ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het wat een rare beursdag vandaag. De vlag uit de uurgrafiek in mijn slotanalyse van gisterenavond werd afgerond met een uitbraak naar beneden, tot zover verliep alles normaal. Vervolgens echter steeg de graadmeter en dat is ongebruikelijk na de afronding van een vlag. Bij die stijging werd de top van gisteren doorbroken. In de middag moest de AEX echter terug, om uiteindelijk 0,33% lager te sluiten. In de uurgrafiek werd daarbij overigens een nieuw voortzettingspatroon afgemaakt, waarover bij die grafiek verderop meer.

  • Eerst kijken we zoals gewoonlijk even naar de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX staat hier in het midden van de onderste band, met lijnen die bijna horizontaal lopen. In deze indicator kan het alle kanten op met de beursgraadmeter.

  • In de uurgrafiek werd vanmiddag een stijgende wig afgerond. Het patroon is in de plaats gekomen van de vlag die ik gisteren tekende en heeft dezelfde betekenis. Normaal gesproken zal de AEX index verder dalen, met een hellingshoek die overeenkomt met die van de daling die vorige week woensdag eindigde.

  • Op potentiŽle steunniveaus waar eventueel een bodem kan ontstaan moeten we natuurlijk altijd letten. Steun is mogelijk bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging 534,6 - 544,4 rond 539,5, het 61,8% niveau rond 538,4, de stippellijnen rond 537,8 en 535,4, alsmede bij de bodem rond 534,6.

  • In de kwartiergrafiek is aan het einde van de middag een hoofd en schouders patroon afgemaakt. De schouders en het hoofd zijn aangegeven met de letters S en H, de stippellijn rond 541,2 is de neklijn. Het koersdoel ligt vlak bij het besproken potentiŽle steunniveau 537,8. Patroon en doel zijn geldig zolang de marktgraadmeter onder de neklijn blijft.
  • Een terugkeer boven de laatste top rond 542,1 zou inhouden dat kopers toch weer proberen het heft in handen te nemen.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs heeft een vreemd verlopende beursdag afgesloten met een verlies van 0,33%. In de uurgrafiek staat een afgeronde stijgende wig, wat normaal gesproken zal uitlopen op een vervolg naar beneden. Dat vervolg zou dan een hellingshoek moeten krijgen vergelijkbaar met die van de daling die vorige week woensdag eindigde. In de kwartiergrafiek is een hoofd en schouders patroon afgemaakt met een koersdoel vlak bij het potentiŽle steunniveau 537,8. Over potentiŽle steunniveaus gesproken, we moeten daar uiteraard wel op letten. Steun kan er bij een voortzetting naar beneden zijn rond 539,5, 538,4, 537,8, 535,4 of 534,6. We kunnen indien de daling inderdaad optreedt van niveau naar niveau volgen hoe het verloopt. Zou de index opnieuw stijgen en boven de top rond 542,1 van vanmiddag in de kwartiergrafiek komen dan wil dat zeggen dat kopers de handel toch weer naar zich toe proberen te trekken.

En dan nog dit...

Dit keer wil ik uw aandacht vragen voor de koersontwikkeling in de Eurostoxx50 index, voor een combinatie van factoren waarop een voortzetting naar beneden kan volgen.

  • De Eurostoxx50 is vanaf een bodem bij het 50% Fibonacci niveau teruggekeerd bij lijn p. Deze lijn is een potentiŽle weerstandslijn en werd ondanks pogingen daartoe niet blijvend doorbroken. Het koersverloop onder de lijn heeft de vorm gekregen van een vlag in wording en dat is een patroon waarop normaal gesproken een daling zal volgen. Deze combinatie van zaken doet me vooralsnog uit gaan van een vervolg naar beneden. De eerste stap die ik ter bevestiging wil zien is een uitbraak naar beneden uit de vlag waarmee dit patroon wordt afgerond. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 22 nov 2017, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 nov 09.15u: Steun bj onderkant vlag in wording

22 nov 10.00u: Uitbraak is tot nog toe voorkomen

ArcelorMittal: Bodem bij 61,8% en terug boven neklijn

22 nov 11.00u: Direct na uitbraak voor steun gezorgd

22 nov 12.00u: Daling na vlag tot dusverre afgewend

22 nov 14.00u: AEX tijdens lunchpauze verder omhoog

22 nov 15.00u: Twee invalshoeken in de grafieken

22 nov 16.00u: Aandacht naar stijgende wig uurgrafiek

22 nov 17.00u: Stijgende wig afgerond met uitbraak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven