ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De dag begon vanmorgen met een stijging, maar die werd niet aangehouden. De dag eindigde met een licht verlies van 0,2% voor de AEX index. Het koersverloop morgen zal ons moeten leren of we dit negatief moeten interpreteren, daar is op grond van deze grafiek niets naders over te zeggen.

  • De candle van vandaag staat onder de middellijn van de Bollinger Bands. Vanuit deze grafiek beoordeeld is een daling morgen dus de meest waarschijnlijke ontwikkeling. De trend is immers negatief zolang de AEX onder deze middellijn staat en deze lijn is een potentiŽle weerstandslijn.

  • De stippellijnen rond 515 en 518,9 in de uurgrafiek vormen samen een rechthoek. Een rechthoek fungeert meestal als voortzettingspatroon. Er ging in dit geval een stijging vooraf aan het patroon, volgend op dit patroon is een stijging dientengevolge het meest waarschijnlijk. De AEX zou dan morgen op moeten lopen binnen de rechthoek, om daar vervolgens naar boven uit te breken.

  • Een enkele keer echter wordt het een omkeerpatroon, daarom wil ik de mogelijke steunniveaus die we als mogelijke doelen kunnen gebruiken op een rij zetten. Het gaat om de grenzen 514, 512,5, 511,3, 510,9 of 510,6. Het zijn drie Fibonacci niveaus en de lijnen van een gap van 30 augustus jongstleden.

  • Klap ik de rechthoek om naar beneden dan zou de marktgraadmeter bij een uitbraak aan de onderkant naar 511,1 gaan, dat is het koersdoel waar je dan op uitkomt. 

  • Beleggers zijn niet optimistisch gestemd, want er kwam in het laatste deel van de handelsdag een stijgende wig tot ontwikkeling. De waarde van dit patroon is beperkt, morgen zijn andere zaken als nieuws en de stand van zaken op andere beurzen de richtingaanwijzers en kan de stemming dus zomaar anders zijn. Op dit moment echter houd men gezien de wig rekening met de mogelijkheid van een daling.

Resumerend: 

We hebben de dag afgesloten met een licht verlies voor de AEX index. Veel zegt dat echter nog niet. De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands maakt een daling het meest waarschijnlijk, maar in de uurgrafiek staat een rechthoek waarop een voortzetting naar boven kan volgen. Het spreekt elkaar tegen. De rechthoek bestaat uit de stippellijnen rond 515 en 518,9. Loopt de index morgen op dan kan het patroon als voortzettingspatroon gaan fungeren. Dat wordt het daadwerkelijk zou zich een uitbraak aan de bovenkant voordoen. Een uitbraak aan de onderzijde zou echter een teken van topvorming zijn. Mogelijke doelen waar de AEX naar toe zou kunnen gaan zijn dan 514, 512,5, 511,3, 510,9 of 510,6. Het patroon geeft in dat geval een  koersdoel van ongeveer 511,1. 

En dan nog dit...

In de Japanse Nikkei is een lagere top gevormd, hetgeen in principe kan uitlopen op een vervolg naar beneden.

  • Vorige week kwam een bodem tot stand bij het 50% Fibonacci niveau rond 19.270. Dit niveau zou nu er een lagere top tot ontwikkeling is gekomen doorbroken kunnen worden, het is daarom goed om het volgende doel bij de hand te hebben zou de Nikkei inderdaad door deze grens zakken. Het is eenvoudig om dat volgende doel te bepalen, dat is namelijk het 61,8% niveau rond 19.025. De kans op een daling onder het 50% niveau is gezien de lagere top die is gevormd groot. Of het ook daadwerkelijk doorbroken wordt zal uit het koersverloop moeten blijken. Met zekerheid is zoiets vooraf nooit te zeggen. De technische analyse mag dan sommige ontwikkelingen waarschijnlijk maken, een glazen bol is het niet. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 5 sep 2017, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 sep 09.15u: Slot van gisteren is bodem geworden

5 sep 10.00u: Niet verder de afgelopen drie kwartier

Gemalto: Naar beneden door 61,8% Fibonacci niveau

5 sep 11.00u: AEX bij het weerstandsniveau 518,8

OCI: Bodem gevormd bij 61,8% Fibonacci niveau

5 sep 12.00u: Beursgraadmeter gedaald na cijfers

5 sep 14.00u: Vrijwel terug bij slot van gisteren

5 sep 15.00u: AEX onder slot van gisteren gekomen

5 sep 16.00u: Stijging vanaf steunniveau 516,3

5 sep 17.00u: Index terug bij bodem van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven