ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160317

  • De aandelenmarkt toonde zich vanmorgen tevreden met de verkiezingsuitslag en ook met de stijging van de Amerikaanse beurzen van gisterenavond, de AEX opende namelijk bijna 0,9% boven het slot van gisteren. Hierbij ontstond een gap, dat in tegenstelling tot voorgaande gaps vandaag meteen gesloten werd. Het is niet goed te zien in deze grafiek, maar de graadmeter keerde terug naar het hoogste punt van gisteren 513,3, waarmee het gap werd overbrugd. 

  • Dat het gap zo snel werd gesloten kan betekenen dat het niet om een gewoon gap, maar om een exhaustion gap gaat. Het betreft dan een gap dat het einde van de opwaartse beweging markeert. Het is daadwerkelijk een exhaustion gap indien morgen een daling volgt. Op dit moment is dat nog afwachten, het kan immers zo zijn dat de Amsterdamse markt morgen voor een stijging boven het hoogste punt 516,1 vandaag opteert en zo voor een vervolg naar boven kiest. Morgenavond weten we aan de hand van de dan gevormde candle meer.

AEX daggrafiek BB 160317

  • In de daggrafiek ziet u een AEX die voortdurend in de buurt blijft van de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een fraaie stijgende trend, die op grond van deze indicator aangehouden zou kunnen worden. Het beeld is erg sterk zolang de beursgraadmeter in de buurt van de bovenkant van de banden blijft.

AEX uurgrafiek 160317

  • In de uurgrafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst tussen de bodem rond 508,7 en de top rond 516,1. Er lag vanmiddag steun bij het 38,2% niveau, dat samenviel met de top van gisteren. Op een bodem bij een 38,2% niveau kan in principe een stijging en dus een voortzetting naar boven volgen.

  • Een daling onder 513,3 zou inhouden dat de markt op zoek moet naar nieuwe steun voor de beursgraadmeter. PotentiŽle steunniveaus zijn dan het 50% niveau rond 512,4 of het 61,8% niveau rond 511,5.

AEX kwartiergrafiek 160317

  • Om vast te stellen waar mogelijkerwijs weerstand gevonden kan worden heb ik de kwartiergrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 516,1 - 513,3 van vandaag. Het 50% niveau rond 514,7 en het 61,8% niveau rond 515 zijn punten waar eventueel een top kan ontstaan. Worden beide grenzen doorbroken dan gaat de AEX naar 516,1 of hoger.

Resumerend: 

De verkiezingsuitslag en de winst van de Amerikaanse indices na de renteverlaging van de FED van gisterenavond werden vanmorgen positief ontvangen. De AEX opende bijna 0,9% hoger, waardoor een gap werd gevormd. Dat gap werd vandaag al gesloten, wat de mogelijkheid met zich meebrengt dat het om een exhaustion gap gaat. Dit zou het einde van de huidige opwaartse beweging inhouden. Volgt morgen een daling dan gaat het daadwerkelijk om dit type gap. In de uurgrafiek is echter een bodem ontstaan bij het 38,2% niveau in die grafiek. Dit wil zeggen dat een stijging kan volgen. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn dan de niveaus 514,7 en 515 in de kwartiergrafiek, zouden die doorbroken worden dan gaat de index naar 516,1 of hoger. Een doorbraak door 516,1 zou een voortzetting naar boven inhouden. Komt het echter van een daling onder 513,3 dan moet de markt op zoek naar nieuwe steun. Mogelijke steunniveaus zijn dan de Fibonacci niveaus 512,4 en 511,5 in de uurgrafiek.

En dan nog dit...

Vanavond maken we op deze plaats een klein uitstapje naar de Brusselse beurs, vanwege een voortzettingspatroon dat is afgerond in de BEL20 en de interessante candle die vandaag in die index tot ontwikkeling kwam.

  • Het patroon dat werd afgerond is een vlag, waarmee de Belgische markt aanstuurt op een voortzetting naar boven. De afronding van het patroon ging gepaard met de vorming van een breakaway gap, dat is een gap dat niet noodzakelijkerwijs gesloten wordt. De candle van vandaag is echter een inverted hammer die een mogelijke top aangeeft. Deze candle is strijdig met de vlag, morgen of anders volgende week moet blijken welk patroon het zwaarst weegt. Is dat de vlag dan komt het van een vervolg omhoog, is het de inverted hammer dan kan ondanks de afgemaakte vlag in theorie toch een daling volgen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 16 mrt 2017, 18.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 mrt 09.15u: Gap naar boven bij opening AEX

16 mrt 10.00u: Vlag gevormd bij kleine daling in gap

16 mrt 11.00u: Patroon is af, stijging gaat moeizaam

16 mrt 12.00u: Geen beweging omhoog bewerkstelligd

16 mrt 14.00u: Markt verder gegaan met sluiten gap

16 mrt 15.00u: Steun gevonden bij doorbroken grens

16 mrt 16.00u: Nogmaals steun gevonden bij 514

16 mrt 17.00u: Het gap van vanmorgen is gesloten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven