ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na een dag met een vreemd koersverloop eindigde de AEX vandaag bijna een procent boven het slot van gisteren. Halverwege de middag stond de beursindex nog op verlies, maar een onverwachte stijging in het tweede deel van de middag zorgde dat we toch nog op een flinke winst eindigden. De candle die hierdoor ontstond is een zogenaamde hammer en dat is een potentieel bodempatroon. Het is dus een aanzet voor een vervolg naar boven.

  • Onder de bodems van de laatste dagen heb ik lijn d getekend. Ik volg de komende beursdagen of deze lijn eventueel de onderkant wordt van een vlag. Dat doe ik voor alle zekerheid, want ik heb op dit moment nog geen indicatie dat dit patroon zich daadwerkelijk zal ontwikkelen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan het letterlijk alle kanten op met de AEX index. Met weerstand of steun waarbij we in de buurt koersen hebben we bij deze banden niet te maken en dat is met name waarvoor ik deze indicator gebruik. We staan namelijk ruim boven de onderste lijn en een flink eind onder de middellijn. Pas als we een van deze lijnen bereiken wordt dit instrument weer relevant.

  • In de uurgrafiek plaatste ik in mijn laatste update Fibonacci lijnen over de daling 537,7 - 516. Het 50% niveau rond 526,8 en het 61,8% niveau rond 529,4 zijn niveaus waar in theorie een top tot ontwikkeling kan komen. De AEX heeft het 50% niveau bereikt, maar nog niet doorbroken. De lichamen van de laatste candle bevinden zich namelijk onder deze grens. Dit wil zeggen dat zich hier eventueel al een top kan ontwikkelen.

  • Ook in deze grafiek en de kwartiergrafiek hieronder ziet u lijn d, de lijn die ik bij de daggrafiek besprak. Ik kijk of zich wellicht een lijn parallel of bijna parallel aan deze lijn vormt, want dat zou namelijk de ontwikkeling van een vlag inhouden.

  • We zagen in de uurgrafiek dat zich morgen eventueel direct een daling voor kan doen, want er kan een top tot ontwikkeling komen bij het 50% Fibonacci niveau in die grafiek. Om te weten waar steun kan liggen zou het van een daling komen staan in deze grafiek Fibonacci lijnen over de snelle stijging van vanmiddag. PotentiŽle steunniveaus zijn 525,2 (23,6%), 523,9 (38,2%), 522,8 (50%) of 521,7 (61,8%). Mocht de AEX onder het 61,8% niveau komen dan volgt een daling naar lijn d of wellicht lager.
  • Bij een stijging boven de top rond 527,5 haal ik de Fibonacci lijnen weg, want die kunnen we slechts gebruiken indien de graadmeter onder dat niveau blijft.

Resumerend: 

Na een merkwaardige beursdag sloot de AEX vandaag bijna een procent boven het slot van gisteren. De index stond halverwege de middag nog op verlies. In de daggrafiek gaf dat een zogenaamde hammer, een potentieel bodempatroon. Het is een aanzet voor een vervolg naar boven. In de daggrafiek, alsmede in de uur- en kwartiergrafiek heb ik lijn d onder de candles van de afgelopen dagen getrokken. Ik volg of deze lijn eventueel de onderkant van een vlag wordt. In de uurgrafiek staan rond 526,8 en 529,4 Fibonacci niveaus waar eventueel een top kan ontstaan. In eerste instantie kijk ik of zich bij het 50% niveau 526,8 een top ontwikkelt. Wordt het hoogste punt 527,5 van vandaag doorbroken en bereikt de beursindex het 61,8% niveau rond 529,4 dan doe ik daar hetzelfde. Volgt morgenochtend daarentegen direct een daling dan gebruik ik de Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek. Die wijzen uit dat 525,2, 523,9, 522,8 of 521,7 dan potentiŽle steunniveaus zijn. Zou 521,7 naar beneden doorbroken worden dan volgt een daling naar lijn d of lager.

En dan nog dit...

De olieprijs heeft vorige maand een belangrijk potentieel weerstandsniveau bereikt en is daar vervolgens gekeerd. Dit is relevant voor de koersontwikkeling van oliegerelateerde aandelen en daarom mijn onderwerp voor vanavond.

  • De prijs van een vat West Texas Intermediate bereikte vorige maand het 50% Fibonacci niveau van de daling die zich van juli 2014 tot februari 2016 voordeed. Deze maand is de olieprijs tot dusverre gedaald. Dit is mogelijkerwijs de start van correctieve beweging naar beneden en kan dus negatief uitpakken voor de beurskoersen van bedrijven als Royal Dutch Shell, Fugro of SBM Offshore. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 14 feb 2018, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

14 feb 09.15u: AEX door hogere start terug bij 524

14 feb 10.00u: Index met korte aanval door grens

14 feb 11.00u: Driehoek in ontwikkeling in de AEX

14 feb 12.00u: Patroon nog steeds in ontwikkeling

14 feb 14.00u: Gestegen naar bovenkant driehoek

14 feb 15.00u: Wat gestegen na aanvankelijke daling

Wereldhave: Onderuit gegaan na bericht van 2 februari

14 feb 16.00u: Kan dit koersverloop niet uitleggen

14 feb 17.00u: AEX  bij eergisteren gevormde top

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven