ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag deed zich een bijzondere ontwikkeling voor, een uitbraak naar beneden uit de vlag werd namelijk teruggedraaid. Gisteren was een potentieel toppatroon ontstaan, een bearish counterattack line. De stijging die vandaag volgde betekende echter dat dit toppatroon niet bevestigd werd als top. De candle van vandaag is als hammer een potentieel bodempatroon. Het kopende deel van de markt heeft al met al goede zaken gedaan. 

  • Dat kopers het goed deden blijkt ook uit de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX sloot boven de middellijn van deze indicator, ondanks een daling eronder. De lijn werd gisteren doorbroken en fungeert nu als potentiŽle steunlijn. Het vormt een basis voor een positieve ontwikkeling, mits de index boven de lijn blijft.

  • Het beeld in de uurgrafiek is eveneens positief. De hogere bodem die vandaag tot ontwikkeling kwam betekende handhaving van het patroon van hogere toppen en bodems. Waar het nog aan ontbreekt is een doorbraak door toppen rond 565,5, dan zou namelijk een nieuwe hogere top volgen. De AEX zou naar 566,5 gaan, waar het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 549,7 ligt. Dat is het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau.

  • De laatste bodem in de keten van hogere bodems is die rond 562 van vandaag. Een eventuele daling onder deze bodem zou vanzelfsprekend negatief zijn, zou die zich voordoen. Het zou namelijk het einde van het proces betekenen waarbij steeds hoger gelegen bodems ontstaan.

Resumerend: 

De potentiŽle top van gisteren in de daggrafiek (een bearish counterattack line) werd vandaag niet bevestigd. Het tegendeel was het geval, de hammer die ontstond is namelijk een potentiŽle bodem en dus een mogelijke basis voor een vervolg omhoog. Een uitbraak naar beneden uit de vlag in de daggrafiek werd teruggedraaid. Verder is het slot boven de middellijn van de Bollinger Bands positief en mag het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek gezien worden als behoud van de stijgende trend. Dit alles geeft een overwinning van het kopende deel van de markt aan. Waar het nog aan ontbreekt is een doorbraak door toppen rond 565,5, dan is ook het patroon van hogere toppen behouden. De AEX zou dan naar 566,5 gaan, het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau. Een eventuele daling onder de bodem rond 562 van vandaag zou in tegenstelling hiermee slecht nieuws zijn, want dat zou een eind maken aan het proces van hogere bodems. 

En dan nog dit...

In de Verenigde Staten is onder beleggers sprake van groot optimisme, dat wil ik u aan de hand van de daggrafiek van de S&P500 index tonen.

  • De S&P500 is vandaag naar boven uit het kanaal b-b' gebroken, iets dat een teken van kracht is. De hellingshoek van het kanaal was beleggers in deze index immers niet genoeg, er wordt geopteerd voor een sterker stijgende ontwikkeling. Er kunnen nu twee dingen gebeuren, de S&P500 kan boven het kanaal b-b' blijven of erin terugkeren. Handhaaft de beursindex zich boven het kanaal dan blijft de ontwikkeling sterk. Wordt de uitbraak daarentegen snel teruggedraaid doordat de graadmeter terugkeert onder lijn b' dan kan het gedaan zijn met de opwaartse trend. Het koersverloop zal ons leren welk scenario het uiteindelijk wordt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 29 aug 2018, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 aug 09.15u: Potentieel toppatroon in daggrafiek

29 aug 10.00u: Vlag in kwartiergrafiek van de AEX

29 aug 11.00u: Door het laagste punt van gisteren

29 aug 12.00u: AEX index vlak boven bodem 561,3

29 aug 14.00u: Met lunchpauzestijging terug in vlag

29 aug 15.00u: Volgen of 565,5 doorbroken wordt

29 aug 16.00u: Dalende wig in de kwartiergrafiek

29 aug 17.00u: AEX met S&P500 mee naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven