ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We gaan naar de laatste maand van dit jaar, daarom kijk ik aan de hand van de maandgrafiek terug naar de ontwikkeling in november. Nadat de AEX in oktober naar boven uit de wig g-p brak is de beursindex deze maand teruggekeerd in het patroon. De uitbraak naar boven, die ongebruikelijk was, is een valse uitbraak geworden. Het is verstandig rekening te houden met een daling naar lijn p en een doorbraak door die lijn. Op een valse uitbraak volgt over het algemeen namelijk een koersbeweging in de richting tegengesteld aan die van de oorspronkelijke uitbraak. Zolang de beursindex boven lijn p staat is de markt overigens in de gelegenheid om door middel van de vorming van een bodem toch weer een stijging te realiseren. Speculeert u dus niet meteen op een gang naar de lijn of lager, maar controleert u stap voor stap of de AEX inderdaad daalt.

  • Die controle kunt u uitvoeren aan de hand van de weekgrafiek die ik morgen zal bespreken en uiteraard ook met behulp van de daggrafiek. In deze grafiek ziet u de vlag j-j'. Een uitbraak naar beneden is het gebruikelijke verloop bij dit patroon, wat dan leidt tot een vervolg naar beneden. Lijn j, de onderzijde van de vlag, vinden we morgen ter hoogte van het slot van vandaag. Daalt de beursgraadmeter verder dan betekent dat dus direct een uitbraak.

  • De AEX maakte vandaag een vreemde koersontwikkeling door. In de ochtend werd namelijk het grootste deel van de daling van gisteren goedgemaakt, waarmee de markt me verraste. Uiteindelijk volgde echter toch nog een daling. De middellijn van de Bollinger Bands bleef weerstandslijn en dat zegt ons dat een daling de meest aannemelijke ontwikkeling is. Ik ben overigens erg benieuwd of we morgen net als vanochtend weer een contraire beweging krijgen of gewoon de daling die voortvloeit uit de technische gegevens die ik tot nog toe heb behandeld.

  • Het slot van de dag lag bij de bodem van gisteren, in principe is de vorming van een dubbele bodem rond 540,2 dus nog mogelijk.

  • Bij een voortzetting onder 540,2 gaat de AEX naar het eerstvolgende potentiŽle steunniveau 538,6 of lager. Niveaus waar steun gevonden kan worden zijn 538,6, 537,8, 535,4 of 534,6. Indien de aandelenindex morgen daalt volg ik de ontwikkeling van grens naar grens, steeds vaststellend of de graadmeter al dan niet verder daalt.

  • Zou onze beursbarometer morgen stijgen dan plaats ik Fibonacci lijnen om te bepalen waar eventueel weerstand gevonden kan worden. Dat kan ik op dit moment niet doen, want er is geen bodem gezet in deze grafiek en de AEX kan dus verder dalen.

Resumerend: 

De ongebruikelijke uitbraak van vorige maand naar boven uit de naar boven gerichte wig g-p is deze maand teruggedraaid. De uitbraak werd daarmee een valse beweging, met als mogelijke toekomstige consequentie een uitbraak naar beneden uit de wig. De beide daggrafieken in de analyse hierboven ondersteunen een toekomstige daling vooralsnog. In de ene grafiek staat namelijk de vlag j-j' en in de andere grafiek bleef de middellijn van de Bollinger Bands intact als weerstandslijn. De onderkant van de vlag valt gelijk met het slot van vandaag. Dalen we morgen verder dan betekent dat dus direct de totstandkoming van een uitbraak. Het is dan overigens wel het slot van morgenavond dat telt voor de uitbraak en niet de ontwikkeling overdag. Daalt de index daadwerkelijk verder dan kan er in potentie steun gevonden worden rond 538,6, 537,8, 535,4 of 534,6, op die grenzen richt ik dan mijn aandacht. Stijgt de index toch weer dan geef ik zoals gebruikelijk in mijn updates aan waar eventueel weerstand gevonden kan worden.

En dan nog dit...

Behalve in de daggrafiek van de AEX index staan in de daggrafieken van de BEL20, CAC40 en Eurostoxx500 ook vlaggen. Die van de CAC40 springt eruit, want daarin in de vlag afgerond.

  • De candle van deze dag betekende een uitbraak naar beneden uit de vlag in de grafiek, deze is dus afgerond. We gaan morgen zien of de andere indices, waaronder de onze, dit voorbeeld volgen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 30 nov 2017, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 nov 09.15u: Lichte winst na kwartier handel

30 nov 10.00u: Markt werkt aan herstelbeweging

30 nov 11.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

30 nov 12.00u: Kracht van de markt verrast me

30 nov 14.00u: AEX in een correctie op de stijging

30 nov 15.00u: Index na wig opnieuw onder druk

30 nov 16.00u: Beursindex bereikte 61,% niveau

30 nov 17.00u: AEX bij bodem van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven