ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs heeft deze week een groene candle gerealiseerd in de weekgrafiek van de AEX index, de graadmeter steeg 2,7% ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag. De candle bracht de AEX terug tot bijna bij lijn p die vorige week doorbroken. We moeten rekening houden met weerstand en een eventuele omkeer bij deze lijn. Een terugkeer binnen het kanaal zou daarentegen een sterke prestatie zijn, want lijnen als deze worden bij een test niet vaak doorbroken. Bij de daggrafiek die volgt noem ik u overigens potentiŽle doelen voor het geval dat lijn p wel doorbroken wordt.

  • Voordat ik naar de potentiŽle doelen ga wil ik eerst opmerken dat de vlag d-d' ontmanteld is. De AEX is namelijk naar boven uit het patroon gebroken, terwijl een uitbraak naar beneden de correcte afronding van het patroon had betekend. We kunnen het niet meer gebruiken.

  • Verder wil ik u vertellen dat de AEX vandaag een potentiŽle weerstandslijn bereikte, namelijk het 200 daags gemiddelde. Het is de licht dalende rode stippellijn in de grafiek. Hier kan eventueel een top ontstaan.

  • Dan gaan we nu naar de potentiŽle doelen. Het hoogste punt van de dag was 533. Wordt dat doorbroken dan gaat de beursindex naar lijn p, we vinden deze lijn aanstaande maandag rond 534,6. Ook hier is topvorming mogelijk. Bij een doorbraak door lijn p wordt het 38,2% Fibonacci niveau rond 537,7 het volgende richtpunt. Andere mogelijke doelen zou de index dan nog verder oplopen zijn de stippellijn rond 540,8, het 50% niveau rond 544,4 of het 61,8% niveau rond 551,1. Het is bij elk van de genoemde barriŤres zaak te volgen of er eventueel een top tot ontwikkeling komt, om te beginnen bij 533.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is zowel volop ruimte naar boven als naar beneden. Met steun en weerstand in deze grafiek hoeven we dus vooralsnog geen rekening te houden.

  • De markt heeft een opzet gemaakt voor een vervolg naar boven. Aanstaande maandag zal blijken of hier een voortzetting omhoog aan kan worden gegeven. Amsterdam gaat gezien de laatste twee candles in ieder geval al uit van die voortzetting.

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat rond 533 eventueel nog een dubbele top kan ontstaan, wat het geval zou zijn indien de graadmeter aanstaande maandag meteen daalt. Zou dat gebeuren dan zou een daling onder de bodem rond 530 hier een toppatroon van maken.
  • Bij een doorbraak door 533 speelt dit niet meer, dan gaat de AEX naar lijn p in de daggrafiek rond 534,6 of wellicht hoger.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs realiseerde deze week een stijging van 2,7%, wat de AEX dicht bij lijn p bracht. Het is verstandig om rekening te houden met weerstand bij deze lijn. Voordat we bij die lijn komen zal eerst de top rond 533 moeten worden gepasseerd. De AEX gaat dan naar die lijn p, die aanstaande maandag rond 534,6 is te vinden. Daar kan in theorie een top ontstaan. Zou de lijn doorbroken worden dan volgt een stijging naar 537,7 of hoger. Mogelijke doelen bij een eventuele doorbraak door 537,7 zijn 540,8, 544,4 en 551,1. Het is bij elk van de genoemde barriŤres zaak te volgen of er eventueel een top tot ontwikkeling komt, om te beginnen bij 533. In de kwartiergrafiek zagen we dat bij 533 de vorming van een dubbele top nog mogelijk is. Zou zich daadwerkelijk een dubbele top ontwikkelen dan zou een daling onder 530 hier een korte termijn toppatroon van maken.

En dan nog dit...

Vanmorgen maakte ik gewag van een verschil in het koersverloop van de AEX en de DAX. Dat verschil is gebleven, daarom bespreek ik het vanavond nogmaals.

  • Terwijl in de uurgrafiek van de AEX index een uitbraak naar boven uit de vlag d-d' tot stand kwam bleef de DAX binnen een gelijkvormig patroon. Daar kwam geen verandering in, waardoor we in de uurgrafiek van de DAX nog steeds een vlag in wording hebben. Een uitbraak naar beneden is de gebruikelijke ontwikkeling bij deze formatie, de stap in Amsterdam was ongewoon. Ik kan haast niet wachten om maandag te zien of ook Frankfurt dan een uitbraak naar boven neerzet. Daalt de DAX daarentegen dan ontwikkelt het koersverloop van deze index zich zoals gebruikelijk is bij een vlag, Amsterdam zou dan worden teruggefloten. Aanstaande maandag is nu al een boeiende beursdag. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 16 feb 2018, 19.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 feb 09.15u: Opening boven vlag, patroon ongeldig

16 feb 10.00u: AEX omhoog vanaf bovenkant patroon

16 feb 11.00u: Opvallend verschil tussen AEX en DAX

16 feb 12.00u: Weer steun bij bovenkant van vlag

16 feb 14.00u: AEX index is boven de lijn gehouden

16 feb 15.00u: Beursgraadmeter staat onder druk

16 feb 16.00u: Spannend tweede deel van de middag

16 feb 17.00u: Terreinwinst voor de AEX index

 

Agenda van maandag 12 feb t/m vrijdag 16 feb 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven