ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De groene candle van deze week wijst uit dat onze aandelenmarkt een draai heeft gemaakt. De voorgaande drie candles zijn een bodem geworden, een bodem net onder de top uit mei van dit jaar. Het is een teken dat beleggers aansturen op een vervolg naar boven. Dat gegeven nemen we mee naar de daggrafiek.

  • In deze grafiek vraag ik uw aandacht voor het gap tussen 544,7 en 546,4, het stuk koersgebied dat vandaag werd overgeslagen. Gaps worden historisch gezien over het algemeen gesloten, al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat gaps tegenwoordig vaker open blijven dan vroeger. Ik houd desalniettemin rekening met een daling naar het hoogste punt van gisteren rond 544,7 of lager, waarmee het gap gesloten wordt.

  • Het hoogste punt dat vandaag werd bereikt vinden we bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 557,4 - 534,6. Dit is een belangrijk potentieel weerstandsniveau, een grens waar in theorie een top tot ontwikkeling kan komen. U begrijpt dat ik aanstaande maandag volg of de AEX daalt, ook vanwege het nog te sluiten gap uiteraard.

  • De candle die is gevormd is een doji en dat wijst ondanks de stijging van 0,5% op twijfel. De opening en het slot lagen vlak bij elkaar, dat blijkt uit het smalle lichaam van deze candle. De markt kwam ondanks bewegingen omhoog en omlaag met de slotstand dus niet verder dan de openingskoers van vanmorgen, dat geeft tweestrijd aan. Aanstaande maandag moet blijken of het kopers of verkopers zijn die deze tweestrijd uiteindelijk winnen. 

  • Het lichaam van de doji vinden we net boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Het verschil met de horizontaal lopende lijn is echter klein, het is redelijk vergelijkbaar met een slot op de lijn. De AEX zou maandag dus kunnen dalen, want de bovenste lijn is een potentiŽle weerstandslijn.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 548,9. Wordt dat zonder terugkeer eronder doorbroken dan blijft het gap open, de Amsterdamse markt kiest dan voor een vervolg omhoog. Dat zou een doorbraak door het 61,8% niveau in de daggrafiek inhouden, een belangrijke stap.

  • Het laagste punt kwam rond 546,4 tot stand. Een daling onder dit punt zou inhouden dat het gap gesloten wordt met een daling naar 544,7, waar dan steun kan liggen, of eventueel lager.

  • Op grond van de kwartiergrafiek kan ik niets meer toevoegen aan het voorgaande, we gaan snel door naar de samenvatting.

Resumerend: 

De groene candle in de weekgrafiek laat ons zien dat onze aandelenmarkt een draai heeft gemaakt. Beleggers sturen aan op een vervolg naar boven. Wordt het hoogste punt van vandaag rond 548,9 doorbroken dan is dat in dit verband een belangrijke stap. Dat punt ligt namelijk bij het 61,8% Fibonacci niveau in de daggrafiek, een belangrijk potentieel weerstandsniveau. Er kan echter ook een top worden ontwikkeld en dat lijkt me op dit moment waarschijnlijker. Vandaag ontstond namelijk een gap tussen 544,7 en 546,4. Dat gap wordt normaal gesproken nog gesloten met een daling naar 544,7, waar steun kan liggen, of eventueel lager. Een vervolg naar boven zou inhouden dat dit gap open blijft, iets dat niet ondenkbaar is omdat het tegenwoordig wel vaker gebeurt. Tot mijn ongelijk bewezen is ga ik voor maandag echter uit van een daling.

En dan nog dit...

Vanmorgen werd een eerste akkoord bereikt in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het zorgde voor een goede stemming op de beurs in London.

  • De stijging die vandaag in London tot stand kwam zorgde voor een groene candle in de weekgrafiek van de FTSE100. Hierdoor ontstond een bodem ter hoogte van bodems die eerder in juli en augustus rond de grens van 7300 punten werden gerealiseerd. We kunnen gaan kijken of de Britse markt kans ziet om vanaf hier een vervolg omhoog op te bouwen, waarvoor doorbraken door de toppen rond 7470 en 7580 nodig zijn. Britse beleggers moeten de komende weken dus met de billen bloot en na deze eerste positieve reactie laten zien hoe optimistisch ze nu echt gestemd zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 8 dec 2017, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 dec 09.15u: Sprong omhoog, drie hindernissen minder

8 dec 10.00u: AEX bijna bij Fibonacci niveau 548,7

8 dec 11.00u: Fibonacci niveau nu geheel bereikt 

8 dec 12.00u: Top gevormd bij het 61,8% niveau

8 dec 14.00u: Vlag en een daling tussen de middag

8 dec 15.00u: Dalende wig door Amerikaanse cijfers

8 dec 16.00u: Daling in de richting van het gap

8 dec 17.00u: Bodem gemaakt bij doorbroken grens

 

Agenda van maandag 4 dec t/m vrijdag 8 dec 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven