ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hierboven ziet u twee grafieken, een kwartaalgrafiek en een maandgrafiek. Elke candle in de kwartaalgrafiek links stelt het koersverloop van een kwartaal voor, elke candle in de maandgrafiek rechts geeft een maand koersontwikkeling weer. Het stelt ons in de gelegenheid het lange termijn beeld te beoordelen. Klikt u op een grafiek dan krijgt u een grotere versie ervan. De reden dat ik deze twee grafieken plaats is dat het vandaag voor de beurs zowel het einde van de maand als het einde van het kwartaal is, beide grafieken vragen dus om aandacht.

  • In de kwartaalgrafiek ontstond vorig kwartaal een inverted hammer en dat was een potentiŽle top. Dit kwartaal volgde echter een stijging en de candle werd niet bevestigd, iets dat wel nodig is bij candlestick patronen wil je er iets mee kunnen doen. Er is op dit moment dus geen sprake van een top. Wordt het hoogste punt van de inverted hammer 537,8 doorbroken dan stijgt de AEX verder in de richting van de top rond 564 uit 2007. Het eerste waar we in het nieuwe kwartaal op moeten letten is dus het koersverloop ten opzichte van 537,8.

  • Wordt 537,8 doorbroken dan hebben we nog wel te maken met een potentiŽle weerstandslijn in de maandgrafiek, dat is lijn g. Het is de bovenste lijn van een oplopende wig en dat is een patroon waarbij je meestal een uitbraak aan de onderzijde ziet. Lijn g vinden we komende maand rond 544. Voor een vervolg naar 564 zal deze lijn doorbroken moeten worden, zolang dat niet is gebeurd is een daling een reŽle optie.

  • Onze aandelenmarkt boekte deze week met de AEX een winst van 1,7%. Het bracht de beursindex met een slotstand van 537,1 vlak onder de bij de vorige grafieken besproken grens 537,8. Er is slechts een stijging van 0,7 indexpunt oftewel 0,13% nodig voor het bereiken van deze grens. De voorbeurshandel heeft tegenwoordig dermate veel macht dat de AEX aanstaande maandag gemakkelijk boven 537,8 zou kunnen openen. Dat wordt een boeiende maandag.

  • Stijgt de beursgraadmeter dan is de kans op een doorbraak door 537,8 gezien de geringe afstand tot het niveau groot. Dat is zoals schreef een voorbeurs gemakkelijk te bewerkstelligen scenario. 

  • Zou de index dalen dan kan er steun zijn bij de stippellijn rond 530,8 of lijn o.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zien we een situatie die eventueel kan leiden tot de vorming van een top. De AEX heeft namelijk de bovenste lijn van deze indicator bereikt en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Ook dit aspect van het verloop maakt het maandag boeiend.

  • Vandaag is tussen 533,4 en 534,3 een gap gevormd en open gebleven. Gaps worden meestal gesloten en dat zet me ertoe aan om rekening te houden met een daling naar 533,4 of lager. Dit is uiteraard pas aan de orde in het geval de AEX naar beneden door lijn n breekt. Zolang die doorbraak niet voorvalt is de korte trend naar boven gericht en een terugkeer naar het gap dus niet opportuun.

  • De slotveiling was gisteren van belang in het koersverloop en was dat vandaag opnieuw. De AEX kreeg nog een flinke zwieper naar boven en daar is deze veiling toch echt niet voor bedoeld. Euronext moet het gebruik van deze slotveiling maar eens goed onder de loep nemen. Verder geeft deze grafiek geen nieuwe informatie ten opzichte van de vorige grafieken.

Resumerend: 

Op de inverted hammer van het tweede kwartaal is dit kwartaal een stijging gevolgd. De inverted hammer is hierdoor niet bevestigd en er is geen sprake van een top. Het hoogste punt van dit jaar ligt tot dusverre op 537,8. We zijn daar dusdanig dichtbij geŽindigd dat het aanstaande maandag eenvoudig doorbroken zou kunnen worden. Wordt de grens blijvend doorbroken dan wordt 544 het aandachtspunt, dat is het niveau waar de bovenkant van de wig g-p in de maandgrafiek in oktober is te vinden. Die bovenkant geldt als potentiŽle weerstandslijn en een daling is zolang dat punt niet doorbroken wordt een niet denkbeeldig vervolg. Het slot van vandaag lag op de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek, een potentiŽle weerstandslijn. Bovendien ontstond vandaag een gap tussen 533,4 en 534,3 dat nog gesloten zou moeten worden, dat vraagt om een terugkeer naar 533,4 of lager. Zou de graadmeter inderdaad omlaag gaan dan kan er steun gevonden worden rond 530,8 of lijn o in de daggrafiek. Een daling is echter pas aan de orde indien de AEX in de uur- en kwartiergrafiek naar beneden door lijn n breekt. Blijft die doorbraak uit dan is een voortzetting naar boven de meest waarschijnlijke optie en komt het op dat moment niet van het sluiten van het gap. 

En dan nog dit...

Bij bestudering van de diverse indexgrafieken viel het slot van de Eurostoxx50 me op, dat ligt namelijk op een potentieel weerstandsniveau.

  • Het slot lag precies op het 76,4% Fibonacci niveau van de daling mei - augustus en daar is een kleine kans op topvorming. Als het bij de stijging van vandaag daadwerkelijk om window dressing gaat zoals enkele lezers suggereerden dan zou hier zomaar eens een top tot stand kunnen komen. Wordt de grens doorbroken dan gaat de Eurostoxx50 echter naar de meitop rond 3666 of hoger. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 29 sep 2017, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 sep 09.15u: Het kan markt niet snel genoeg gaan

29 sep 10.00u: Daling in het gap direct bestreden

29 sep 11.00u: Vorming korte termijn top mogelijk

29 sep 12.00u: Beursindex door korte aanval hoger

DSM: Gisteren door toppen uit mei en juni gebroken

29 sep 14.00u: Verder omhoog tijdens lunchpauze

29 sep 15.00u: Bodem gemaakt bij top van vanmorgen

29 sep 16.00u: Weer een stukje verder naar boven

29 sep 17.00u: Lichte daling in het afgelopen uur

 

Agenda van maandag 25 sep t/m vrijdag 29 sep 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven