ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een kwart procent kwam er vandaag bij voor de AEX index, waarmee de opwaartse trend werd aangehouden. De beursgraadmeter zette op deze manier een nieuwe stap in de richting van het potentiŽle weerstandsniveau 544. Ik wil u aan de hand van de maandgrafiek laten zien hoe ik aan dat niveau kom.

  • Een opmerking vooraf, de candle van deze maand (de laatste candle) is nog niet af en dus nog niet definitief van vorm. Ik laat de huidige situatie slechts zien om u te demonstreren waarop ik me baseer bij het genoemde weerstandsniveau.

  • De AEX beweegt in de richting van lijn g, dat is de bovenkant van de wig g-p in deze maandgrafiek. Deze lijn is een potentiŽle weerstandslijn en ligt deze maand rond 544. In de buurt van dit niveau, dat mag een punt meer of minder zijn, bestaat de kans dat een top tot stand komt. Wordt lijn g blijvend doorbroken dan ligt een vervolg naar de stippellijn rond 564 voor de hand, een lijn door de top van juli 2007.

  • U ziet in de daggrafiek met Bollinger Bands een krachtige opgaande trend. De bovenste lijn van de indicator stijgt scherp en de AEX blijft erbij in de buurt. Het is een feestje voor beleggers. Hoewel je een top niet kunt uitsluiten kan dit op deze wijze vanuit deze indicator gezien best nog even doorgaan.

  • In de uurgrafiek werden met de laatste candle twee toppen rond 542,5 doorbroken. Het moment waarop dat gebeurde vraagt niet alleen om aandacht, maar baart me ook zorgen. We gaan naar de kwartiergrafiek hieronder, zodat ik u kan laten zien waarom het me zorgen baart.

  • De stijging boven de dubbele top rond 542,5 vond plaats in de slotveiling en dat maakt deze doorbraak tot een opzichtig staaltje manipulatie. Het is zorgwekkend dat de veiling wordt misbruikt voor het realiseren van een doorbraak. U moet zich voorstellen dat optiebeleggers net voor half zes hebben besloten wat hun positie zal zijn gedurende de nacht. Zij zien zich vijf minuten over half zes ineens voor een geheel gewijzigde situatie geplaatst, waar zij niet meer op kunnen reageren. Buitengesloten bij de slotveiling eindigde hun handelsdag om half zes en hun nieuwe dag begint pas weer om negen uur morgenochtend. Zij zullen zich terecht gepakt voelen. Het is schandalig dat de beursorganisatie Euronext deze bedrieglijke handelwijze faciliteert.
  • De stippellijn rond 542,5 is door deze stap een potentieel steunniveau geworden. De grenzen 541,5 en 541 zijn dat vanwege het feit dat daar vandaag opnieuw steun gevonden werd uiteraard ook.

Resumerend: 

Laat ik beginnen met de doorbraak door de dubbele top rond 542,5 die in de slotveiling tot stand werd gebracht. Dit is verwerpelijk en zou niet geaccepteerd moeten worden. Technisch gezien betekent de doorbraak echter dat de opwaartse trend in de daggrafiek gehandhaafd bleef, waarmee de AEX verder beweegt in de richting van de potentiŽle weerstandslijn g in de maandgrafiek. Deze lijn ligt deze maand rond 544 en is een grens in de buurt waarvan zich eventueel een top voor kan doen. Zou het niveau daartegen blijvend doorbroken worden dan maakt dat een vervolg naar 564 waarschijnlijk. Doet er zich morgen een daling voor dan kan er eventueel steun gevonden worden rond 542,5, 541,5 of 541.

En dan nog dit...

Nieuwe records op de Amerikaanse aandelenmarkten hebben me vanavond nog eens goed doen kijken naar het verloop van de S&P500. Hoewel je anders zou zeggen kan de recordregen immers niet immer voortduren.

  • In de grafiek ziet u de trendlijnen t, u en v. De hellingshoek van lijn t was beperkt, die van lijn u al groter en lijn v spant de kroon. Ik vergelijk wat we hier zien wel eens met mikado stokjes, een patroon van stokjes die op elkaar liggen. Als ik lijnen op deze manier geformeerd zie ga ik er steevast van uit dat topvorming nabij is. Waar de top precies komt te liggen zegt het mikado patroon niet, dat zal het koersverloop uit moeten wijzen. Een uitschieter naar boven is als de gekte toeslaat nog mogelijk, maar ik vermoed dat we de stijging van de S&P500 wel grotendeels hebben gehad. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 5 okt 2017, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 okt 09.15u: Fractie lager na het eerste kwartier

5 okt 10.00u: Markt koos tot nog toe voor stijging

5 okt 11.00u: Smal kanaal in de kwartiergrafiek

Royal Dutch: Opgelopen naar 76,4% Fibonacci niveau

5 okt 12.00u: AEX door steunlijntje en bij 541,5

5 okt 14.00u: Direct reactie op daling onder steun

5 okt 15.00u: Beurssentiment is niet stuk te krijgen

Aalberts: Punt van de mast moet welhaast bereikt zijn

5 okt 16.00u: Dubbele top ontwikkeld rond 542,5

5 okt 17.00u: Beursindex afgelopen uur iets gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven