ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160817

  • Het is hoewel de AEX vandaag met 0,6% steeg vanwege meerdere redenen onzeker of de beursgraadmeter nog verder zal oplopen. In deze daggrafiek is het de vlag x-x' die aangeeft dat de marktindex een daling in zou kunnen zetten. Wordt het patroon afgemaakt met een uitbraak naar beneden dan betekent dat een hervatting van de daling die vooraf ging aan het patroon.

AEX daggrafiek BB 160817

  • Een tweede reden om rekening te houden met een daling vinden we in de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX sloot de dag af op de middellijn van deze indicator. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, waar een kans is op topvorming. 

AEX uurgrafiek 160817

  • In de uurgrafiek vinden we een derde argument om van een daling uit te gaan. Hier werd namelijk bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 526,7 een engulfing bearish line gevormd en dat is een potentieel toppatroon. De combinatie van beide factoren geeft aan dat we morgen rekening moeten houden met een daling.

  • Een vierde aanleiding om morgen een daling te verwachten is het gap dat open bleef tussen 523,3 en 524,1. Gaps worden meestal gesloten en dat wil zeggen dat de AEX index naar 523,3 of lager zou moeten gaan om het overgeslagen gebied te overbruggen.

AEX kwartiergrafiek 160817

  • PotentiŽle steunlijnen zijn de stippellijnen rond 525,9 en 525,3, alsook lijn x. Worden deze lijnen naar beneden doorbroken dan ga ik uit van een terugkeer naar de onderkant van het gap rond 523,3 of lager. Dit zou gezien de afronding van het patroon x-x' tevens de start zijn van een vervolg naar beneden.
  • Wordt de top van vandaag rond 526,8 doorbroken dan probeert men in onze markt toch een voortzetting naar boven te realiseren. Het wordt dan volgen of lijn x' weerstand vormt en de AEX naar beneden dwingt of doorbroken wordt en geen rol meer speelt.

Resumerend: 

Vier redenen om een daling te verwachten voor morgen, dat is de uitkomst van deze analyse. Er staat een vlag in de daggrafiek en dat patroon resulteert over het algemeen in een hervatting van de daling die aan het patroon voorafging. Het slot van de dag lag op de middellijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiŽle weerstandslijn waar in principe een top tot ontwikkeling kan komen. Er is in de uurgrafiek een potentieel toppatroon gevormd bij het 61,8% Fibonacci niveau, de combinatie maakt een daling waarschijnlijk. Tot slot hebben we het gap tussen 523,3 en 524,1 dat nog gesloten zou moeten worden, iets waarvoor een daling naar 523,3 of lager aannemelijk is. Zoveel aanwijzingen die op eenzelfde beweging wijzen zie je maar zelden, ik neem dan ook aan dat we een daling gaan zien. Breekt de index naar beneden door lijn x dan volgt een gang naar 523,3 of lager, wat dat tevens de start is van een nieuwe naar beneden gerichte koersontwikkeling. Wordt de top rond 526,8 daartegen uitgenomen dan ga ik kijken wat er bij de bovenkant van de vlag x-x' gebeurt. Lijn x' kan de AEX dan in theorie alsnog naar beneden sturen. Zou de lijn doorbroken worden dan spelen alle argumenten die ik aandroeg geen rol meer. Dit zou uitzonderlijk zijn, het is dan ook geen scenario waar ik van uit ga.

En dan nog dit...

In de S&P500 index wordt vandaag een poging gedaan om de graadmeter boven een belangrijk Fibonacci niveau te doen sluiten. Het resultaat van die poging is morgenochtend zoals gewoonlijk van belang voor het koersverloop van onze AEX index, want de invloed van het Amerikaanse koersverloop is groot.

  • In de grafiek staan Fibonacci lijnen tussen de laatste top en de laatste bodem. Rond 2471 vinden we het 61,8% niveau van deze daling. Het is een grens waar theoretisch een top tot ontwikkeling kan komen. Het is de slotstand die telt, niet de stand van dit moment. De S&P500 stond om 18.00u twee punten boven het niveau en dat wil zeggen dat de grens daadwerkelijk doorbroken kan worden. Er kan echter veel gebeuren in vier handelsuren en de stijging boven het Fibonacci niveau kan dus nog tijdelijk zijn. Dat neemt niet weg dat op de Amerikaanse markten ook vandaag weer wordt gepoogd een voortzetting naar boven te bewerkstelligen, een slot boven het 61,8% niveau zou daarbij een belangrijke stap zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 16 aug 2017, 18.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 aug 09.15u: Gap naar boven in de AEX index

16 aug 10.00u: Meerdere invalshoeken bij stijging

16 aug 11.00u: …ťn rode candle, nog geen top

TKH: Cijfers beantwoordden niet aan verwachtingen

16 aug 12.00u: Vlag en steun bij een 23,6% niveau

16 aug 14.00u: AEX staat bij top van vanmorgen

Wessanen: Bodem bij het 50% niveau is positief

16 aug 15.00u: Blijven liggen bij top van vanmorgen

16 aug 16.00u: AEX is bijna bij weerstandsniveau

16 aug 17.00u: De beursindex heeft 526,7 bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven