ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 020916

  • Er deed zich vandaag een uitermate belangrijke ontwikkeling voor, namelijk een doorbraak door zowel de apriltop 458 als het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 460,1. Met name dat laatste was bijzonder, de AEX sneed er doorheen als een mes door de boter. Een 61,8% niveau is normaliter een belangrijk potentieel weerstandsniveau, maar dit keer bleek het niet van belang. De doorbraak is een cruciale stap in de realisatie van een vervolg naar boven.

  • Ik wil dit overigens direct relativeren. Een index kan een dergelijk niveau namelijk nog wel eens tijdelijk voorbijschieten, om er later toch weer onder terug te keren. Doet die ontwikkeling zich voor dan kan dat alsnog resulteren in topvorming. Dit speelt met name bij lange termijn Fibonacci niveaus als dit. Een stijging stopt niet altijd precies bij zo'n grens, zeker niet bij een hoge stijgingssnelheid als die van vandaag. Ik ga de komende week om deze reden na of de AEX zich handhaaft boven 460,1.

  • Blijft onze beursgraadmeter boven dit niveau dan is de top rond 474,9 uit november 2015 het volgende doel in deze stijging. Dat is namelijk het eerstvolgende potentiële weerstandsniveau.

AEX daggrafiek 020916

  • De AEX index boekte vandaag maar liefst een winst van 2,14%. U vraagt zich wellicht af welk goed nieuws deze stijging heeft veroorzaakt, welnu, de grote opmars werd veroorzaakt door slecht nieuws. Uit tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers trokken beleggers de conclusie dat de Fed de rente in september niet zal verhogen. Dit is positief voor aandelenmarkten, want die worden nu eenmaal gedreven door lage rentes.

  • Bij een vervolg naar boven beweegt de AEX index zoals we in de weekgrafiek zagen verder in de richting van de top uit november vorig jaar rond 474,9. In het geval van een daling zijn de niveaus 460,1 en 458 die vandaag doorbroken werden van belang als potentiële steunniveaus.

AEX daggrafiek BB 020916

  • Aan de hand van de daggrafiek met Bollinger Bands stelde ik gisteren dat er zich een grote beweging voor zou kunnen gaan doen. De stijging van vandaag kan die beweging of de start ervan zijn, dat zult u begrijpen.

  • De beursgraadmeter is ruim boven de banden gesloten. Onderzoek door John Bollinger, de bedenker van de Bollinger Bands, heeft geleerd dat over een lange termijn gezien ongeveer 10-12% van de slotstanden van een beursindex buiten de banden valt. Dit betekent dat je bij iedere stap van een index buiten deze indicator rekening moet houden met een terugkeer erbinnen. Vervelend is dat deze terugkeer nog wel eens enkele dagen op zich laat wachten, maar ook de eerstvolgende dag kan plaatsvinden. Het feit dat de AEX nu uitgebroken is naar boven houdt in dat we rekening moeten houden met een mogelijke daling, waarmee de graadmeter terugkeert binnen de banden. Onzeker is echter wanneer deze terugkeer zal plaatsvinden.   

AEX uurgrafiek 020916

  • Over de uurgrafiek kan ik niet veel meer zeggen dan dat deze grafiek onvervalst optimisme uitstraalt. Dat optimisme is groot gezien het feit dat de stijging tot het einde van de dag aanhield. Wat ons te doen staat is te volgen of dit optimisme aanstaande maandag de markt nog steeds beheerst.

AEX kwartiergrafiek 020916

  • Je moet het maar durven, net voor het weekend nog kopen zoals in de voorlaatste candle gebeurde. Je moet dan als belegger heel zeker zijn van je zaak. Saillant punt is nog dat de Amerikaanse markten vanaf 16.00 uur daalden. Amsterdam maakte zich daar los van, heilig overtuigd als men kennelijk is van een voortzetting naar boven.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt realiseerde vandaag een zeer belangrijke koersbeweging, namelijk een doorbraak door de apriltop 458 en het 61,8% niveau rond 460,1 in de weekgrafiek. Met name dit laatste is belangrijk, want het betekent in principe een voortzetting naar de november top van vorig jaar rond 474,9. Een index kan een 61,8% niveau echter nog wel eens tijdelijk voorbijschieten, bovendien dient er een terugkeer binnen de Bollinger Bands plaats te vinden. Ik controleer volgende week daarom of de beursgraadmeter zich handhaaft boven 460,1, zolang dat geval blijft ga ik uit van een voortzetting naar boven. Een terugkeer onder 460,1 daarentegen zou op topvorming in onze index uit kunnen lopen. Steun kan er behalve bij 460,1 overigens nog zijn bij de vandaag doorbroken grens 458.

En dan nog dit...

Opvallend vandaag was het verschil in perceptie tussen Europese en Amerikaanse beleggers. Europese beleggers reageerden veel positiever op de arbeidsmarktcijfers in de VS dan investeerders in Amerika. Dit wordt geïllustreerd door het feit dat de Amerikaanse indices om 18:30 uur op een winst van slechts 0,2% stonden.

  • Tegenvallende arbeidsmarktcijfers vormen in de kern natuurlijk geen goed nieuws. Amerikaanse beleggers realiseren zich dat wellicht. De candle van gisteren in de daggrafiek van de Dow Jones die u hierboven ziet was een hammer en dus een potentiële bodem. De huidige vorm van de candle van vandaag is die van een inverted hammer en dat wijst op weerstand. We moeten uiteraard afwachten welke vorm de candle aan het einde van de avond heeft, maar dat een voortzetting naar boven geen vanzelfsprekendheid is mag duidelijk zijn. Dat is bijzonder in het licht van de stijging die wij boekten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 2 sep 2016, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 sep 09.15u: Hogere opening van onze aandelenmarkt

2 sep 10.00u: Er wordt niet gewacht, er wordt gekocht

ABN AMRO: Na een krachtig herstel weer 'boven water'

2 sep 11.00u: Aanval op het 61,8% Fibonacci niveau

ASML: Stijgende wig waarmee recent gap wordt gesloten

2 sep 12.00u: Cijfers, maar er wordt gewoon gekocht

2 sep 14.00u: Markt met groot optimisme naar cijfers VS

2 sep 15.00u: Slechte cijfers, markten dus naar boven

Gemalto: Twee belangrijke stappen omhoog in augustus

2 sep 16.00u: AEX staat iets boven Fibonacci niveau

2 sep 17.00u: Onze beursindex is verder opgelopen

 

Agenda van maandag 29 aug t/m vrijdag 2 sep 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven