ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag een bijzondere beursdag, laat ik het de dag van de versnellingen noemen. Zoals u in mijn updates heeft kunnen lezen deden  zich bij elke weerstand die opdoemde versnellingen naar boven voor in het koersverloop. De AEX werd met extra koopopdrachten op een uiterst effectieve wijze door elk weerstandsniveau geduwd dat we tegenkwamen. Het resultaat was een kunstmatig ogend koersverloop. De ervaring leert dat een dergelijke artificiŽle stijging over het algemeen geen lang leven beschoren is. Zou alsnog een daling volgen dan zal die dan ook extra snel verlopen. De overwinning vandaag was echter zonder meer voor kopende marktpartijen, die als belangrijkste punt een slot ruim boven 506,2 wisten binnen te halen. Wat deze ongebruikelijke doorbraak betekent ziet u hieronder in de weekgrafiek, eerst echter nog een opmerking over lijn w. Deze onderkant van de driehoek w-w' ligt morgen rond 513,2 en kan in principe weerstand vormen. Nu gaan we dan naar de weekgrafiek.

  • Het hoofd en schouders patroon dat afgelopen vrijdag werd afgerond in deze weekgrafiek zou bij de stand van dit moment ongeldig worden. De AEX staat namelijk ruim boven de neklijn van het patroon die rond 506,2 ligt. In deze grafiek telt echter de slotstand van deze week, een tussenstand is slechts een indicatie. We hebben nog twee dagen te gaan in deze week, die twee dagen zal ik controleren of de AEX ook dan boven 506,2 blijft. Zou de graadmeter boven deze grens blijven dan wordt het toppatroon aanstaande vrijdag definitief ongeldig, wat een belangrijke victorie zou zijn voor het deel van de markt dat een stijging nastreeft.

  • Gaat de beursindex verder naar boven dan is de middellijn van de Bollinger Bands een potentiŽle weerstandslijn. Daar zullen we dan moeten kijken of de opmars eventueel stopt.

  • In de uurgrafiek ziet u de vlag y-y' in wording en een top bij het 50% Fibonacci niveau van de daling 530 - 493,6 rond 511,8. De vlag loopt wel erg steil en dat maakt het patroon wat minder sterk dan het normaliter is. Een uitbraak naar beneden zou echter de afronding ervan en een hervatting van de daling betekenen. Vervolgens is het zaak te zoeken naar mogelijke steunniveaus.

  • Wordt het hoogste punt 511,8 van vandaag uitgenomen dan gaat de index naar lijn w in de daggrafiek (morgen zoals ik schreef rond 513,2) of naar de gecombineerde bovenkant van het kanaal en het gap van vorige week donderdag rond 516,2. Daar ligt ook het 61,8% niveau. Rond die grens 516,2 kan dan in theorie weerstand worden gevonden.

  • In de kwartiergrafiek ziet u de besproken niveaus en lijnen eveneens, we kunnen morgen na de eerste candle meteen zien hoe we ervoor staan.

Resumerend: 

De AEX keerde vandaag terug boven de neklijn rond 506,2 van het hoofd en schouders patroon dat afgelopen vrijdag in de weekgrafiek tot stand kwam. Blijft de beursindex de komende twee dagen boven dit niveau dan is dit toppatroon vrijdagavond definitief ongeldig, wat een belangrijke overwinning zou zijn voor het deel van de markt dat werkt aan een stijging. Dat daar hard en gericht aan gewerkt wordt staat gezien de voortdurende versnellingen naar boven van vandaag als een paal boven water. De komende dagen moet duidelijk worden hoe het uitpakt. In de uurgrafiek is sprake van een vlag in wording. De normale ontwikkeling bij dit patroon is een uitbraak naar beneden, wat een hervatting van de daling aan zou geven. Het zou vervolgens zaak zijn op zoek gaan naar potentiŽle steunniveaus. Tevens zou ik dan checken of de AEX boven 506,2 blijft. Wordt het hoogste punt 511,8 van vandaag daarentegen doorbroken dan gaat de beursindex naar lijn w in de daggrafiek, een potentiŽle weerstandslijn die morgen rond 513,2 ligt. Zou die lijn doorbroken worden dan volgt een stijging naar het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau daarboven, dat is 516,2.

En dan nog dit...

De beurs waar de stijging vandaag iets minder groot was dan op andere beurzen was de Duitse. Men wist hier overigens nog steeds een flinke stijging van 1,4% te realiseren, maar wel bij een patroon dat een mogelijk vervolg naar beneden aangeeft.

  • De laatste candles vormen samen een vlag en op zo'n patroon volgt veelal een daling. Die daling start daadwerkelijk bij een uitbraak naar beneden. Een uitbraak naar boven zou me juist zou zeggen dat we in termen van een stijging moeten denken in plaats van aan een daling, want dat zou de vlag onbruikbaar maken. Het wachten is op de uitbraak, waarbij de uitbraakrichting bepaalt of het om een verder herstel van de DAX gaat of van een voortzetting naar beneden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 12 dec 2018, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 dec 09.15u: Een aanval op de top van gisteren

12 dec 10.00u: AEX bijna bij neklijn van toppatroon

12 dec 11.00u: AEX teruggebracht boven de neklijn

12 dec 12.00u: Index is afgelopen uur iets gedaald

12 dec 14.00u: Vlag afgerond tussen de middag

12 dec 15.00u: Volgende doorbraak gecreŽerd

12 dec 16.00u: Vloertje onder index rond 508,4

12 dec 17.00u: Weer een doorbraak geforceerd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven