ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280317

  • Een stijging met een half procent heeft ervoor gezorgd dat de AEX wat meer afstand heeft genomen van lijn v. Deze lijn is van belang voor het behoud van de opwaartse beweging. Het gegeven dat we er iets verder boven staan is dus een positief teken.

  • Een doorbraak door toppen rond 513 zou een volgende stap in de opmars van de AEX index zijn, het is morgen dus allereerst zaak te volgen of die grens doorbroken wordt. De voortzetting naar boven is veiliggesteld indien de top rond 519 wordt gepasseerd, daar is de aandacht in deze grafiek vervolgens dus op gericht indien een doorbraak door 513 tot stand komt.

  • Zou de beursgraadmeter morgen dalen dan is het een kwestie van zien of de marktindex boven lijn v blijft. De lijn vinden we morgen in de buurt van 508.

AEX daggrafiek BB 280317

  • De candle van vandaag staat op de middellijn van de Bollinger Bands en dat wil zeggen dat de trend in deze indicator naar boven is gericht. De situatie was gisteren niet zo duidelijk, maar is vandaag verbeterd. De stand boven de middellijn maakt een vervolg omhoog mogelijk.

AEX uurgrafiek 280317

  • In de uurgrafiek staan Fibonacci lijnen over de daling die we vanaf 518,9 hebben gezien. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn het 50% niveau rond 512,6 en het 61,8% niveau rond 514. Daartussen liggen de toppen rond 513 die zoals we in de daggrafiek zagen doorbroken moeten worden voor handhaving van de opwaartse trend. Wordt met deze drie grenzen afgerekend dan gaat de index naar ik veronderstel naar 518,9 of hoger.

AEX kwartiergrafiek 280317

  • Opvallend vanmiddag was een gap dat om 17.00 uur ontstond, goed te zien in deze kwartiergrafiek. Het werd veroorzaakt doordat de olieprijs plots steeg vanwege problemen bij een olieterminal in LibiŽ, die een verminderde levering als gevolg hebben. Stijgende olieprijzen worden tegenwoordig als goed gezien, iets dat voorheen altijd anders is geweest, en alle beursindices in Europa en de Verenigde Staten stegen dan ook op het nieuws.
  • Zou de index morgen dalen en onder het steunlijntje van vanmiddag komen dan kan er steun gevonden worden rond 510,6, andere potentiŽle steunniveaus bepaal ik pas als het daadwerkelijk zover is dat de AEX daalt. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor zo'n ontwikkeling. De graadmeter sloot op het hoogste punt van de dag, marktdeelnemers verwachten dus morgen een hogere index te zien.

Resumerend: 

De AEX is met een stijging van een half procent iets verder boven de trendlijn v in de daggrafiek gekomen, waardoor de opwaartse trend intact bleef. Wil de markt die trend aanhouden dan is een stijging boven potentiŽle weerstandsniveaus rond 512,6, 513 en 514 nodig, opdat de index naar 518,9 of hoger kan gaan. Die grens 518,9 is het niveau dat moet worden doorbroken om de trend veilig te stellen. Zou de beursgraadmeter morgen dalen en onder het steunlijntje van vanmiddag in de kwartiergrafiek komen dan kan er eventueel steun liggen rond 510,6. Andere mogelijke steunniveaus bepaal ik pas als de AEX daadwerkelijk daalt. Ven groot belang in het geval van een daling is het niveau 508, want daar vinden we lijn v waar de index voor behoud van de trend boven moet blijven morgen in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Vanavond vraag u behalve voor de AEX uw aandacht voor de koersontwikkeling van de Baltic Dry Index. In de grafiek van deze index heeft zich namelijk een groot bodempatroon ontwikkeld.

  • De Baltic Dry Index is een maat voor de kosten voor zeetransport van droge bulkproducten, onder meer ijzererts en andere basisproducten voor productiebedrijven. Als de kosten voor zeetransport stijgen is dat een teken van toenemende vraag naar bulkproducten. Het is wat kort door de bocht, maar neemt de vraag naar deze producten toe dan is dat een aanwijzing voor toenemende productiviteit over de wereld en dus een positief signaal. Het koersverloop in deze grafiek wijst op een toekomstige positieve ontwikkeling. In de grafiek is namelijk een groot bodempatroon ontstaan, dat bijna tweeŽnhalf jaar heeft genomen om zich te ontwikkelen. Het is een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het geeft aan dat de index naar 2100 kan, een koersdoel niet ver onder de top uit 2013. Voorwaarde is dat het patroon geldig blijft en dat de Baltic Dry Index dus niet terugvalt onder de neklijn rond 1200 van het patroon. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 28 mrt 2017, 18.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 mrt 09.15u: Gap naar boven werd snel gesloten

28 mrt 10.00u: Lijkt niet erg veel vertrouwen te zijn

28 mrt 11.00u: Bodem bij 50% en een dalende wig

Vastned Retail: Wig, dus poging om de daling te stoppen

28 mrt 12.00u: Geen beweging omhoof vanaf de wig

28 mrt 14.00u: Op de dalende wig volgde een vlag

28 mrt 15.00u: AEX opgevangen rond slot van gisteren

28 mrt 16.00u: Beleggers kijken nu weer naar boven

28 mrt 17.00u: Beursindex door top van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven