ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Kijkt u naar de candle van vandaag dan ziet u dat de AEX een behoorlijke terreinwinst heeft geboekt. Het slot van de dag lag 5,5 indexpunten boven dat van gisteren, wat neer komt op een stijging van 1%. Een belangrijk deel daarvan, 3 indexpunten, komt overigens op het conto van Royal Dutch Shell. Het dividend dat in aandelen wordt uitgekeerd verdwijnt, het dividend van Shell wordt voortaan alleen nog in contanten betaald. Beleggers waren daar blij mee, want het betekent dat een eind wordt gemaakt de verwatering door uitkeringen in aandelen.

  • De stijging van de beursindex heeft van de candle van gisteren een bodem gemaakt, waardoor ik lijn j heb getekend. De beweging omhoog is intact zolang de aandelenmarktgraadmeter boven deze lijn noteert. Dit is een goed bruikbare lijn.

  • De AEX index bereikte lijn g en dat is een potentiŽle weerstandlijn. Hier kan eventueel een top tot ontwikkeling komen. Zou de lijn doorbroken worden dan zijn het 50% Fibonacci niveau rond 546 en het 61,8% niveau rond 548,7 potentiŽle weerstandniveaus waar eventueel een top kan volgen. Op het koersverloop ten opzichte van die grenzen 546 en 548,7 let ik indien het hoogste punt 545 van vandaag doorbroken wordt.

  • De marktgraadmeter nadert de middellijn van de Bollinger Bands. In de buurt daarvan moeten we rekening houden met eventueel aanwezige weerstand, want de middellijn is een potentiŽle weerstandslijn.

  • Het slot van de dag lag niet ver onder het hoogste punt 545 dat werd bereikt. Dit kan dus op eenvoudige wijze doorbroken worden.

  • Indien de AEX daalt kan steun gevonden worden bij vier Fibonacci niveaus in de kwartiergrafiek, alsmede bij lijn h. De Fibonacci niveaus zijn 543,3, 542,3, 541,5 of 540,7. In het geval van een daling zijn er dus genoeg mogelijkheden om een hogere bodem, een bodem boven die van gisteren, neer te zetten en vervolgens opnieuw een stijging te realiseren.

Resumerend: 

De stijging van 1% van vandaag was een belangrijke stap, want het heeft van de candle van gisteren in de daggrafiek een bodem gemaakt. Door deze en de voorgaande bodem heb ik lijn j getekend. Dat is een lijn die van nut is, de beweging omhoog is namelijk intact zolang de AEX index boven deze lijn noteert. De beursindex bereikte met de hoogste stand 545 van vandaag lijn g in de daggrafiek, dat is een lijn waar in die grafiek eventueel een top kan ontstaan. Zou 545 doorbroken worden dan let ik vervolgens op het koersverloop ten opzichte van 546 en 548,7, twee potentiŽle weerstandsniveaus waar eveneens een top ontwikkeld kan worden. Indien de index daalt kan in de kwartiergrafiek steun gevonden worden rond 543,3, 542,3, 541,5 of 540,7, of bij lijn h. Er zijn in dat geval dus genoeg mogelijkheden om een hogere bodem neer te zetten en zo een eventuele daling onder lijn j in de daggrafiek te voorkomen, wat overigens niet automatisch wil zeggen dat de markt daar ook gebruik van maakt. Dat zullen we in het geval van een daling moeten controleren.

En dan nog dit...

Onze beursindex is niet de enige index die stevig is gestegen door de koerswinst van Royal Dutch Shell. Het aandeel heeft een dubbele notering, aandelen van het bedrijf worden zowel in Amsterdam als in London verhandeld. De stijging van het aandeel zorgde dus ook op de Britse markt voor een stevige winst van de beursgraadmeter.

  • Net als in in de AEX zorgde de stijging ook hier voor een nieuwe bodem. De FTSE100 bereikte het 50% Fibonacci niveau van de voorgaande daling. Dit is een potentieel weerstandsniveau, net als het 61,8% niveau rond 7495. Bij beide grenzen kan eventueel nog een top worden neergezet in deze grafiek. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 28 nov 2017, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 nov 09.15u: Aanval op onderkant van de vlag

28 nov 10.00u: Het is nog spannend in Amsterdam

28 nov 11.00u: AEX index teruggebracht in de vlag

Randstad: 76,4% Fibonacci speelt rol in het verloop

28 nov 12.00u: De top van gisteren is doorbroken

28 nov 14.00u: Nog ťťn top over als hindernis AEX

28 nov 15.00u: Top 544,4 zojuist ook doorbroken

28 nov 16.00u: Top ter hoogte van weerstandslijn

28 nov 17.00u: Pogingen om AEX hoger te krijgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven