ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De hammer die deze week is ontstaan in de weekgrafiek van de AEX index is van groot belang. Het gaat namelijk om een potentieel bodempatroon dat met de onderkant bij de cruciale steunlijn 506,2 staat. Een daling onder deze steunlijn zou de afronding van een hoofd en schouders patroon met een koersdoel in de buurt van 475 inhouden. Lijn p zou dan weliswaar nog steun kunnen vormen, maar de kans op een doorbraak zou levensgroot zijn. De hammer in de grafiek biedt echter mogelijkheden voor de vorming van een bodem en dus een kans dat het patroon niet wordt afgemaakt. Daarvoor moet overigens wel de top rond 537,8 doorbroken worden. Komende vrijdag moet allereerst blijken of de hammer bevestigd wordt als bodem, wat het geval is indien een groene candle volgt.

  • De AEX maakte vandaag normaals een sprong naar boven, beleggers kochten deze week met overtuiging. Het hoogste punt van de dag lag rond 519. Wordt dat doorbroken dan is er bij het 50% Fibonacci niveau van de daling 533,2 - 505,9 rond 519,6 een kans op weerstand. Zou dat niveau uitgenomen worden dan volgt een stijging naar de top rond 522,7 die samenvalt met het 61,8% niveau.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is nog wat ruimte naar boven, de AEX kan naar de middellijn gaan. Dat is een potentiŽle weerstandslijn, al moet ik daaraan toevoegen dat de betekenis ervan niet heel groot is.

  • De beurs had vandaag de hele dag te maken met weerstand in de buurt van 518,8. We vinden daar het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 526,8 - 505,9. Het is een grens waar in theorie een top kan ontstaan. Gaat de index omlaag dan kan er in eerste instantie steun gevonden worden bij de bodem rond 517,1 van vandaag of bij de stippellijn rond 516,1. Bij dat laatste niveau lag al eerder steun. Zou de graadmeter verder dalen dan ga ik aan de slag met nieuwe Fibonacci lijnen om volgende potentiŽle steunniveaus te bepalen.

  • Het zag er kort voor het slot van deze week naar uit dat onze markt een doorbraak door 518,8 waar ging maken, want daar werd op aan gestuurd. Op het laatste moment echter durfde men dat echter toch niet meer aan.

Resumerend: 

De hammer die in de weekgrafiek is ontwikkeld is een belangrijke candle. Het is namelijk een potentiŽle bodem, waarvan de onderkant bij het cruciale niveau 506,2 staat. Zou dat niveau naar beneden doorbroken worden dan houdt dat de afronding in van een groot hoofd en schouders patroon met een koersdoel van ongeveer 475. De lange termijn trendlijn p zou de daling dan eventueel nog op kunnen vangen, maar de kans op een doorbraak door die lijn zou zeker aanwezig zijn. De hammer kan een bodem worden, maar moet dan komende vrijdag bevestigd worden met de toevoeging van een groene candle aan de grafiek. De ontwikkeling van het hoofd en schouders patroon zou vervolgens kunnen worden afgewend, maar daar is dan wel een doorbraak door de top rond 537,8 nodig.
Voor de korte termijn kijk ik eerst of het 61,8% niveau 518,8 in de uurgrafiek intact blijft als weerstandsniveau. Dat is het geval zou de beursindex dalen. Steun kan er dan in eerste instantie zijn rond 517,1 en 516,1, daaronder ga ik met nieuwe Fibonacci lijnen aan de slag. Wordt het hoogste punt 519 van vandaag doorbroken dan volgt een stijging naar het 50% niveau 519,6 in de daggrafiek (waar weerstand kan zijn) of naar de recente top rond 522,7.

En dan nog dit...

De Amerikaanse S&P500 index heeft een nieuwe stap omhoog gezet, een stap boven een voorgaande top die de index in een weerstandsgebied bracht.

  • De top op 2475 is doorbroken, dus blijft de top rond 2490 nog als uit te nemen grens over. In het gebied 2478 - 2484 zijn in juli en augustus echter toppen ontstaan waar eventueel opnieuw weerstand gevonden zou kunnen worden. Met dit weerstandsgebied zullen Amerikaanse beleggers af moeten rekenen voor de top rond 2490 kan worden uitgenomen. Dat zal als het vandaag niet lukt overigens aanstaande maandag evenmin gebeuren, want dan zijn de Amerikaanse markten gesloten vanwege Labor Day. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 1 sep 2017, 18.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 sep 09.15u: Opening boven de wig van gisteren

1 sep 10.00u: Beursgraadmeter niet verder gestegen

1 sep 11.00u: Heel klein stukje het gap in gegaan

1 sep 12.00u: Kleine vlag gevormd in kwartiergrafiek

1 sep 14.00u: Stijging opgezet tijdens lunchpauze

1 sep 15.00u: Gap gesloten en AEX meteen gekocht

1 sep 16.15u: Een derde top gevormd rond 518,8

1 sep 17.00u: Markt overweegt een doorbraak

 

Agenda van maandag 28 aug t/m vrijdag 1 sep 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven