ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De koersontwikkeling van vandaag is de moeite van het bespreken waard. De AEX brak aanvankelijk naar beneden door het potentiŽle steunniveau 537,8, maar keerde door een herstelbeweging in de middag terug boven het niveau. Dat werd hierdoor niet doorbroken, dus de grens moet nog steeds worden gezien als een potentieel steunniveau. Dit kan theoretisch resulteren in de ontwikkeling van een bodem.

  • De candle van deze dag is een doji, maar kan doordat het lichaam ver aan de bovenkant van de candle zit tevens gezien worden als een hammer. Dat is een potentieel bodempatroon. We moeten uiteraard nog afwachten of deze candle bevestigd wordt als bodem, dat zal morgen duidelijk moeten worden.

  • Het laagste punt van de dag vinden we rond 535,4. Bij een daling onder dit niveau heeft de hammer geen waarde meer en volgt een daling naar de stippellijn rond 533,2 of het 50% niveau rond 531,7. 

  • Het slot van de dag lag op de onderste lijn van de Bollinger Bands. Hier kan in theorie een stijging op volgen, zoals dat bijvoorbeeld eind augustus vanuit een bijna vergelijkbare situatie gebeurde. Zekerheid geeft deze indicator hierover overigens niet.

  • In de uurgrafiek ziet u een duidelijke bodem. Gaat de AEX morgen omhoog dan let ik in verband met eventuele topvorming op het koersverloop ten opzichte van het potentiŽle weerstandsniveau 540,4 en lijn x, een weerstandslijn. 

  • De terugkeer boven de stippellijn rond 537,8 die ik al bij de daggrafiek besprak houdt in dat we dat niveau opnieuw als mogelijk steunniveau moeten zien.

  • In de kwartiergrafiek plaatste ik Fibonacci lijnen over de daling 542,5 - 535,5. Niveaus die weerstand kunnen vormen en dus als startpunt van een nieuwe daling kunnen dienen zijn het bereikte 50% niveau rond 539 en het 61,8% niveau rond 539,8.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag aanvankelijk door het potentiŽle steunniveau 537,8, overigens de meitop van dit jaar. In het tweede deel van de middag werd echter een terugkeer boven de grens gerealiseerd, waardoor we het niveau nog steeds als een potentieel steunniveau moeten blijven zien. De hammer die in de daggrafiek werd gevormd kan een bodem worden, als morgen tenminste bevestiging volgt. Daar zal ik dus naar kijken. Als mogelijke hindernissen op de weg omhoog hebben we achtereenvolgens 539, 539,9, 540,4 en lijn x. Bij die hindernissen kijk ik of daar wellicht een top wordt gerealiseerd. Steun kan er opnieuw zijn rond 537,8, daarnaast is het laagste punt van deze dag rond 535,4 een niveau waar steun gevonden kan worden. Een eventuele daling hieronder zou de hammer in de daggrafiek ongeldig maken en uitlopen op een daling naar 533,2 of 531,7, de eerstvolgende mogelijke steunniveaus in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Gisteren stelde ik aan de hand van de daggrafiek van de Dow Jones vast dat Wallstreet een daling onder voorgaande bodems had teruggedraaid en daardoor de afronding van een hoofd en schouders patroon had voorkomen. Vandaag blijkt de wijze van handelen in de S&P500 hetzelfde. 

  • De S&P500 index belandde vanmiddag onder de stippellijn rond 2566. Zou de graadmeter onder dat niveau zijn gebleven dan had dat de afronding van een hoofd en schouders patroon gegeven. Een koopgolf in de S&P500 futures vanaf 15.45 uur zorgde echter voor de terugkeer van de S&P500 boven de genoemde stippellijn. De vorming van het toppatroon werd afgewend. Vanavond is het koersverloop ten opzichte van 2566 bepalend voor het antwoord op de vraag of het patroon eventueel toch nog wordt afgemaakt, wat het geval zou zijn bij een slot onder dit niveau. De kans is echter groot dat partijen in de Amerikaanse markt dit na de eerdere reactie op de daling niet zullen laten gebeuren. Zeg echter nooit dat iets niet kan gebeuren, want dan zul je zien dat het juist gebeurt. Rustig afwachten dus maar vanavond. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 15 nov 2017, 18.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 nov 09.15u: AEX gedaald naar het niveau 537,8

15 nov 10.00u: Steun bij 537,8, maar geen stijging

Altice: Gisteren door steunniveau Ä 10 gebroken

15 nov 11.00u: Na vorming driehoek onder 537,8

Arcelor Mittal: Hoofd en schouders patroon afgerond

15 nov 12.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

Grandvision: Door de bodem uit september gebroken

15 nov 14.00u: Licht herstel tijdens de lunchpauze

15 nov 15.00u: Vlag afgemaakt met uitbraak omlaag

Flow Traders: Doel bereikt en aandeel verder gedaald

15 nov 16.00u: AEX gekocht na daling onder bodem

15 nov 17.00u: Een verrassende koersontwikkeling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven