ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160117

  • De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten vanwege Martin Luther King Day. Het is in dit licht opmerkelijk dat de AEX index 0,8% is gedaald. Dagen waarop niet gehandeld wordt in de Verenigde Staten zijn meestal dagen waarop onze beurs winst boekt. Het is in algemene zin zo dat het grootste deel van de markt bestaat uit partijen die winst boeken bij en dus streven naar stijgingen. Die hebben het gemakkelijk op dagen met laag volume, een index laat zich dan veel eenvoudiger naar boven brengen als op andere dagen. Vandaag is dat echter niet eens geprobeerd, de stemming was vanaf het eerste moment van de dag negatief en bleef dat, met een verlies al gevolg.

  • Hoewel deze ontwikkeling niet aansluit bij de candle van afgelopen vrijdag is het nog te vroeg om een conclusie te trekken. Daarvoor kijk ik liever naar de koersontwikkeling ten opzichte van het laagste punt 482,4 van afgelopen donderdag. Zakt de beursgraadmeter met een slotstand door dat niveau dan is dat negatief en ligt een daling naar 480,5 of lager voor de hand. Een neerwaartse doorbraak door 480,5 zou zoals ik eerder stelde de start van een correctie op de decemberstijging betekenen. Zolang de beursgraadmeter echter boven 482,4 koerst kan de aandelenmarkt nog best voor de weg naar boven kiezen.

AEX daggrafiek BB 160117

  • De candle van vandaag in de daggrafiek met Bollinger Bands staat min of meer op de middellijn. Een eventuele daling zou dus meteen een doorbraak van deze lijn en het einde van de stijgende trend in deze indicator inhouden. De onderste lijn fungeert in dat geval als potentiŽle steunlijn.

  • Gaat de beursgraadmeter omhoog dan kan de bovenste lijn van de banden als weerstandslijn dienen.

  • Wat blijft staan is mijn conclusie van afgelopen vrijdag dat er zich mogelijk een grote beweging gaat aandienen in de AEX graadmeter. De banden worden namelijk erg smal en dat is meestal een voorbode voor een forse stappen naar boven of naar beneden. Helaas kan niet vooraf gezegd worden in welk van de twee richtingen de stappen zullen worden gezet.   

AEX uurgrafiek 160117

  • Onze aandelenmarktindex stond bij het slot van de dag op de stippellijn rond 484,2, wat een potentieel steunniveau is. De beursgraadmeter zou morgen vanaf dit niveau eventueel een nieuwe stijging in kunnen zetten.

  • Gaat de beursindex daarentegen verder omlaag dan betekent dat een daling naar de stippellijn rond 483 of de bodem rond 482,4. Op een daling onder 482,4 zou naar ik aanneem een vervolg naar 480,5 volgen.

AEX kwartiergrafiek 160117

  • De kwartiergrafiek geeft een uitvergroot beeld van de situatie in de uurgrafiek, een beeld dat echter ten opzichte van die grafiek niets nieuws oplevert.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt noteerde vandaag een daling voor de AEX index en dat is opvallend. De Amerikaanse beurzen zijn vandaag namelijk dicht vanwege Martin Luther King Day, het handelsvolume was dus laag. Dat is namelijk per definitie het geval op dagen waarop er in de Verenigde Staten niet wordt gehandeld. Gezien het feit dat de meeste partijen die actief zijn op de beurs gebaat zijn bij een stijging en een beweging naar boven van de AEX bij laag volume gemakkelijker realiseerbaar is dan op andere dagen wordt meestal winst geboekt op een dag als deze. Dat was vandaag echter anders, de AEX daalde met 0,8%. Een conclusie kunnen we daaruit nog niet trekken, het wordt pas negatief indien de beursindex met een slot naar beneden door 482,4 breekt. Behalve bij 482,4 kan er nog steun liggen bij 483 en de stippellijn rond 484,2 waar we de dag geŽindigd zijn. Het zijn drie grenzen van waar in principe een nieuwe beweging naar boven kan volgen. Zakt de beursgraadmeter daarentegen door 482,4 dan volgt een daling naar 480,5 en een eventuele daling onder 480,5 zou de start betekenen van de correctie op de decemberstijging die ik al enige tijd verwacht.

En dan nog dit...

In december van het afgelopen jaar werd in de weekgrafiek van de London Brent olie een bodempatroon afgerond, namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon. De afgelopen week is de neklijn van dit patroon getest, dat is wat ik u vanavond wil laten zien.

  • De neklijn van het patroon is de stippellijn die u ziet rond $ 53,75. Het laagste punt van de candle van de afgelopen week, de voorlaatste candle in de grafiek, staat met de onderkant bij deze grens. De olieprijs vond steun en steeg vanaf het niveau, waardoor het omgekeerd hoofd en schouders patroon geldig bleef. Het is uiteraard goed de komende tijd volgen of dit zo blijft. Na een test van neklijn is een stijging gebruikelijk, we kunnen dus tevens gaan volgen of de olieprijs daadwerkelijk gaat oplopen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 16 jan 2017, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 jan 09.15u: Patroon ongeldig door negatieve start

16 jan 10.00u: Dubbele bodem bij steunniveau 484,2

16 jan 11.00u: AEX gestegen in het afgelopen uur

16 jan 12.00u: Na afronding van wig verder gestegen

16 jan 14.00u: Top bij en daling vanaf 50% niveau

16 jan 15.00u: Vlag af, maar onzeker of daling volgt

16 jan 16.00u: Beursindex uiteindelijk toch gedaald

Sligro: Dalende rechthoekige driehoek in maandgrafiek

16 jan 17.00u: AEX staat bij het steunniveau 484,2

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven