ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag is een kleine candle gevormd die binnen zijn voorganger valt, het gaat om een potentieel bodempatroon met de naam bullish harami. Morgen zal blijken of de candle bevestigd wordt als bodem.

  • De AEX kwam door de stijging terug bij lijn i. De lijn kan eventueel voor weerstand zorgen en een verder herstel dus wellicht blokkeren.

  • Het slot van deze dag lag min of meer op de onderste lijn van de Bollinger Bands. Hierdoor is de situatie in deze indicator weer neutraal. Hoewel een stijging altijd mogelijk is hoeven we er gezien vanuit dit gereedschap niet specifiek rekening mee te houden. De graadmeter kan op grond van het beeld in deze grafiek zowel stijgen als dalen.

  • In de uurgrafiek is het 38,2% Fibonacci niveau rond 556,2 doorbroken. Het logische gevolg in deze grafiek is dat de AEX naar het 50% niveau rond 557,9 of eventueel het 61,8% niveau rond 559,6 gaat. Bij beide grenzen gaat het om een  niveau waar eventueel een top kan worden neergezet. We hebben natuurlijk nog wel te maken met lijn i in de daggrafiek die dan doorbroken moet worden.

  • Onder het 38,2% niveau is sprake van een bodempatroon, namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon met als koersdoel 561,7. De AEX dient voor de geldigheid van het patroon boven 556,2 te blijven, maar ik neem wat marge. Ik wil de index niet meer onder 555,4 zien. Een daling onder dit niveau zou het bodempatroon definitief ongeldig maken en dus een verandering van het beeld behelzen.

Resumerend: 

De candle in de daggrafiek is een potentieel bodempatroon, namelijk een bullish harami. Morgen zal blijken of het inderdaad een bodem wordt. De AEX staat bij lijn i en die lijn kan een verder herstel eventueel blokkeren. Het is dus niet gezegd dat deze bullish harami inderdaad een bodem wordt. In de kwartiergrafiek is een bodempatroon afgemaakt, waarbij een koersdoel van 561,7 is te berekenen. Gaat de beursgraadmeter inderdaad verder naar boven dan kan er weerstand zijn bij en in theorie dus een top ontstaan rond de niveaus 557,9 of 559,6, daar kunnen we dan het koersverloop op controleren. Uiteraard moeten we bij een stijging ook nagaan of lijn i doorbroken wordt. Een daling onder 555,4 zou het bodempatroon in de kwartiergrafiek ongeldig maken en het beeld een negatieve draai geven.

En dan nog dit...

De Dow Jones heeft gisteren steun gevonden ter hoogte van eerder rond 24.985 tot stand gekomen bodems en stijgt vandaag sterk.

  • Het gap van vorige week vrijdag is gesloten. Een index loopt na het sluiten van een gap niet altijd verder naar boven, eventueel kan hier dus een lagere top onder die van vorige week tot ontwikkeling komen. Zou de Dow daarna dalen en onder de stippellijn rond 24.985 geraken dan ontstaat een hoofd en schouders patroon. In Amerikaanse indices ontstaan echter al enige tijd geen hoofd en schouders patronen meer. In de meeste gevallen stijgt een index vanaf de potentiële neklijn namelijk erg snel en breekt dan door de laatste top. De vorming van het  toppatroon wordt hiermee op succesvolle wijze afgewend. Het is de standaard ontwikkeling geworden op momenten dat de ontwikkeling van dit toppatroon dreigt. Wellicht onderkent men het gevaar ervan en neemt men stappen ter voorkoming van de verdere ontwikkeling van de formatie. De candle van vandaag vormt een aanwijzing dat hier ook deze keer op wordt aangestuurd. Wordt de top rond 25.690 doorbroken dan is het risico van een daling weggenomen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 16 aug 2018, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 aug 09.15u: Een half procent hogere opening

16 aug 10.00u: Vlag in ontwikkeling in de grafiek

16 aug 11.00u: Top 555,4 werd niet doorbroken

16 aug 12.00u: Voortdurende stijgingspogingen

16 aug 14.00u: Uitbraak uit wig, top bij 38,2%

Niet op vakantie? Kom naar de zomer sessie!

16 aug 15.00u: Lichte daling afgelopen uur

16 aug 16.00u: Niveau is nog niet doorbroken

16 aug 17.00u: AEX nu iets boven 38,2% grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven