ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De opening van vanmorgen lag 2% boven het slot van afgelopen vrijdag. Met deze stijging reageerden beleggers op het uitstel van de beslissing over de wederzijdse handelsbeleggingen dat de presidenten Trump en Xi Jinping dit weekend overeenkwamen. De opening lag bij het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 500,5 rond 529,7. Het is als potentieel weerstandsniveau een grens waar eventueel een top kan ontstaan. Het slot van de dag lag een stuk onder de opening, er was nog 0,9% over van de openingswinst. Topvorming is daarom daadwerkelijk mogelijk.

  • In de grafiek heb ik op grond van de koersontwikkeling de driehoek w-w' geplaatst. Het is een potentieel voortzettingspatroon, dat afgerond zou worden als zodanig bij een uitbraak naar beneden uit de formatie. Dit is de meest gebruikelijke ontwikkeling bij een driehoek waar een daling aan voorafging, zoals in deze grafiek het geval is.

  • Een uitbraak naar boven uit de driehoek zou het patroon onbruikbaar maken. Ik zou het dan verwijderen uit de grafiek. Bij een doorbraak door de top rond 530 van vandaag gaat de AEX naar de stippellijn rond 533,4 of wellicht hoger.

  • De AEX is in het bovenste deel van de Bollinger Bands terechtgekomen, de middellijn is nu een potentiŽle steunlijn geworden. De lijnen van de indicator bewegen echter nog steeds zijwaarts en dat wil zeggen dat de trend nog steeds opzij is gericht. De stijging van vandaag heeft hier geen verandering in gebracht.

  • De opening zorgde voor de vorming van een gap, waarvan een groot deel gesloten werd. Het deel tussen 521,1 en 523,8 bleef open. We doen er goed aan rekening te houden met de mogelijkheid dat dit deel morgen alsnog wordt gesloten met een gang van de AEX naar 521,1 of wellicht lager. Daalt de index onder 523,8 dan kan er steun gevonden worden bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 521,9 of de stippellijn door de hoogste koers van afgelopen vrijdag rond 521,1, de onderkant van het gap.

  • Vanmiddag vond de beursindex echter steun bij het 50% niveau en dat wil zeggen dat een nieuwe stijging technisch mogelijk is. Een bodem bij een 50% Fibonacci grens kan immers het beginpunt zijn van een volgende beweging naar boven.

  • Gaat de index daadwerkelijk naar boven dan kan er eventueel weerstand zijn bij de Fibonacci niveaus van de daling 530 - 523,5 rond 526, 526,8 of 527,5. Een eventuele stijging boven 527,5 zou een aanval op de bovenkant van de driehoek w-w' in de daggrafiek of de top rond 530 van vandaag aankondigen.

Resumerend: 

Vandaag ontstond in de daggrafiek een candle die met de bovenkant bij het 38,2% Fibonacci niveau 529,7 ligt en met het slot een stuk eronder. Dit kan in theorie uitlopen op topvorming bij deze grens. In de grafiek kwam tevens de driehoek w-w' in ontwikkeling. Bij dit patroon is een uitbraak naar beneden de gebruikelijke ontwikkeling, wat een tweede reden is om rekening te houden met een daling. In de uurgrafiek zagen we dat van het gap van vanmorgen het stuk tussen 521,1 en 523,8 open bleef. Dat zou nog gesloten moeiten worden, wat daadwerkelijk gebeurt indien de AEX naar 521,1 of lager gaat. Een daling is gezien al deze factoren de meest aannemelijke ontwikkeling. Met een daling onder 523,8 zou de markt een begin maken met het verder sluiten van het gap. Steun kan er dan eventueel gevonden worden rond 521,9 of 521,1. In de uurgrafiek zagen we vanmiddag echter steun bij het 50% niveau in die grafiek. Dit wil zeggen dat een nieuwe stijging technisch mogelijk is, daarbij de markt het gap dus open zou laten. Indien het inderdaad van een stijging komt zou er weerstand kunnen zijn rond 526, 526,8 of 527,5. Zou het laatste niveau uitgenomen worden dan volgt een aanval op de bovenkant van de driehoek w-w' of de top rond 530. Een  uitbraak naar boven uit de driehoek zou dat patroon onbruikbaar maken. Mocht de AEX 530 passeren dan volgt een stijging naar 533,4 of eventueel hoger.

En dan nog dit...

Opvallend is vandaag het technische beeld in de daggrafiek van de AMX daggrafiek, dat wil ik dan ook bespreken.

  • De afgelopen twee weken kwam in deze grafiek geleidelijk een vlag tot ontwikkeling. Dat patroon bleef vandaag geldig, want er kwam geen uitbraak naar boven uit het patroon tot stand. Zolang hier geen verandering in komt is een voortzetting naar beneden in deze grafiek nog steeds de meest waarschijnlijke ontwikkeling. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 3 dec 2018, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 dec 09.15u: Opluchting in markt, AEX 2% hoger

3 dec 10.00u: Fibonacci niveau 529,7 weerstand

3 dec 11.00u: Actie om sluiten gap te voorkomen

3 dec 12.00u: AEX stapje verder het gap in gegaan

3 dec 14.00u: Markt bezig met sluiten van het gap

3 dec 15.00u: Bodem in afwachting opening in VS

3 dec 16.00u: Opnieuw bij 38,2% Fibonacci grens

3 dec 17.00u: Verder gedaald, bijna bij 50% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven