ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag is de AEX teruggekeerd onder het vorige week doorbroken niveau 572,9. Het hoeft geen betoog dat dit een zwakke ontwikkeling is. De beursgraadmeter staat met de candle van vandaag evenwel op twee potentiŽle steunlijnen. De eerste lijn die in theorie voor steun kan zorgen is de magenta stippellijn rond 569,1, het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 543,9 - 576,9. De andere lijn die voor de ontwikkeling van een bodem kan zorgen is lijn b. Ik kom op grond hiervan tot de slotsom dat de daling van vandaag voor de vervolgbeweging niet per se negatief hoeft uit te pakken.

  • Het laagste punt van de dag vinden we rond 567,9, een daling hieronder zou in tegenstelling tot het voorgaande uitlopen op een vervolg naar beneden. Het voor de hand liggende doel in deze daggrafiek is dan het 38,2% niveau rond 564,3, maar ook een gang naar 560,4 (50%) of 556,5 (61,8%) is mogelijk.

  • Een voortzetting naar beneden zou de AEX in deze daggrafiek met Bollinger Bands naar de middellijn doen lopen. Deze vinden we morgen bij benadering op 566,8.

  • Zou de beursindex verder dalen dan is de stippellijn rond 566,9 een potentieel steunniveau waar een kans is op het ontstaan van een bodem. 

  • De laatste candle in de uurgrafiek demonstreert nochtans dat beleggers positief gestemd de dag uit zijn gegaan. Er wordt gezien deze groene candle gedacht aan een reparatie van de schade van vandaag. We zien dat ook terug in de kwartiergrafiek.

  • In deze grafiek is een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 571,9 te zien, een bodempatroon dat een aanduiding is voor een stijging.
  • U ziet tegelijkertijd evenwel de vlag h-h' in ontwikkeling. Het patroon is niet afgerond met een uitbraak. Vindt die morgen op de gebruikelijke wijze plaats, aan de onderkant, dan behelst dat een keuze voor een voortzetting naar lagere regionen. Het technische beeld in deze kwartiergrafiek is dus dubbelzinnig. De vlag zou ongeldig worden bij een uitbraak naar boven, het omgekeerd hoofd en schouders patroon bij een terugkeer onder de neklijn rond 569,9.

Resumerend: 

De AEX keerde vandaag terug onder 572,9, een zwakke ontwikkeling. Omdat er echter steun kan zijn bij het 23,6% niveau en lijn b in de daggrafiek kan ik niet tot de gevolgtrekking komen dat de ontwikkeling van vandaag negatief is. Of het negatief wordt hangt af van de candle van morgen. Het beeld in de kwartiergrafiek is in dit verband interessant. Aan de ene kant laat de markt met een omgekeerd hoofd en schouders patroon zien in een reparatie van de schade van vandaag te geloven, aan de andere kant laat men met de vorming van een vlag de mogelijkheid van een vervolg omlaag open. Breekt de index naar boven uit de vlag dan blijft het omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 571,9 over en opteert de markt voor een herstel. Een daling onder 569,9 gevolgd door een uitbraak naar beneden uit de vlag betekent in contrast hiermee een vervolg omlaag. Bij een daling onder 567,9 zou de beursindex wegglijden naar 566,8, waar steun kan liggen, of het 38,2% niveau 564,3 in de daggrafiek. Zou dat doorbroken worden dan zijn 560,4 of 556,5 mogelijke doelen.

En dan nog dit...

De markten grossieren de laatste tijd in ongewone ontwikkelingen, kijkt u bijvoorbeeld naar de gang van zaken in de daggrafiek van de Eurostoxx50.

  • De Eurostoxx50 brak vorige week donderdag naar boven uit een stijgende wig en dat is apart. Gewoon bij een stijgende wig is namelijk een uitbraak naar beneden. Vandaag dook de index vervolgens van boven naar beneden door het patroon. De uitbraak naar beneden werd alsnog gerealiseerd. Ik geef de komende tijd acht aan het verloop ten opzichte van de bodem rond 3.340. Volgt de formatie van een bodem boven dat niveau dan is een positieve vervolgontwikkeling mogelijk. De stippellijn rond 3.410 is in dit kader een belangrijk potentieel steunniveau. Een daling onder 3.340 zou daartegenover een voortzetting naar beneden behelzen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 2 aug 2018, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 aug 09.15u: Gap naar beneden werd snel gesloten

2 aug 10.00u: AEX na sluiten gap opnieuw gedaald

2 aug 11.00u: Index door bodem van het eerste uur

2 aug 12.00u: AEX index staat bij het 23,6% niveau

2 aug 14.00u: Steunlijn bereikt in daggrafiek AEX

Niet op vakantie? Kom naar de zomer sessie!

2 aug 15.00u: Het kwam niet van een herstel

2 aug 16.00u: PotentiŽle bodem in de uurgrafiek

2 aug 17.00u: De hammer werd niet bevestigd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven