ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartaalgrafiek 310317

 • Het eerste kwartaal van 2017 was met een stijging van 6,9% een uitstekend kwartaal voor de Amsterdamse beurs. Het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 509 werd doorbroken. Hier was in het tweede kwartaal van 2015 tevens een top gevormd en de markt sloeg dus twee vliegen in ťťn klap. Zowel die top als het Fibonacci niveau werden uitgenomen. Het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau is de top rond 564 uit 2007, de weg naar dat niveau ligt open. De toekomst zal ons leren of we die weg daarheen daadwerkelijk bewandelen, de doorbraak van dit kwartaal maakt het in ieder geval tot een reŽel mogelijk toekomstscenario.

 • In de grafiek ziet u lijn p, het zal u duidelijk zijn dat de beweging omhoog sterk is zolang de AEX index boven deze trendlijn koerst.

AEX maandgrafiek 310317

 • Lijn p ziet u ook in de maandgrafiek hierboven en de week- en daggrafiek hieronder terug, zodat we de komende tijd in al deze grafieken het verloop ten opzichte van de lijn kunnen volgen.

 • Omdat oude weerstand nieuwe steun kan worden is de stippellijn rond 510,6 die deze maand doorbroken werd een potentieel steunniveau geworden.

AEX weekgrafiek 310317

 • Behalve lijn p hebben we in de weekgrafiek lijn v. Deze lijn vormde deze week steun, waarmee de kracht uitstralende opwaartse beweging gehandhaafd bleef. Wordt de top rond 518,9 van vorige week doorbroken dan gaat deze beweging een volgende fase in. 

 • Zou de index volgende week dalen dan controleer ik vanzelfsprekend of de AEX boven lijn v blijft. We zien de lijn daarom ook weer terug in de daggrafiek die volgt.

AEX daggrafiek 310317

 • De AEX staat ruim boven de lijn en vlak onder de top rond 518,9. De stap naar een doorbraak en een voortzetting naar boven is dus klein en redelijk eenvoudig realiseerbaar.

AEX daggrafiek BB 310317

 • Het beeld is ook in de daggrafiek met Bollinger Bands positief. De trend in deze indicator is stijgend, want de middellijn stijgt. De AEX staat hier een eind boven en kan dus in principe door naar de bovenste lijn van de banden. Zou de index dalen dan is de middellijn een potentiŽle steunlijn.

AEX uurgrafiek 310317

 • Gisteren tekende ik lijn a in de grafiek. Die lijn werd aan het einde van de handelsdag doorbroken en speelt dus op het eerste gezicht geen rol meer. De AEX zou op grond hiervan doorgaan naar 518,9 of hoger. Ik wil dit echter in twijfel trekken, waarom laat ik u zien aan de hand van de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 310317

 • De doorbraak door lijn a vond plaats in de slotveiling. Dit is een niet representatief deel van de handelsdag, omdat er sprake is van een veiling waaraan velen in de markt niet mee kunnen doen. Het is een fase die exclusief is voor grote beleggers en die nogal eens gebruikt wordt voor het onvervalst manipuleren van de index. Ik heb daarom de gewoonte om doorbraken die in deze veiling plaatsvinden te negeren en wil aanstaande maandag controleren of we wel boven lijn a blijven. Bij een terugkeer onder de lijn beschouw ik deze als niet doorbroken en houd ik de mogelijkheid van een nieuwe daling open.
 • Als mogelijke reden voor de stijging vanaf 17.00 uur wil ik window dressing aandragen. Het was vandaag het einde van het kwartaal en dat vormt voor veel partijen aanleiding om hun portefeuilles op de valreep aan te passen. Er worden wat winnaars toegevoegd, zodat de portefeuille er bij een snelle beschouwing beter uit ziet.

Resumerend: 

De Amsterdamse aandelenmarkt heeft met een stijging van 6,9% een uitstekend kwartaal achter de rug. De top van vorig jaar 510,6 en het Fibonacci niveau dat daar in de weekgrafiek ligt werden doorbroken. Dit houdt in dat de weg naar de top uit 2007 rond 564 open ligt. De toekomst zal ons leren of we die weg ook aflopen, de doorbraak biedt ons in ieder geval een goede mogelijkheid daartoe. De lange trend is sterk zolang we boven lijn p koersen. In de weekgrafiek hebben  we echter van doen met een nog steiler lopende steunlijn, namelijk lijn v. Deze lijn vormde deze week steun. Wordt de top rond 518,9 volgend hierop doorbroken dan gaan we een volgende fase in met de beweging naar boven. Zou de AEX volgende week dalen dan controleer ik daartegen of de marktindex boven lijn v en de doorbroken grens 510,7 blijft. De graadmeter brak vandaag door lijn a en zou in principe dus door kunnen gaan naar 518,9 of hoger. De doorbraak vond echter plaats in de slotveiling, daarom wacht ik tot aanstaande maandag met een definitief oordeel. Ik wil de AEX boven lijn a zien blijven alvorens uit te gaan van een gang naar 518,9 of hoger. Bij een terugkeer onder de lijn houd ik de mogelijkheid van een nieuwe daling open.

En dan nog dit...

Gisteren besteedde ik aandacht aan de S&P500, dat doe ik vandaag opnieuw. Er doet zich namelijk wederom een ongebruikelijke ontwikkeling voor in deze beursgraadmeter.

 • Gisteren vertelde ik u over het ongeldig geworden hoofd en schouders patroon en de stijgende wig in de daggrafiek. Het hoofd en schouders patroon was ongeldig geworden door een terugkeer van de S&P500 boven de neklijn, wat een minder gebruikelijke ontwikkeling is. De stijgende wig wees echter op een vervolg naar beneden, op dit patroon volgt namelijk meestal een daling. De S&P500 is vandaag onder de wig gekomen, dus feitelijk naar beneden uit het patroon gebroken. Vervolgens deed zich echter een stijging voor, waardoor we om 18.30u een groene candle in de grafiek hadden. De aanval op het hoogste punt 2370 van de wig is geopend, men legt zich niet neer bij de daling die voortvloeit uit het patroon. De candle van vandaag zou eigenlijk een rode candle moeten worden, over het algemeen volgt immers een daling op deze formatie. Hoe het zich dit keer ontwikkelt is getuige het koersverloop nog afwachten, vooralsnog verloopt het niet zoals het gangbaar is bij de stijgende wig. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 31 mrt 2017, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 mrt 09.15u: Beursgraadmeter gedaald vanaf lijn a

31 mrt 10.00u: Een kleine vlag in de kwartiergrafiek

31 mrt 11.00u: Vlag af en daling onder 61,8% niveau

31 mrt 12.00u: Kopende deel van markt in de aanval

31 mrt 14.00u: Kopers opnieuw in actie gekomen

31 mrt 15.00u: AEX gestegen naar doorbroken lijn

31 mrt 16.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

31 mrt 17.00u: Zijwaarts koersverloop beursindex

 

Agenda van maandag 27 mrt t/m vrijdag 31 mrt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven