,2 en 559,6 werd overgeslagen, het gaat om een gap en daar kom ik verderop in deze analyse op terug. De sprong betekent dat de aandelenmarktgraadmeter niet ver meer is verwijderd van de stippellijn rond 564, de top die in 2007 tot stand kwam. Het is een zeer belangrijke grens, een niveau dat binnen bereik is. Een stijging van slechts 0,6% en het niveau is behaald. Het is omdat er eerder een top tot ontwikkeling kwam uiteraard een potentieel weerstandsniveau. Ik ga morgen vanzelfsprekend kijken of het bereikt wordt.

  • De candle van vandaag staat ruim boven de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Standen boven deze indicator blijven niet lang gehandhaafd, maar drie achtereenvolgende slotstanden erboven zie je wel eens. Het is dus mogelijk dat de index morgen verder oploopt. Dat neemt niet weg dat we rekening moeten houden met een daling, zoals dat bijvoorbeeld begin november gebeurde. Een terugkeer binnen de banden kan namelijk ook al na een of in dit geval twee slotstanden erboven plaatsvinden.

  • U ziet in deze uurgrafiek dat het stuk koersgebied tussen 558,2 en 559,6 open is gebleven, dat werd overgeslagen. In het eerste deel van de middag werd de AEX keurig opgevangen bij de bovenkant van dit gap, de index werd bij deze bovenzijde gekocht. Kopers wisten op deze wijze te voorkomen dat de index het gap in ging en dat het gesloten werd. Eigenlijk moet de graadmeter nog terug naar 558,2 of lager om het alsnog te sluiten, ik kijk morgen of dit alsnog gebeurt. 

  • Het hoogste punt van de dag vinden we rond 561,3. Wordt dit doorbroken dan laat de markt het gap open en stijgt de AEX index verder naar de besproken grens 564.
  • Komt de beursindex daarentegen onder 559,6 dan houdt dit in dat het gap gesloten wordt met een daling naar 558,2 of lager.

Resumerend: 

Onze beursindex is door een sprong naar boven niet ver meer verwijderd van de top uit 2007 rond 564 (563,98 om precies te zijn). Een stijging van slechts 0,6% en de grens is bereikt. De kans is dus aanwezig dat we dit niveau morgen op de borden zien. De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands zorgt er echter voor dat we morgen een daling desondanks niet mogen uitsluiten. De AEX moet op een zeker moment namelijk terugkeren binnen de banden en dat zou morgen kunnen zijn. Morgen zijn er twee niveaus om naar te kijken, 561,3 en 559,6. Boven 516,3 gaat de index verder richting 564, de top uit 2007. Daar kan dan uiteraard weerstand gevonden worden. Onder 559,6 wordt daarentegen het gap van vandaag gesloten met een daling naar 558,2 of lager, wat tevens een terugkeer binnen de banden zou inhouden.

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag schreef ik over de Nasdaq en de bovenkant van een stijgend kanaal dat deze index had bereikt. Vanavond wil ik u laten zien wat de ontwikkeling was bij deze bovenkant.

  • De Nasdaq is naar boven uit het kanaal gebroken en dat mag als een sterke ontwikkeling worden gekarakteriseerd. Het wil zeggen dat het Amerikaanse beleggers met het stijgingspercentage van het kanaal b-b' niet hard genoeg omhoog ging. Ze hebben daarin een versnelling aangebracht. Het is nu zaak te controleren of de index boven het kanaal blijft. Is dat het geval en loopt de index verder op, dan wil dat zeggen dat het sentiment sterk blijft. Mocht de Nasdaq terugkeren in het kanaal dan zou dat de uitbraak tot een valse uitbraak maken, met topvorming als waarschijnlijk gevolg. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 8jan 2018, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 jan 09.15u: Sprong naar boven bij de opening

8 jan 10.00u: Steun voor AEX bij bovenkant gap

8 jan 11.00u: Rond top eerste candle blijven hangen

Philips Lighting: Stijging maakte toppatroon ongeldig

8 jan 12.00u: Vloertje startpunt van volgende stijging

8 jan 14.00u: Geen lunchpauzestijging maar daling

8 jan 15.00u: Actieve verdediging  bij bovenkant gap

8 jan 16.15u: AEX index kruipt langzaam naar boven

8 jan 17.00u: Het gap zal vandaag open blijven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven