ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150916

  • De AEX index is vandaag niet verder gedaald naar het eerstvolgende steunniveau 437,9, maar vond steun in de buurt van 440 punten. Ik neem aan dat dit te maken heeft met de expiratie die morgen plaatsvindt en daaraan gekoppelde belangen. Het is voor een belangrijk deel van de markt kennelijk wenselijk dat de beursgraadmeter boven 440 blijft. Het is overigens geen niveau waar ik rekening mee hield, achteraf gezien ten onrechte.

  • De candle die vandaag tot stand kwam is een zogenaamde piercing line. Een piercing line is een potentieel bodempatroon, dat morgen uiteraard bevestigd dient te worden voordat zeker is dat het om een bodem gaat.

AEX daggrafiek BB 150916

  • De beursgraadmeter staat met candle van vandaag nog steeds op de onderste lijn van de Bollinger Bands. Het is vanuit deze indicator ondoenlijk om te zeggen of dat een stijging op gaat leveren. De mogelijkheid van een stijging is aanwezig, maar het kan ook zijn dat de AEX in de buurt van de onderste lijn blijft en dus daalt. Dit laatste zou passen bij de dalende trend.

AEX uurgrafiek 150916

  • In de uurgrafiek is een patroon ontwikkeld dat ons een koersdoel geeft. Het gaat om een W-vormige bodem, aan de hand waarvan een koersdoel van ongeveer 445 is te bepalen.

  • Helaas kan ik niet met zekerheid zeggen dat de beursgraadmeter naar 445 zal gaan. Dit heeft te maken met de expiratie. Het is aan de hand van het koersverloop duidelijk dat de belangen liggen bij een expiratie boven 440, maar daarmee is nog niet gezegd waar dat dan zou zijn. Het kan goed zijn dat men de AEX morgenmiddag in de buurt van 440 wil laten expireren. Het koersverloop zal ons duidelijk moeten maken wat het wordt, ik laat alle mogelijkheden open.

AEX kwartiergrafiek 150916

  • De stijging van vanmiddag betekende dat we op zoek moeten naar potentiŽle weerstandsniveaus. Ter bepaling daarvan heb ik Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst tussen de top rond 450,2 en de bodem rond 439,9. Punten waar eventueel een top zou kunnen ontstaan zijn het 38,2% niveau rond 443,8, het 50% niveau rond 445 en het 61,8% niveau rond 446,3.
  • Het 50% niveau valt samen met koersdoel 445 van de W-vormige bodem en is dus bij een voortzetting naar boven een plausibel koersdoel. Voorwaarde is uiteraard dat expiratiebelangen ons niet terugbrengen richting 440.

Resumerend: 

Onze beursgraadmeter is vandaag niet naar het eerstvolgende potentiŽle steunniveau 437,9 gaan, maar vond steun in de buurt van 440. Ik veronderstel dat dit te maken heeft met de expiratie. De daggrafiek vertoont een potentieel bodempatroon met de naam piercing line. We kunnen morgen gaan kijken of dit bevestigd wordt als bodem. Een dubbele bodem en een koersverloop in de vorm van de letter W in de uurgrafiek geven ons een koersdoel van 445. De expiratie maakt het echter onduidelijk of we daar daadwerkelijk naar toe zullen gaan, voor hetzelfde geld gaan we terug richting 440. Weerstand kan er zoals in de kwartiergrafiek zagen bij een vervolg naar boven in ieder geval gevonden worden rond 443,8, 445 (tevens het koersdoel van de W-vormige bodem) of 446,3. 

En dan nog dit...

Het koersverloop van de internationale markten is een speelbal van centrale banken geworden. Er wordt gespeculeerd over het aanstaande rentebesluit van de Fed, want dat wordt richtinggevend voor de aandelenmarkten. Het laatste bericht van Fed-gouverneur Lael Brainard luidt dat men voorzichtig gaat zijn met het gereedschap, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat er deze maand geen renteverlaging komt. De markt denkt daar getuige de grafiek hieronder echter anders over.

  • De Amerikaanse lange rente stijgt al een paar maanden en men loopt dus vooruit op een renteverhoging. De 10jaars rente is aangekomen bij een potentieel weerstandsniveau, namelijk de stippellijn rond 1,69%. Hier lagen eerder bodems, wat inhoudt dat hier in principe een top kan ontstaan. Uiteindelijk echter zal niet de markt bepalen waar het heen gaat, maar Janet Yellen. Die maakt op woensdag 21 september aanstaande haar besluit bekend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 15 sep 2016, 19.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 sep 09.15u: Van licht negatief naar licht positief

15 sep 10.15u: Nog geen duidelijkheid omtrent vervolg

15 sep 11.00u: Markt zet voorzichtige stapjes omhoog

15 sep 12.00u: Er wordt nog steeds gewerkt aan stijging

15 sep 14.00u: Stijgende lijn kwartiergrafiek doorbroken

15 sep 15.00u: Daling na cijfers, maar nog geen beslissing

Philips: Er zijn drie niveaus om de komende tijd op te letten

15 sep 16.00u: Stevige verdediging opgesteld rond 440

15 sep 17.00u: Aanval op top in AEX van vanmiddag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven