ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vertrouwen en kracht, dat straalde het verloop van vandaag uit. De start was negatief, dalingen in AziŽ werkten door in ons koersverloop. De AEX stond op het laagste punt van de dag kort na de opening op een verlies van 0,9%. Er werd echter vanaf dat moment met vertrouwen gewerkt aan een herstel. Aan het einde van de dag was het verlies beperkt tot 0,06% en dat is prima na een opening als deze.

  • Voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven is een stijging boven de toppen rond 543,9 en 546,6 nodig. Dat zou een belangrijke stap zijn, overigens nog niet beslissend. Rond 548,7 ligt het niet in de grafiek getekende 61,8% Fibonacci niveau van de daling 557,4 - 534,6 en dat is bij een stijging boven 546,6 nog een potentieel weerstandsniveau.

  • Een eventuele daling onder de bodem 535,3. hoe onwaarschijnlijk ook na een dag als vandaag, zou de afronding zijn van een hoofd en schouders patroon. Dit zou een voortzetting van de daling inhouden. Het is een scenario dat mogelijk is zolang de top rond 546,6 niet doorbroken is.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is een tweede slot net boven de middellijn tot stand gekomen. De mogelijkheid van een vervolg omhoog is aanwezig.

  • Opvallend is dat de lijnen van deze indicator snel naar elkaar toe lopen. Dit wil zeggen dat ons wellicht een grote beweging te wachten staat. De banden zeggen ons echter niets over de richting van die beweging, we zullen de start en de richting ervan in een latere fase uit de korte termijn grafieken moeten halen. We zullen attent moeten zijn.

  • In de uurgrafiek ziet u hoe goed kopende partijen het vandaag hebben gedaan. Een terugkeer naar de stippellijn rond 543,6 vanaf een stand onder de bodems van de afgelopen twee dagen is een vertoon van kracht. We kunnen morgen gaan kijken of die kracht blijft en eventueel resulteert in een doorbraak door de top rond 543,9 waar ik bij de daggrafiek al over schreef.

  • Naar boven weten we op welke grenzen we moeten letten. Indien de beursindex daalt zal mijn attentie bij de stippellijn rond 540 liggen,vanmorgen opnieuw steunniveau. Bij een daling onder deze stippellijn neem ik aan dat de AEX naar de stippellijn rond 537,8 of lager gaat, een ontwikkeling die men in de markt vandaag met succes heeft weten af te wenden.

Resumerend: 

De AEX keerde vandaag van een positie onder de bodems van de afgelopen dagen en een verlies van 0,9% naar een slot vlak onder de slotstand van gisteren. Het laat vertrouwen zien, beleggers ruiken getuige dit verloop nog steeds kansen om een voortzetting naar boven te bewerkstelligen. Voor de realisatie ervan dienen de toppen rond 543,9 en 546,6 te worden gepasseerd, in welk geval rond 548,7 nog weerstand ligt te wachten. Bij een daling onder de bodem rond 535,3 in de daggrafiek echter komt het van een voortzetting naar beneden, want dat zou de afronding zijn van een hoofd en schouders patroon. Dat patroon zou niet meer kunnen ontstaan bij een stijging boven 546,6. Wordt morgen de top rond 543,9 doorbroken dan volgt een stijging richting 546,6, met wellicht een doorbraakpoging. Indien de graadmeter naar beneden gaat let ik op het verloop ten opzichte van het steunniveau 540, bij een eventuele daling daaronder ga ik uit van een daling naar 537,8 of lager.

En dan nog dit...

Vandaag woedt in de Nasdaq een strijd om de onderkant van het stijgend trendkanaal waarover ik eerder schreef. De strijd moet het antwoord brengen op de vraag of de index een correctie in gaat of in de stijgende trend blijft.

  • Blijft de Nasdaq in het kanaal dan is dat de handhaving van de stijgende trend. Een uitbraak naar beneden zou de start van een correctie zijn, zonder dat vooraf aan te geven is hoe groot die correctie vervolgens wordt. Steun kan er dan allereerst zijn bij de stippellijn rond 6690. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 6 dec 2017, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 dec 09.15u: AEX gekocht na daling onder bodems

6 dec 10.00u: Gap gesloten, de index stijgt nog

6 dec 11.00u: Top bij 61,8% niveau en een vlag

6 dec 12.00u: Vlag bij bodems van eergisteren

6 dec 14.00u: Ook vandaag weer lunchpauzestijging

6 dec 15.00u: AEX direct gekocht na daling onder lijn

6 dec 16.00u: Verlies van vanmorgen is weggewerkt

6 dec 17.00u: Beursindex bij weerstandsniveau 543,6

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven