ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De driehoek w-w' die ik afgelopen maandag tekende is vandaag op de bij dit patroon gebruikelijke wijze afgerond met een uitbraak naar beneden. De markt koos met de afronding van dit voortzettingspatroon voor een vervolg naar beneden. De uitbraak en de daling kwamen niet als een verrassing, de grootte ervan wel. De AEX daalde met maar liefst 3,3%.

  • Binnen de driehoek ontstond een gap. Het is de vraag of het gesloten wordt, het gaat namelijk om een breakaway gap. De onderste lijn van de driehoek, lijn w, zal normaal gesproken bovendien als weerstandslijn fungeren. Zou de AEX dus stijgen dan kunnen we er niet zonder meer van uit gaan dat het gap van vandaag overbrugd gaat worden. Loopt de AEX morgen of volgende week op dan controleer ik uiteraard het verloop ten opzichte van lijn w om te zien of de lijn inderdaad als weerstandslijn dient. De lijn ligt morgen rond 511,7.

  • Het slot van vandaag lag onder de magenta stippellijn rond 501,1. Aan de hand van de weekgrafiek wil ik u laten zien welk belang hieraan toegekend kan worden.

  • Het slot onder 501,1 betekent twee dingen. Ten eerste is het een duidelijk slot onder de stippellijn rond 506,2 en dat wil zeggen dat we in deze weekgrafiek vooralsnog een groot hoofd en schouders patroon hebben, met een koersdoel van ongeveer 436. Sluit de AEX ook morgen onder 506,2 dan is dit pas definitief gevormd, dat moeten we dus nog afwachten. De candle van deze week verandert nog van vorm. Keert de beursindex terug boven 506,2 dan mogen we het patroon ondanks de daling onder de stippellijn rond 506,2 van vandaag niet als geldig beschouwen. Het wordt morgen daarom een belangrijke beursdag.

  • De magenta stippellijn rond 501,1 is het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 576,9. Blijft de index onder dit niveau dan is de verwachting gerechtvaardigd dat de AEX vervolgens naar het 50% niveau rond 477,7 gaat.

  • U ziet dat we in verband met de vervolgbeweging goed moeten gaan letten op de ontwikkeling ten opzichte van de grenzen 501,1 en 506,2.

  • Treedt een index buiten de Bollinger Bands dan dienen we rekening te houden met een terugkeer binnen de indicator. Dat vraagt dus om een herstelbeweging. Probleem is wel dat een index soms één, maar een andere keer ook twee of drie dagen onder de banden blijft. Je zult dan alle dagen rekening moeten houden met een terugkeer, mogelijk tevergeefs.

  • De laatste candle in de uurgrafiek is een hammer. Een deel van de markt speculeerde vanaf vijf uur dus op een herstelbeweging die morgen plaats zou vinden. Morgenochtend moet allereerst blijken of de hammer bevestigd wordt als bodem, dat gebeurt als om tien uur een groene candle volgt.

  • In de kwartiergrafiek zien we dat het bij de stijging na vijf uur om de slotveiling ging, die werd dus veroorzaakt door grote partijen. Particulieren mogen niet deelnemen aan deze veiling. Morgen zal het verloop duidelijk maken of de participanten aan deze veiling het bij het rechte eind hadden bij hun late speculaties op een herstel. Zakt de AEX door 496,6 dan zitten zij fout. Een korte termijn koersdoel is dan niet te geven, want er zijn op dit moment geen aanwijzingen in de grafiek waaraan we dat kunnen ontlenen. 

Resumerend: 

De AEX brak vandaag naar beneden uit de driehoek w-w' in de weekgrafiek, hetgeen vooralsnog een voortzetting naar beneden betekent. Stijgt de graadmeter morgen dan kan de onderkant van de driehoek eventueel weerstand vormen, deze vinden we morgen rond 511,7. Belangrijker nog is het verloop ten opzichte van de grenzen 506,2 en 501,1. Sluit onze aandelenmarktgraadmeter morgen onder 506,2 dan wordt het grote hoofd en schouders patroon dat zich heeft ontwikkeld in de weekgrafiek, een toppatroon met het koersdoel 436, definitief afgerond. Een terugkeer boven 506,2 daarentegen zou inhouden dat we het patroon niet als afgerond mogen beschouwen. Een slot onder 501,1 morgen zou een daling naar het 50% niveau rond 477,7 als volgende stap in de weekgrafiek aannemelijk maken. Bij een slot boven 501,1 echter zouden we het niveau niet als doorbroken mogen behandelen en de daling eronder van vandaag moeten zien als een overshoot. Het zou voor bodemvorming kunnen zorgen. Een daling onder 496,6 zou een continuering van het naar beneden gericht verloop inhouden. Een korte termijn koersdoel is nog niet te geven, want er zijn op dit moment geen aanwijzingen waaruit we daarvoor kunnen putten.

En dan nog dit...

Opvallend aan het Amerikaanse koersverloop van vanavond is dat het openingsverlies van de Nasdaq bijna is weggewerkt.

  • Het gap dat bij de opening tot stand kwam is vrijwel gesloten. Het wordt nu letten op het koersverloop ten opzichte van het laagste punt 7.150 van gisteren. Een slotstand nabij of boven dit niveau zou de vorming van een potentieel bodempatroon opleveren, respectievelijk een bullish counterattack line of een piercing line. Daalt de Nasdaq het resterende deel van de avond dan is dat niet het geval. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 6 dec 2018, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 dec 09.15u: AEX index is uit de driehoek gebroken

6 dec 10.00u: Ook hoofd en schouders afgemaakt

NN: Onderweg naar onderkant van een rechthoek

6 dec 11.00u: Koersdoel patroon uurgrafiek bereikt

6 dec 12.00u: De rust lijkt teruggekeerd op de beurs

6 dec 14.00u: AEX op en neer tussen twee grenzen

6 dec 15.00u: Naar beneden uit zijwaarts verloop

6 dec 16.00u: AEX staat onder belangrijke grenzen

6 dec 17.00u: Verlies beursindex verder opgelopen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven