ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het bericht dat de ECB ondanks de economische groei tot en met september volgend jaar blijft stimuleren zette beleggers deze week aan tot kopen. Het is de beste combinatie denkbaar voor aandelenmarkten, groei met lang aanhoudende stimulering. De eventuele schade die straks het gevolg is van de onnodige langdurige geldverruiming wordt terzijde geschoven. Het gaat beleggers slechts om het extra geld dat beschikbaar komt en de stijging die daarvan het gevolg gaat zijn. Dat is de reden dat men zo optimistisch gestemd naar de toekomst kijkt.

  • Ik ben overigens van mening dat de dalingen van 2001/2002 en 2008 zich zullen herhalen. In die beursjaren is het in de jaren ervoor met geldverruiming ingebrachte geld door grote dalingen in de aandelenmarkten op natuurlijke wijze uit de economie verdwenen. Dat gaat in mijn optiek op een gegeven moment ook gebeuren met de inbreng van de FED en de ECB. Draghi heeft het deze week met zijn beslissing wat verder in de tijd geplaatst. Hoever durf ik niet te zeggen, dat zullen we uit het koersverloop moeten halen. Gelukkig hebben we daar grafieken voor, waarin we dat van dag tot dag kunnen beoordelen.

  • Het zal u duidelijk zijn dat de candle van deze week niet de start van een dergelijke ontwikkeling zal zijn. Onze aandelenmarkt koos hiermee voor de weg omhoog, verder in de richting van de stippellijn rond 564. Het gaat om een lijn door de top uit juli 2007.

  • Bij de daggrafiek beschreef ik gisteren de vlag v-v' die was afgerond. Bij dit patroon hoort een koersdoel dat zich laat berekenen op ongeveer 560,7. Hiervoor moet uiteraard de top van vorige woensdag 549,5 met een slotstand worden doorbroken en dat is vandaag nog niet gebeurd. De candle van vandaag is een doji en dat is een candle die ondanks de winst die ermee werd geboekt aangeeft dat de markt in dubio verkeert. Aanstaande maandag moet hieraan met een stijging boven 551,3 of een daling onder 548 een einde worden gemaakt. Een doorbraak door 551,3 betekent een vervolg in de richting van het koersdoel 560,7 van de vlag, een daling onder 548 houdt in dat we moeten gaan kijken of die vlag wel geldig blijft.

  • Het slot van de dag lag op de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Deze lijn is een potentiŽle weerstandslijn en dat zegt ons dat we ondanks het positivisme niet mogen uitsluiten dat de AEX aanstaande maandag daalt. De candle is in dit opzicht vergelijkbaar met die van 20 juli van dit jaar.

  • In zowel de uur- als de kwartiergrafiek treft u stippellijnen aan rond de besproken niveaus 551,3 en 548, aan de hand waarvan we komende maandag kunnen controleren of gekozen wordt voor een voortzetting naar boven of voor een correctie. Meer kan ik over deze uurgrafiek niet opmerken.

  • In de laatste fase van de handelsdag ontstond in de kwartiergrafiek een vlag. Omdat er veel kan gebeuren in een weekend heeft het patroon maandag aanstaande niet veel waarde, maar het geeft wel aan dat onze aandelenmarkt niet zeker is van een vervolg omhoog. Op een naar boven gerichte vlag volgt namelijk over het algemeen een daling. Na het weekend kan het echter anders liggen, zeg ik er voor alle zekerheid maar bij.
  • PotentiŽle steunniveaus indien de index onder 548 komt zijn de Fibonacci niveaus 547,1, 545,8 of 544,5.

Resumerend: 

De candle van deze week laat zich maar op ťťn manier interpreteren. Onze aandelenmarkt stuurt op dit moment aan op een voortzetting omhoog, in de richting van de top uit juli 2007 rond 564. De vlag in de daggrafiek gaf dat gisteren al aan. Bij dat patroon is namelijk een koersdoel van ongeveer 560,7 te berekenen, wat ons al een aardig eind in de richting van 564 zou brengen. Het slot van de dag lag echter op een potentiŽle weerstandslijn, de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Dat kan eventueel een top geven. De markt verkeerde vandaag gezien de doji in de daggrafiek bovendien in dubio. Hieraan zal met een stijging boven 551,3 of een daling onder 548 een eind moeten worden gemaakt. Een stijging boven 551,3 geeft aan dat de AEX verder stijgt in de richting van het koersdoel 560,7 van de vlag, een daling onder 548 houdt in dat we moeten gaan kijken of die vlag wel geldig blijft. PotentiŽle steunniveaus indien de index onder 548 komt zijn de Fibonacci niveaus 547,1, 545,8 of 544,5.

En dan nog dit...

Bij onze oosterburen werd vandaag een patroon waar ik vorige week vrijdag op deze plaats over schreef afgerond met een uitbraak naar boven. We gaan naar de daggrafiek van de DAX.

  • Een omgekeerde driehoek zoals het patroon n-n' in deze grafiek kan zowel een omkeerpatroon als een voortzettingspatroon zijn. Wat het is hangt af van de richting van de uitbraak. Doordat de DAX vandaag naar boven is uitgebroken werd het een voortzettingspatroon en werd een voortzetting naar boven dientengevolge waarschijnlijk. De vorm van de candle van vandaag baart me echter nog wat zorgen. Het is een inverted hammer en dus een potentieel toppatroon. Zou hierop een daling met een terugkeer in de driehoek volgen dan zou dat de uitbraak naar boven tot een valse uitbraak maken, met een daling als mogelijk gevolg. Het is voor de realisatie van een voortzetting naar boven dus van belang dat de Duitse beursgraadmeter boven lijn n' blijft. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 27 okt 2017, 19.24u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 okt 09.15u: Top van vorige week is doorbroken

27 okt 10.00u: Korte termijn top gevormd in grafiek

27 okt 11.00u: Er is voor steun gezorgd rond 549,5

RELX: Na cijfers gisteren door top uit juni gebroken

27 okt 12.15u: Uiteindelijk uitbraak uit stijgende wig

27 okt 14.15u: Beursgraadmeter is terug bij 549,5

27 okt 15.00u: Direct gekocht na daling in het gap

27 okt 16.00u: Gap van vanmorgen alsnog gesloten

27 okt 17.00u: AEX vlag onder top van vorige week

 

Agenda van maandag 23 okt t/m vrijdag 27 okt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven