ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 060117

  • De candle van de eerste beursweek van 2017 is groen en betekende een winst van 0,8% ten opzichte van de slotstand van het afgelopen jaar. Het is geen spectaculaire winst, maar toch bijzonder na de snelle stijging die vanaf begin december werd gerealiseerd. De koek is wat beleggers betreft nog niet op, dat is de boodschap. In theorie kan een stijging naar de top rond 510,6 volgen. 

  • Wel moet worden gezegd dat de AEX zich in een weerstandszone bevindt. We vinden hier zoals u links in de grafiek ziet een aantal onderkanten van candles en dat betekent dat we met een weerstandsgebied te maken hebben. Laten we dus van week tot week bekijken of de beursindex zich nog op de weg naar die top bevindt. Tot dusverre is dat het geval.

AEX daggrafiek 060117

  • Ik heb tot nog toe aangenomen dat we op een zeker moment een 38,2% correctie of groter krijgen op de decemberstijging. De markt heeft echter andere plannen, dat is te zien in de daggrafiek. Ik zit er dus mogelijk naast. Vandaag tekende ik in de uur- en kwartiergrafiek de lijnen c en d, die heb ik overgenomen in deze daggrafiek. In de beide andere grafieken leek het om een vlag te gaan, maar in deze daggrafiek ziet u dat het een dalende wig betreft. Veel verschil maakt dat niet, want beide patronen zijn voortzettingspatronen die een aanwijzing vormen voor een voortzetting naar boven. Wordt de wig afgemaakt met een uitbraak aan de bovenzijde dan wil dat zeggen dat de aandelenmarkt de keuze maakt voor een vervolg omhoog. Vindt de uitbraak aanstaande maandag meteen plaats dan geeft dat een koersdoel van 491,9. We moeten dan controleren of de top rond 489,9 doorbroken wordt.

  • Bij een uitbraak naar beneden uit de wig zou het patroon zijn geldigheid verliezen, de kans op mijn 38,2% correctie zou dan toenemen. Ik wil daar echter een daling onder de bodem rond 480,5 voor zien voordat ik me daar zeker over voel.

AEX daggrafiek BB 060117

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft geen antwoord op de vraag of de AEX komende maandag naar boven of beneden gaat. De trend is naar boven gericht zolang de AEX boven de middellijn koerst, dat kan op grond van deze grafiek wel worden gesteld.

AEX uurgrafiek 060117

  • De stemming onder beleggers is goed, want zij zorgden voor een slot in de buurt van de bovenkant van de dalende wig c-d. Men staat als het ware te trappelen om een uitbraak naar boven te bewerkstelligen.

  • Indien de aandelenindex naar beneden uit de wig c-d breekt gaat de graadmeter naar het potentiŽle steunniveau 484,2 of naar dat rond 480,5. De wig heeft dan geen gebruikswaarde meer.

AEX kwartiergrafiek 060117

  • Bij een uitbraak naar boven uit de wig hebben we te maken met twee potentiŽle weerstandsniveaus, zijnde de Fibonacci niveaus 487,5 en 488,1. In de buurt van deze grenzen kan eventueel een top tot ontwikkeling komen. Een doorbraak door deze grenzen en de top rond 488,2 van gisterenmiddag wil zeggen dat de marktindex naar 489,9 of het bij de daggrafiek genoemde doel 491,9 loopt.

Resumerend: 

De aandelenmarkt realiseerde deze week een winst van 0,8% voor de AEX en is getuige de dalende wig c-d voornemens de komende week opnieuw een stijging te verwezenlijken. Hiervoor is een uitbraak naar boven uit de wig benodigd, dan wordt het voortzettingspatroon namelijk op de gebruikelijke wijze afgerond. Weerstand kan er bij een uitbraak naar boven zoals we in de kwartiergrafiek zagen zijn rond 487,5, 488,1 of 488,2, daarboven volgt een stijging naar 489,9 of het koersdoel van de wig 491,9. Breekt de AEX naar beneden uit de wig dan wordt deze formatie ongeldig en volgt een daling naar 484,2 of 480,5. Tot dusverre heb ik aangenomen dat we op een zeker moment een correctie van 38,2% of meer op de decemberstijging krijgen en dat is niet gebeurd. Een daling onder 480,5 zou inhouden dat die correctie toch nog komt, iets waar het op grond van het huidige beeld niet naar uit ziet.

En dan nog dit...

Er komt vanavond een nieuwe hoogste stand ooit tot stand in de daggrafiek van de S&P500, de stemming blijft uitstekend zoals de daggrafiek hieronder ons leert.

  • De top rond 2278 van half december is doorbroken en dat was tot nog toe de hoogste stand die de S&P500 ooit bereikte. Daar kont vanavond een nieuw niveau voor in de plaats. De Dow Jones heeft net voor de afronding van deze slotanalyse een hoogste stand van 19.999,63 bereikt. Het ronde getal van 20.000 punten moet dus op de borden kunnen komen, de aanhouder wint. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 6 jan 2017, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 jan 09.15u: Lagere opening op laatste beursdag week

6 jan 10.00u: Weerstand AEX bij het slot van gisteren

6 jan 11.00u: AEX vlak boven het steunniveau 485,8

6 jan 12.00u: Spannende ontwikkeling in Amsterdam

6 jan 14.00u: Uitbraak gerealiseerd uit de driehoek

6 jan 15.00u: Snelle stijging na Amerikaanse cijfers

6 jan 16.00u: Stijging voor flink deel teruggeschroefd

6 jan 17.00u: Hogere bodem, maar nog tussen lijnen

 

Agenda van maandag 2 jan t/m vrijdag 6 jan 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven